ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Η αφήγηση του Γιώργου χωρίς αυτοκριτική

Η αυτοκριτική είναι σπάνιο είδος για τους πολιτικούς. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να παραδεχτούν τα λάθη τους όσο είναι ενεργοί. Μόνο (ότ)αν αποσυρθούν και προλάβουν να γράψουν μπορεί να βρουν το θάρρος να καταγράψουν τις αρνητικές πλευρές της δράσης τους.

Η αυτοκριτική είναι σπάνιο είδος για τους πολιτικούς. Είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να παραδεχτούν τα λάθη τους όσο είναι ενεργοί. Μόνο (ότ)αν αποσυρθούν και προλάβουν να γράψουν μπορεί να βρουν το θάρρος να καταγράψουν τις αρνητικές πλευρές της δράσης τους.

Την τελευταία δεκαετία δυο πολιτικοί της νεότερης γενιάς κυβέρνησαν τη χώρα. Ο Κώστας Καραμανλής και ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρώτος για πέντε ολόκληρα (2004-2009). Αποχώρησε αφήνοντας τη χώρα ουσιαστικά χρεοκοπημένη. Έκτοτε παραμένει προκλητικά σιωπηλός.

Ο δεύτερος διαχειρίστηκε τη χρεοκοπία επί δύο χρόνια (Οκτώβριος 2009-Νοέμβριος 2011). Έκτοτε έχει μιλήσει πολλές φορές, περισσότερο στο εξωτερικό και ελάχιστα στην Ελλάδα. Γι’ αυτό μια ομιλία του προχτές στον Σύλλογο Ελλήνων αποφοίτων του Χάρβαρντ αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον (εδώ ολόκληρη). Και πράγματι είχε.

Ο πρώην πρωθυπουργός περιέγραψε πώς διαχειρίστηκε την κρίση. Και είπε αρκετές αλήθειες. Και για το πώς έφτασε η χώρα στην κρίση και για την αδυναμία να βρει εναλλακτικές λύσεις, όταν αυτή ξέσπασε.

Όμως, πέρα από την περιγραφή, ο Γιώργος Παπανδρέου ακολούθησε την πεπατημένη. Δεν έκανε καμιά αυτοκριτική. Αντίθετα, ο αναγνώστης της ομιλίας του αποκομίζει τη βεβαιότητα ότι όλα έγιναν καλά.

Είναι, όμως, έτσι; Τα σημάδια της κρίσης υπήρχαν έντονα τουλάχιστον από το 2008. Το 2009 έγιναν βεβαιότητα. Υπήρχαν και προειδοποιήσεις για ό,τι θα ακολουθούσε από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο. Τις αγνόησε ο Καραμανλής, τις αγνόησε και ο Παπανδρέου. Αλλιώς το κόμμα του δεν θα έδινε αφειδώς υποσχέσεις κατά την προεκλογική περίοδο του 2009. Αλλιώς δεν θα έσπευδε, μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση, να μοιράσει επίδομα αλληλεγγύης, την ώρα που η χρεοκοπία ήταν προ των πυλών.

Έδωσε την εντύπωση ότι λεφτά υπήρχαν. Δεν σήμανε αμέσως συναγερμό. Δεν έθεσε τις άλλες πολιτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους. Δεν απαίτησε τη συμμετοχή τους. Η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ έγινε υπό το κράτος πανικού, δεν ζητήθηκε η βοήθεια εμπειρότερων διαπραγματευτών. Έτσι, επιβλήθηκαν μέτρα λανθασμένα και υπέρμετρα σκληρά, όπως σήμερα αναγνωρίζουν ακόμη και εκείνοι που τα επέβαλαν. Ακόμη και όταν υπεγράφη το πρώτο Μνημόνιο, καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για γρήγορη έξοδο, ενώ ήταν ολοφάνερο ότι η χώρα έμπαινε σε βαθύ τούνελ.

Ασφαλώς δεν φταίει η κυβέρνηση Παπανδρέου για όλα τα δεινά. Κάθε άλλο. Όμως, από απειρία, κακούς χειρισμούς και μια αίσθηση αλαζονικής επάρκειας που τη διακατείχε, φορτώθηκε όλο το βάρος της ευθύνης, οδηγήθηκε σε λάθη και, τελικά, στην κατάρρευση. Η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ το 2012 οφείλεται σε όλα αυτά.

Για όλα αυτά ο Γ. Παπανδρέου οφείλει να κάνει αυτοκριτική. Για να είναι παρών, όπως δήλωσε, δεν μπορεί να προσπερνάει τόσο εύκολα το παρελθόν. Ιδίως όταν αυτό είναι τόσο κοντινό.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top