ΑΡΘΡΑ

Η ανάγκη ενός ιστορικού συμβιβασμού

Ορισμένες φορές, η διαχείριση μιας εκλογικής νίκης, είναι κατά πολύ δυσκολότερο εγχείρημα από την ίδια τη νίκη. Το πιστοποιεί η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πράγματι είναι ο κύριος νικητής των εκλογών της 6ης Μαΐου.

Ο ελληνικός λαός, με την ετυμηγορία του, καταδίκασε τις μνημονιακές πολιτικές, που οδήγησαν τη χώρα μέσω της λιτότητας σε ανεξέλεγκτη ύφεση και κοινωνική κρίση. Ζήτησε παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη και υπέδειξε το δρόμο των ευρύτερων συνεργασιών. Δεν έδωσε, ωστόσο, ούτε «καθαρόαιμη» αριστερή, ούτε δεξιά λύση. Δεν έδειξε ούτε κεντροαριστερή, ούτε κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Το σίγουρο είναι ότι η χώρα, με βάση τη λαϊκή ετυμηγορία και τα προτάγματά της, οφείλει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας, στη βάση ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού ιστορικού συμβιβασμού, με αιχμή μια ρεαλιστική επαναδιαπραγμάτευση, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ανακατατάξεων.

Το ελληνικό πρόβλημα πρέπει να επανατοποθετηθεί με ρεαλισμό και σοβαρό σχεδιασμό. Είναι προφανές ότι η συνταγή του Μνημονίου δεν βγαίνει. Και οικονομικά και κοινωνικά. Από την άλλη μεριά, πρέπει να είναι σαφές ότι μονομερείς λύσεις, οδηγούν στην έξοδο από το ευρώ. Επ’ αυτού, δεν πρέπει να υπάρχουν ή να καλλιεργούνται αυταπάτες. Όπως επίσης αυταπάτη είναι να πιστεύουν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι, χωρίς σοβαρή τροποποίηση της «συνταγής», είναι ρεαλιστικό η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ…

Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση άμεσα. Οι νέες εκλογές, απ’ ό,τι όλα δείχνουν, δεν θα αλλάξουν τα ουσιαστικά δεδομένα των εκλογών της 6ης Μαΐου, ακόμα κι αν πρώτο κόμμα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η ουσία του προβλήματος θα παραμείνει ίδια. Στα ίδια ερωτήματα θα κληθούμε να απαντήσουμε και την επομένη, έπειτα από νέες εκλογές: διαπραγμάτευση ή μονομερής καταγγελία; Εμμονή στο πεδίο του ευρώ και της Ευρώπης, ή εκτός αυτού;

Το σχέδιο επανατοποθέτησης του ελληνικού προβλήματος, με αξιοπιστία και «δύναμη ισχύος», χρειάζεται μια ευρύτερη κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία, που θα υπερβαίνει τα όρια Αριστεράς και Δεξιάς. Απαιτεί έναν μεγάλο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό συμβιβασμό, με αιτούμενο την αποτελεσματική επανατοποθέτηση στην Ευρώπη του ελληνικού προβλήματος.

Ο ελληνικός λαός έδωσε την πρωτοβουλία για μια τέτοια κίνηση στην Αριστερά και κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα την εκμεταλλευτεί θετικά για τη χώρα, ή θα την απεμπολήσει; Προς το παρόν αρνείται…

Ο Παναγιώτης Παναγιώτου είναι δημοσιογράφος

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top