ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η Εκκλησία και η Χρυσή Αυγή

Το κόμμα της ΧΑ προβάλλει τη χριστιανική πίστη σαν ένα από τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν. Μάλιστα, όπως έκανε παλιότερα ο ΛΑΟΣ, προσπαθεί να εμφανίζεται ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της ορθόδοξης πίστης στον πολιτικό στίβο. Τούτο επαληθεύεται, δυστυχώς, και από ορισμένους ιεράρχες, οι οποίοι, άμεσα ή έμμεσα, έχουν εκφραστεί θετικά για τις θέσεις της ΧΑ.

Το κόμμα της ΧΑ προβάλλει τη χριστιανική πίστη σαν ένα από τα χαρακτηριστικά που το διακρίνουν. Μάλιστα, όπως έκανε παλιότερα ο ΛΑΟΣ, προσπαθεί να εμφανίζεται ως ο κατεξοχήν εκπρόσωπος της ορθόδοξης πίστης στον πολιτικό στίβο. Τούτο επαληθεύεται, δυστυχώς, και από ορισμένους ιεράρχες, οι οποίοι, άμεσα ή έμμεσα, έχουν εκφραστεί θετικά για τις θέσεις της ΧΑ.

Ομως, είναι βέβαιο ότι η Εκκλησία της Ελλάδος δεν ταυτίζεται με τη ΧΑ. Το αντίθετο μάλιστα, υπάρχει τεράστιο χάσμα μεταξύ τους που τις καθιστά ουσιαστικά ασύμβατες. Τούτο επιβεβαιώνεται, μεταξύ των άλλων, και από τα συσσίτια υπέρ των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας, που η ΧΑ περιορίζει στους Ελληνες πολίτες με επίδειξη ταυτότητας, ενώ η Εκκλησία τα προσφέρει, χωρίς διακρίσεις, σε όλους.

Πίσω από τη σημαντική αυτή διαφορά συμπεριφοράς, κρύβεται μια ακόμα μεγαλύτερη διαφορά φιλοσοφικής και ιδεολογικής στάσης. Πρόκειται για το μείζον διακύβευμα της εποχής μας που αφορά στη σχέση μεταξύ πολυπολιτισμικότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η πολιτισμική διαφορά αποτελεί βέβαια πρόβλημα στις σημερινές μαζικές κοινωνίες, ειδικότερα μετά την έξαρση των μεταναστευτικών ρευμάτων και της λαθρομετανάστευσης. Η προστασία όμως των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών υπερβαίνει την πολιτισμική διαφορά, είναι πανανθρώπινη αξία, που δεν γνωρίζει φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες διαφορές. Η ΧΑ προβάλλει και οξύνει όλες τις διαφορές, φθάνει μέχρι την παραχάραξη της Ιστορίας, προκειμένου να αναζωπυρώσει τα πάθη, να οδηγήσει σε συγκρούσεις, ει δυνατόν, σε εμφύλια σύρραξη, με ανομολόγητο στόχο τον υποφώσκοντα ρεβανσισμό των λαϊκών στρωμάτων που είχαν αναγνωριστεί στον ελληνοχριστιανικό χαρακτήρα της χούντας, που ο Μακαριστός Χριστόδουλος επανέφερε στο προσκήνιο και που φιλοδοξεί σήμερα να εκπροσωπήσει η ΧΑ.

Η κατάσταση αυτή είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, τα πολιτικά κόμματα με τα υβρεολόγια που ανταλλάσσουν την επιδεινώνουν, δίνουν στην ουσία πόντους στη ΧΑ, πράγματα, που, μαζί με την καπηλεία της ορθοδοξίας στην οποία επιδίδεται, καθιστά βαρύτερη την ευθύνη της Εκκλησίας και του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να εγκαταλείψει την οιανδήποτε πολιτική ίσων αποστάσεων ή μη ανάμειξης στην πολιτική και να διακηρύξει ότι οι αξίες που υπηρετεί δεν έχουν τίποτα κοινό με τις επιδιώξεις της ΧΑ. Αλλωστε, το ζήτημα δεν είναι πολιτικό, αλλά βαθύτατα πνευματικό και συνειδησιακό. Πρόκειται για την αγάπη του Θεού προς όλους, απέναντι στο μίσος που καλλιεργούν οι φασίζουσες και ολοκληρωτικές ιδεολογίες. Με τον τρόπο αυτό η Εκκλησία θα δικαιώσει τον ρόλο της, θα τιμήσει την αποστολή της και θα προσφέρει συγχρόνως σημαντική υπηρεσία στην ομαλή πορεία της χώρας σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top