ΑΡΘΡΑ

Η εκδίκηση της ταπείνωσης και η αριστερή παρένθεση

Το βασικό προεκλογικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ΘΑ επιβάλλει τους όρους του στους δανειστές. Γιατί ΘΑ συμβεί αυτό; Μα πολύ απλά γιατί Θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πως ΘΑ κερδίσει τις εκλογές για να γίνει κυβέρνηση; Μα επειδή ΘΑ επιβάλει τους όρους του στους δανειστές.

Πως Θα παραμείνει αλώβητη η θέση της χώρας στην Ευρωζώνη όταν η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παραβιάσει συνθήκες και κοινές διατάξεις της; Μα επειδή Θα είναι κυβέρνηση  ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πως Θα παραμένει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα επειδή Θα παραβιάζει τις συνθήκες της ευρωζώνης.

Πως Θα διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ανοικτή τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών όταν δεν θα βρίσκεται η χώρα σε συμφωνία προγράμματος με την ΕΕ (ή και το ΔΝΤ) – όπως προβλέπει σε μια σειρά αποφάσεων του Διοικητικού της Συμβουλίου; Μα επειδή Θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Και πως Θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ; Μα επειδή Θα αδιαφορεί για τις προβλέψεις λειτουργίας της ΕΚΤ.

Αυτές οι κορυφαίες σοφιστείες κατακυριαρχούν στην πολιτική ζωή. Μετατρέπουν την υπόθεση σε δεδομένο και οικοδομούν πάνω σε αυτή την αυθαιρεσία, ότι λογής κατέβει του καθένα. Στηρίζονται στο θρησκευτικό μεσσιανισμό. Στην αναζήτηση των ανθρώπων για Τον Μεσσία, που μεταφυσικά μετατρέπει την πραγματικότητα ανάλογα με τα όνειρα. Βασίζονται στη χριστιανοορθόδοξη παράδοση που έχει εμποτίσει γενιές με την πεποίθηση ότι υπάρχει Νυμφίος που ερχόμενος αίρει τις αμαρτίες.. μοιράζει ψάρια και ψωμί.. σώζει από τα λιοντάρια τους ταλαιπωρημένους πιστούς…

Σε αυτές τις σοφιστείες που εδράζονται στο θρησκογενές παραλήρημα των απεγνωσμένων και αγανακτισμένων πολιτών, στηρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ όπως εξάλλου και κάθε λαϊκισμός.. αριστερός ή δεξιός. Σε αυτές τις σοφιστείες δεν χρειάζονται επιχειρήματα, ούτε γνώση. Μόνον πίστη.

Άραγε, έχουν σκεφθεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετέρχονται ρόλο αγίων θαυματοποιών, τι θα γίνει όταν οι «πιστοί» προδοθούν στα όνειρα τους; Έχουν αναρωτηθεί τι θα εισπράξει αυτός που θα προδώσει την ελπίδα τους; Έχουν διανοηθεί πως θα είναι όταν θα βρεθούν απέναντι στην εκδίκηση της ταπείνωσης αυτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των σοφιστειών του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε θα εμμείνει στην εφαρμογή των εξαγγελιών του θέτοντας τη χώρα σε ειδικό νομισματικό καθεστώς εκτός ευρώ – που θα καταλήξει σε τεράστια κοινωνική πόλωση και προεμφυλιακές συγκρούσεις – είτε θα προσαρμοστεί στις θεσμικές προβλέψεις, τους νόμους και τις συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης… διασπώμενος. Η προοπτική της «αριστερής παρένθεσης» είναι το πλέον σίγουρο. Μιας αριστερής παρένθεσης που θα οφείλεται στην κυριαρχία του λαϊκισμού στις τάξεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και η οποία θα παραδώσει τη χώρα σε μια μακροχρόνια περίοδο διακυβέρνησης από δεξιόστροφα κυβερνητικά σχήματα, με παράλληλη απαξίωση και περιθωριοποίηση κάθε «αριστερού» λόγου.

Μόνη λύση: η άμεση εγκατάλειψη του λαϊκισμού και ο προσεταιρισμός της λογικής, της γνώσης και των επιχειρημάτων υπό το πρίσμα των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών της ευρωπαϊκής, ανανεωτικής και προοδευτικής μεταρρυθμιστικής παράδοσης.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top