ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η απειλή της Χρυσής Αυγής

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη πολιτική σκέψη για να γίνει αντιληπτό ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή που είναι ορατή και η άλλη που πιθανώς κρύβεται από πίσω, κινείται μεθοδικά και με σχέδιο κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Νέα απόδειξη, η επιλογή της επετείου της κατάρρευσης της χούντας και της παλιννόστησης της Δημοκρατίας για να εξαπολύσει ο Ν. Μιχαλολιάκος την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του πολιτεύματος με προσεκτικά οργανωμένο σκηνικό τη ρατσιστική εκδήλωση μίσους έξω από τα γραφεία του νεοναζιστικού κόμματός του.

Δεν απαιτείται ιδιαίτερη πολιτική σκέψη για να γίνει αντιληπτό ότι η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, αυτή που είναι ορατή και η άλλη που πιθανώς κρύβεται από πίσω, κινείται μεθοδικά και με σχέδιο κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Νέα απόδειξη, η επιλογή της επετείου της κατάρρευσης της χούντας και της παλιννόστησης της Δημοκρατίας για να εξαπολύσει ο Ν. Μιχαλολιάκος την κατά μέτωπο επίθεση εναντίον του πολιτεύματος με προσεκτικά οργανωμένο σκηνικό τη ρατσιστική εκδήλωση μίσους έξω από τα γραφεία του νεοναζιστικού κόμματός του. Ο ίδιος, άλλωστε, το τόνισε αυτό στο λογύδριό του προς το πλήθος, που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελείτο αποκλειστικά και μόνο από αναξιοπαθούντες που πήγαν για το συσσίτιο. Η εικόνα και οι αποδοκιμασίες, κάθε φορά που αναφερόταν περιφρονητικά και μετά βδελυγμίας κατά της Δημοκρατίας, δεν επιτρέπουν αμφιβολίες τόσο για το ποιόν, όσο και για τις προθέσεις…

Η αντιπαράθεση στα όσα είπε «ο αρχηγός» για να ευτελίσει το δημοκρατικό πολίτευμα και να δοξάσει τη δικτατορία, δεν έχει νόημα. Φτάνει να θυμηθούμε τον «εθνικοπατριωτισμό» εκείνων που έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο, τα ποσά που επιβάρυναν από τότε τη χώρα σε εξοπλισμούς, ή ακόμη και το γεγονός ότι η χούντα του Ιωαννίδη «συμβιβάστηκε» τον Ιούνιο του 1974 στα 42,3 εκατομμύρια μάρκα, ενώ η Ελλάδα διεκδικούσε 120 από τη Γερμανία για επανορθώσεις του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κύριο ζήτημα είναι η ανοιχτή απειλή που συνιστά πλέον η Χρυσή Αυγή κατά της Δημοκρατίας, αντιγράφοντας τις μεθόδους των ναζί στην πορεία τους για την κατάκτηση της εξουσίας στη Γερμανία. Και παράλληλα, το κύριο ερώτημα είναι πώς αντιμετωπίζεται σήμερα αυτή η απειλή από την πολιτεία και τα κόμματα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» στην Ελλάδα.

Οπως ακριβώς ο χιτλερισμός, βασική γραμμή της Χρυσής Αυγής είναι ο ρατσισμός και η άσκηση ρατσιστικής βίας. Προς το παρόν, γιατί είναι βέβαιο ότι αν και όταν της δοθεί η δυνατότητα, θα ασκήσει βία και κατά των πολιτικών αντιπάλων της και όλων των υπόλοιπων πολιτών. Η πολιτεία, λοιπόν, είναι αντικειμενικά αναγκασμένη να την αντιμετωπίσει με την επιβολή του νόμου σε κάθε περίπτωση, όπως ευαγγελίζονται και πράττουν προς τιμήν τους ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας. Να ταράξει δηλαδή τους νεοναζί στην επιβολή της νομιμότητας με τη στήριξη όλων των κομμάτων του «συνταγματικού τόξου». Που προϋποθέτει, όμως, ότι αυτά δεν θα αμφισβητούν τη νομιμότητα της κυβέρνησης, δεν θα υπονομεύουν με δηλώσεις τη Δημοκρατία, δεν θα καταφεύγουν σε ρητορική βίας, δεν θα δικαιολογούν καμία πράξη βίας και θα απομονώσουν πλήρως πολιτικά μέσα και έξω από τη Βουλή τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.

Ενα πλαίσιο συνεννόησης απαιτείται πριν είναι πολύ αργά για όλους μας!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top