ΑΡΘΡΑ

Η Αριστερά και οι «δικαστές της νύχτας»

  .

 1. Είμαστε η χώρα των άτυπων, αυτόκλητων εισαγγελέων, οι οποίοι αναπληρώνουν ή συμπληρώνουν τη δράση των επισήμων οργάνων της Δικαιοσύνης, δικάζοντας και καταδικάζοντας όποιον δεν τους αρέσει, δεν τους «πάει». Χρησιμοποιώντας συνήθως τα ανώνυμα blogs, πυροβολούν κατά παντός, εκτός βεβαίως από το κόμμα τους, το «χώρο» τους ή την «παρέα» τους.
 2. .

.

Κριτές και ηθικολογούντες, ψευδολογούντες ή συκοφαντούντες, μοιράζουν ύβρεις, κατάρες και «ποινές», θέτοντας τον (άσπιλο; άμωμο;) εαυτό τους υπεράνω θεσμών και ανθρώπων.

.

 

Ήδη οι νεκροί

.

στα πέτρινα μνημεία τους γδύνονταν

.

μ’ άφηναν ολομόναχο μ’ αυτήν τη Χίμαιρα

.

που πίστεψα.

.

.

Εύα Μοδινού, Απογυμνωμένος

.

 

.

  .

 1. Είμαστε η χώρα των άτυπων, αυτόκλητων εισαγγελέων, οι οποίοι αναπληρώνουν ή συμπληρώνουν τη δράση των επισήμων οργάνων της Δικαιοσύνης, δικάζοντας και καταδικάζοντας όποιον δεν τους αρέσει, δεν τους «πάει». Χρησιμοποιώντας συνήθως τα ανώνυμα blogs, πυροβολούν κατά παντός, εκτός βεβαίως από το κόμμα τους, το «χώρο» τους ή την «παρέα» τους.
 2. .

.

Κριτές και ηθικολογούντες, ψευδολογούντες ή συκοφαντούντες, μοιράζουν ύβρεις, κατάρες και «ποινές», θέτοντας τον (άσπιλο; άμωμο;) εαυτό τους υπεράνω θεσμών και ανθρώπων.

.

Η διαπλοκή και ατιμωρησία των Μεγάλων, γέννησε την αυθαιρεσία και την ανομία των Μικρών (;) και οι δύο μαζί έχουν θρυμματίσει το κοινωνικό συμβόλαιο και οδηγούν τη χώρα σε εμφύλια ρήξη.

.

  .

 1. Πρέπει να συνεννοηθούμε. Άλλο συναίνεση και άλλο συνενοχή. Άλλο η «τιμωρία» των υπεύθυνων προσώπων κι άλλο η «συλλογική ενοχοποίηση» κομμάτων και φορέων (μήπως και των εκατομμυρίων ψηφοφόρων και μελών τους;).
 2. .

.

Πέραν της αλαζονείας και της απολυτότητας, τέτοιες αντιλήψεις ανοίγουν το δρόμο στον εκφασισμό της κοινωνίας.

.

  .

 1. Η Αριστερά δεν είναι χοληστερίνη για να διακρίνεται σε καλή και κακή. Η επιστροφή της Αριστεράς με την καταστροφή της Αριστεράς, θα κριθεί στο σημείο αυτό. Σε ποιο βαθμό δηλαδή η Αριστερά θα λειτουργήσει προσθετικά και όχι αφαιρετικά, πολλαπλασιαστικά και όχι διαιρετικά.
 2. .

.

Είναι κρίμα, η Αριστερά της Διακυβέρνησης, να μιλάει πάλι για το αύριο, ενώ το σήμερα (μπορεί να) το έχει στο χέρι της.

.

  .

 1. Οι ζωσμένοι με εκρηκτικά – ιδεολογήματα (σχολιαστές;) ανώνυμης ή επώνυμης δημ(ι)οσιογραφίας, πού εκπαιδεύτηκαν για να λειτουργούν ως Μουτζαχεντίν του φανατισμού;
 2. .

 3. Δεν είμαστε δημοκράτες όταν «χρησιμοποιούμε» τις διαδικασίες της Δημοκρατίας κατά βούληση, αλλά όταν τις σεβόμαστε κυρίως όταν χάνουμε.
 4. .

 5. Οι παλαιότεροι, μήπως πρέπει να θυμίσουν στους νεότερους πόσο μάτωσε η Αριστερά από τους «κουκουλοφόρους – δικαστές»;
 6. .

.

 

.

*Καθηγητής Γιάννης Πανούσης, Βουλευτής ΔΗΜΑΡ.

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top