ΑΡΘΡΑ

Η διεύρυνση και η Τουρκία

Στις 12 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θ. Γιάγκλαντ, ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Ειρήνης για το 2012 απονέμεται στην ΕΕ. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι: «Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς, για να σχηματίσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας.

Στις 12 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θ. Γιάγκλαντ, ανακοίνωσε ότι το Βραβείο Ειρήνης για το 2012 απονέμεται στην ΕΕ. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε ειδική τελετή στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι: «Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς, για να σχηματίσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας. Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που οι προσπάθειες της ΕΕ για τη διατήρηση της ειρήνης, ανταμείβονται. Η Ευρώπη πέρασε από δύο εμφυλίους πολέμους στον 20ό αιώνα και εδραίωσε την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός στην ιστορία». Η διαπίστωση Ρομπάι είναι ιστορικά δικαιωμένη. Πράγματι, η ΕΕ αποτελεί ένα σχέδιο ειρήνης, συνεργασίας, ανάπτυξης, ευημερίας. Είναι η πιο προοδευτική συνένωση λαών και πολιτών που γνώρισε η παγκόσμια ιστορία.

Η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Κροατία, είναι πολύ θετικό γεγονός, καθώς δείχνει ότι παρ’ όλα τα προβλήματα, η ΕΕ παραμένει ελκυστική, με 28 κράτη-μέλη την 1η Ιουλίου 2013. Οι Κροάτες, στις 22 Ιανουαρίου 2012, ψήφισαν με ποσοστό 66% την ένταξή τους στην ΕΕ.

Η περίπτωση της Τουρκίας, είναι πιο πολύπλοκη. Η σχέση Τουρκίας-ΕΕ περιβάλλεται από την Υπογραφή Διαπραγματευτικού Πλαισίου, στις 3 Οκτωβρίου 2005. Στην παράγραφο 7, αναφέρεται ότι «… στόχος η ένταξη, αλλά οι διαπραγματεύσεις είναι ανοικτού τέλους και δεν μπορεί να δοθεί προηγούμενη εγγύηση για την έκβασή τους… η ένταξη θα κριθεί από τη δυνατότητα της Ένωσης να απορροφήσει την Τουρκία».

Σήμερα, έχουν αλλάξει πολλά και κατά την άποψή μου, το πιο πάνω πλαίσιο δεν υφίσταται. Στην πράξη, η ευρωτουρκική βρίσκεται στο κενό. Τα κείμενα της 3ης Οκτωβρίου 2005 έχουν ξεπεραστεί, κυρίως γιατί το Βερολίνο και το Παρίσι αναθεώρησαν την προσέγγισή τους. Η Επιτροπή παρέμεινε σιωπηλή και ουσιαστικά άφησε μετέωρη τη συμφωνία του 2005, την οποία η ίδια υπέγραψε.

Το θεμελιακό ερώτημα σήμερα, τίθεται ως εξής: Θέλουν οι δύο πλευρές να πάνε κάπου; Θέλουν να συνεχίσουν στις ράγες που διαμόρφωσε η συμφωνία, στις 3 Οκτωβρίου 2005; Θέλουν μια Ειδική Σχέση; Θέλουν κάτι άλλο και ποιο; Χρειάζεται μια απάντηση και στη συνέχεια μια νέα πολιτική συμφωνία κορυφής, ανάμεσα σε Ερτογάν και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διαφορετικά οι συζητήσεις για την ευρωτουρκική σχέση έχουν μάλλον θεωρητικό ενδιαφέρον.

Μια νέα «3η Οκτωβρίου» είναι εφικτή κάτω από προϋποθέσεις: Συμφωνία κορυφής, διαδικασία ανοικτού τέλους, αναθέρμανση του διαλόγου κορυφής κ.λπ. Μια τέτοια εξέλιξη, υπηρετεί τα ζωτικά συμφέροντα της ΕΕ, της ειρήνης και της συνεργασίας στην Α. Μεσόγειο και συμβάλλει στην ενδυνάμωση της προσπάθειας για επίλυση ενός κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκού ζητήματος ελευθερίας, όπως είναι το κυπριακό. Μια τέτοια κατεύθυνση, δημιουργεί στην Τουρκία πλήρη δικαιώματα, αλλά και πλήρεις ευθύνες και παρέχει στην ΕΕ το δικαίωμα να εποπτεύει τις εξελίξεις πάνω σε συμφωνημένη βάση.

Μια δυτική πορεία της Τουρκίας, με σαφείς προϋποθέσεις, όπως τα Κριτήρια Κοπεγχάγης, οι Εκθέσεις Προόδου, η επίλυση του κυπριακού κ.λπ., δημιουργεί μια ευρύτερη κατάσταση συμφερόντων, στην οποία η ΕΕ μπορεί να εποπτεύει ως δύναμη ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Η ΕΕ χρειάζεται να γίνει βασική συνιστώσα στην προσπάθεια για την επίλυση του κυπριακού, με το διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου της στις συνομιλίες και με τη συμμετοχή ειδικής ομάδας τεχνοκρατών που θα τον υποστηρίζει. Αυτή η αλλαγή, συναντά την έγκριση της μεγάλης πλειοψηφίας ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων (δημοσκόπηση «Κύπρος, 2015, Βιώσιμη Ανάπτυξη»). Η δημοσκόπηση βεβαιώνει ότι η ΕΕ διαθέτει τα πιο κατάλληλα εργαλεία για να δώσει σύγχρονες λύσεις σε παλαιά προβλήματα, π.χ. σφραγίδα ΕΕ στο σύστημα εγγυήσεων.

Σε αυτή την κατεύθυνση, είναι σημαντικό η ΕΕ, σε συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, να εκπονήσει ένα σχέδιο για την τουρκοκυπριακή κοινωνία, έτσι που να αναπτυχθεί περισσότερο η αρχή της ενσωμάτωσης των αξιών της ΕΕ σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Αυτό θα προωθήσει τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες και θα φέρει τα ζητήματα της εναρμόνισης σε καθημερινό επίπεδο.

Με αυτές τις προϋποθέσεις μια κοινή πρωτοβουλία ΟΗΕ-ΕΕ για την επίλυση, υπόσχεται περισσότερα. Η δύναμη μετασχηματισμού που εκφράζει η ΕΕ, συνδέεται με εφικτά σχέδια, με κοινά συμφέροντα, με αξιοποίηση της κοινοτικής μεθόδου, με ηγέτες που αναλαμβάνουν ευθύνες για να θέσουν το πεπρωμένο όλης της Κύπρου στο σύστημα αξιών της.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top