ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η δύναμη της ομογένειας

Μια ολιγοήμερη επίσκεψη στις Η.Π.Α είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η τεράστια δύναμη του απόδημου ελληνισμού σ’ αυτή τη χώρα για να περιορισθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Η επιρροή που μπορεί να ασκήσει η ομογένεια στις πολιτικές αποφάσεις των κυβερνήσεων των Η.Π.Α. αυξάνει συνεχώς, καθώς τα παιδιά των μεταναστών του ’50 και του ’60, εκτός από επιτυχημένοι επιχειρηματίες, βρίσκονται σήμερα στα κέντρα των αποφάσεων, ως βουλευτές, γερουσιαστές, καθηγητές πανεπιστημίων, δικηγόροι, στελέχη μέσων ενημέρωσης κά) και μπορούν έτσι να είναι διαμορφωτές της κοινής γνώμης υπέρ της χώρας μας.

Παράλληλα, η μεγάλη οικονομική δύναμη των αποδήμων μπορεί να αξιοποιηθεί με πολλούς τρόπους, όπως α) δημιουργία ενός Ταμείου για εξαγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά β) πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας, γ) δημιουργία εξαγωγικών εμπορικών δικτύων, δ) οικονομική υποστήριξη ελληνικών ιδρυμάτων στο χώρο της Παιδείας και της Υγείας κ.α.

Όμως όλα αυτά προϋποθέτουν ενδυνάμωση των δεσμών που συνδέουν τους απόδημους με την πατρίδα, ιδιαίτερα τους νεότερους, οι οποίοι έχουν γεννηθεί στις Η.Π.Α.

Το παράδειγμα των ισχυρών δεσμών του Ισραήλ με τους απανταχού ομογενείς του είναι χαρακτηριστικό. Τρόποι ενδυνάμωσης των δεσμών με την πατρίδα υπάρχουν πολλοί όπως: α) φιλοξενία των νέων ομογενών στην Ελλάδα με οργανωμένο τρόπο από τα Α.Ε.Ι. της χώρας μας, που θα συνδυάζει σεμινάρια για τον αρχαίο και σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό με τον τουρισμό, β) υποδοχή των ομογενών επενδυτών με ευνοϊκότερο καθεστώς στη χώρα μας, γ) οργανωμένες αποστολές επιφανών ομογενών στην Ελλάδα και αντίστοιχα Ελλήνων στις ΗΠΑ με στόχο τη δημιουργία στενότερων δεσμών μεταξύ τους κ.α.

Το ζήτημα είναι ποιος θα οργανώσει την προσπάθεια ισχυροποίησης των δεσμών της χώρας μας με τα απόδημα παιδιά της .Το Ελληνικό κράτος δυστυχώς δεν φαίνεται να μπορεί να αναλάβει τέτοιο έργο . Πρέπει οι επιμέρους φορείς δημόσιοι ή/και ιδιωτικοί όπως, τα Α.Ε.Ι. οι Δήμοι, οι επιστημονικοί σύλλογοι , οι ενώσεις των επιχειρηματιών κ.ά να αναλάβουν δράση προκειμένου να ευδοκιμήσει αυτή η κρίσιμη για τη χώρα μας προσπάθεια.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top