ΑΡΘΡΑ

Η ΔΗΜΑΡ, το μέσο και το μήνυμα

Η ΔΗΜΑΡ βιώνει μια βαθιά κρίση η οποία εξελίσσεται στα ερτζιανά και στα κανάλια. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο θεσμικό (τρόπος λειτουργίας του κόμματος) ούτε μόνο αισθητικό (ενοχλητικός θόρυβος και, κάποιες φορές, συζητήσεις καφενείου). Το πρόβλημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Γιατί, όταν ο διάλογος ή η αντιπαράθεση γίνεται στα τηλεοπτικά παράθυρα, σε μεγάλο βαθμό καθορίζεται από το πλαίσιο που θέτει το δελτίο, η εκπομπή, ο μιντιάρχης. Οι απαντήσεις δίνονται ανάλογα με τις ερωτήσεις, δεν λέγεται ό,τι δεν ζητείται να ειπωθεί, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η μετάφραση όσων ειπώθηκαν από τον σχολιαστή ή τους σχολιαστές.

Το άγχος προσωπικής προβολής και ο πειρασμός της δημοσιότητας ωθούν πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στο έργο της ΔΗΜΑΡ να «βγαίνουν» μόνο για να «βγουν», χωρίς να έχουν συγκροτημένη στρατηγική, χωρίς να έχουν ολοκληρωμένο σκεπτικό, χωρίς στην πραγματικότητα να έχουν κάτι ουσιαστικό να πουν.

Κατά κάποιον τρόπο, γίνεται ό,τι και με τις δημοσκοπήσεις. Παραγωγός του αποτελέσματος δεν είναι, βασικά, αυτός που δίνει τις απαντήσεις. Το μέσο είναι το μήνυμα και στην πολιτική -όταν τα υποκείμενά της το επιτρέψουν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top