ΑΡΘΡΑ

Η Δημοκρατική Αριστερά και οι συνεργασίες

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν για τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ) μεγάλες διακυμάνσεις, που μάλλον συνδέονται με την αβεβαιότητα ως προς τις θέσεις της. Η ΔΑ αναδείχτηκε εξ αρχής ως ένας προοδευτικός χώρος, σοβαρός και μετριοπαθής. Σήμερα, όμως, αναρωτιούνται οι σκεπτόμενοι πολίτες αν η ΔΑ αποστασιοποιείται από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, ή μήπως ανήκει εν μέρει σε αυτά. Στις παρούσες πολιτικές συνθήκες, τα άκρα ταυτίζονται με πολιτικές θέσεις που, άμεσα ή έμμεσα, οδηγούν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και, μεσοπρόθεσμα, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου.

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν για τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ) μεγάλες διακυμάνσεις, που μάλλον συνδέονται με την αβεβαιότητα ως προς τις θέσεις της. Η ΔΑ αναδείχτηκε εξ αρχής ως ένας προοδευτικός χώρος, σοβαρός και μετριοπαθής. Σήμερα, όμως, αναρωτιούνται οι σκεπτόμενοι πολίτες αν η ΔΑ αποστασιοποιείται από τα άκρα του πολιτικού φάσματος, ή μήπως ανήκει εν μέρει σε αυτά. Στις παρούσες πολιτικές συνθήκες, τα άκρα ταυτίζονται με πολιτικές θέσεις που, άμεσα ή έμμεσα, οδηγούν την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης και, μεσοπρόθεσμα, εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου. Οι θετικές παρεμβάσεις ευρωπαίων σοσιαλιστών, δεν είναι αξιοποιήσιμες παρά μόνο αν γίνουν στη χώρα ριζικές μεταρρυθμίσεις. Είναι προπάντων αναγκαίο να αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η στάση της, αν η ΔΑ διαθέτει μετά τις εκλογές μια κοινοβουλευτική ομάδα απαραίτητη για τη στήριξη πολιτικών που απαιτούν δύσκολους συμβιβασμούς. Προφανώς, κύριοι εταίροι σε αυτές τις πολιτικές δεν μπορεί να είναι παρά η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Όταν λοιπόν η ΔΑ αποκλείει κεντροαριστερές και κεντροδεξιές συνεργασίες, διότι δεν είναι επαρκώς προοδευτικές, ενώ ταυτόχρονα ζητά παραμονή στο ευρώ και στην Ευρώπη, άρα δε συνεργάζεται με τα άκρα, τότε η πρότασή της είναι αδιέξοδη και αυτό δημιουργεί ανασφάλεια στον ψηφοφόρο.

.

Αίσθηση κενού προκαλούν επομένως ορισμένες τοποθετήσεις, όπως το αίτημα για «συγκρότηση μιας νέας μεγάλης προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας» (ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, Φώτης Κουβέλης, 8/3/12). Με ποια από τα 11 υπαρκτά κόμματα μπορεί να γίνει αυτό; Έντονη ανησυχία προκαλούν προπάντων οι διαβεβαιώσεις ότι «επανέρχονται με σφοδρότητα οι μεγάλες διαφορές δεξιάς και αριστεράς, … η αντιπαράθεση του χώρου της κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά» και ότι «αντιπαράθεση σημαίνει πλήρη απόσταση από τη ΝΔ», καθώς και οι καταγγελίες για «τις πολιτικές ελίτ της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών» (ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, Θ. Μαργαρίτης, 24/3/12 και 7/4/12). Η απώλεια της σοβαρής και μετριοπαθούς εικόνας που είχε η ΔΑ,  κινδυνεύει να σημάνει μια δύσκολη μάχη εισόδου στην Βουλή.

.

Ο Κίμων Χατζημπίρος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο ΕΜΠ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top