ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η αναγκαία επίγνωση

Μας είναι απαραίτητη μια επίγνωση του πολιτικού κατακερματισμού. Οχι πια ότι υπάρχει ούτε πια τι τον προκαλεί. Αυτό που τον στερεώνει οφείλουμε να κατανοήσουμε. Αυτό που του δίνει διάρκεια οφείλουμε να ενσωματώσουμε σε κάθε πολιτική προσέγγιση της εποχής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τον κατακερματισμό ενδυναμώνει η νέα αναζήτηση και παγιώνει η προϊούσα συνειδητοποίηση. Ολα αυτά δεν συντελούνται σε κλίμα ρευστότητας, όπως η καθημερινή δημοσιογραφία αποτυπώνει, δηλαδή σε ένα άμορφο, αδιαμόρφωτο και σε στενό ορίζοντα περιβάλλον, αλλά σε μια δυνατή ροή, μια κίνηση ισχυρής μεταβολής, με ορατές και αόρατες πλευρές.

Μέσα σε αυτή την κίνηση οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, συντηρητικές στον πυρήνα τους, αποστερούνται των πολιτικών τους δυνατοτήτων και αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι οι δυνατότητες αυτές εθεωρούντο σταθερά δεδομένες.

Ισχύει κάτι τέτοιο για τη Νέα Δημοκρατία, με τα φεουδαρχικά της χαρακτηριστικά πάντοτε εδώ, ισχύει όμως πολλαπλάσια για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την εμμονική επιλογή ενός ψευδοριζοσπαστισμού, συνδεόμενου με την ψευδή διαίρεση Μνημόνιο – αντιμνημόνιο, (αυτο)αποστερείται της πολιτικής δυναμικής του. Το πολιτικό του σχέδιο έχει χάσει την πειστικότητά του και όλες οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία το προσπερνάει.

Ενδιαφέρουσα η συνολική εξέλιξη. Οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις, εργαστήρια θα τα λέγαμε σε αυτή τη φάση, αποτελούν τα σκιρτήματα αυτού που ήδη τελεί υπό διαμόρφωση. Εκείνου, δηλαδή, που υπερβαίνει τη ρευστότητα και μετατρέπεται σε πρωτογενές πολιτικό υλικό της αναγκαίας νέας σύνθεσης.

Γιατί σε μια νέα πολιτική σύνθεση πορευόμαστε. Είναι άγνωστος σήμερα ο χρόνος που θα μεσολαβήσει για αυτό. Πάντως, χωρίς φόβο για τις μεταβολές, ας μη μένουμε παρατηρητές στην όχθη. Να προσέλθουμε με την επιβαλλόμενη επίγνωση στη μεγάλη αυτή κίνηση της μεταβολής.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top