ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα της δημιουργίας

Δε μπορείς να μην επικροτήσεις ένα κόσμο, που παρά την οικονομική κρίση και την καθολική καθίζηση που έχει υποστεί, στο τομέα που δραστηριοποιείται, δημιουργεί και αποφέρει αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία. Κλασικό παράδειγμα αποτελούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, κυρίως μικρομεσαίου χαρακτήρα, των οποίων οι επιτυχίες έχουν ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και απασχολούν τα ευρείας κυκλοφορίας ευρωπαϊκά έντυπα, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην διάδοση μιας διαφορετικής Ελλάδας, που μπορεί να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αναφορά του γερμανικού περιοδικού Spiegel  στον επιχειρηματία Δομαζάκη της Κρητικής επιχείρησης Creta Farm, που με τις καινοτόμες δράσεις του στο τομέα των αλλαντικών, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ταχείας ανάπτυξης της αλλαντοβιομηχανίας του, η οποία το τελευταίο διάστημα ανταγωνίζεται στα ίσια τις ξένες αγορές και κερδίζει σημαντικό μερίδιο στα ράφια των Super Market. Πρόκειται για την Ελλάδα της δημιουργίας που ζει και αναπνέει με το μεράκι και τον ενθουσιασμό της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Είναι φανερό, ότι για να ξεπερασθεί η κρίση στη χώρα μας, η μόνη διέξοδος που υπάρχει είναι η αύξηση του  ΑΕΠ, το μεγάλωμα δηλαδή της παραγόμενης «πίτας», που μόνο  ο υγιής ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει. Αρκεί αυτός να στηριχθεί και όχι να δαιμονοποιείται κάθε φορά. Πολύ περισσότερο σε μια χώρα, η οποία διαχρονικά στηρίζεται στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Η πραγματική οικονομία αναπτύσσεται μόνο με πρωτοβουλίες ανάλογες με αυτήν της Κρητικής επιχείρησης.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η οικονομία μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία ουσιαστικά ταυτίζεται με τις ανησυχίες, τα προβλήματα, τις φοβίες αλλά και τις προοπτικές των εργαζομένων. Πρέπει η τιμωρητική συμπεριφορά απέναντι στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες, η φορολόγηση των οποίων έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, να αναθεωρηθεί. Και μη μου πείτε ότι δεν γινόταν αλλιώς, κατά την γνωστή δικαιολογία και το γνωστό παραμύθι που αραδιάζουν κάθε φορά, οι κυβερνώντες. Πολύ περισσότερο, όταν ο υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος δηλώνει ότι η υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις δεν μειώνει την ανταγωνιστικότητα τους.

Η υπερφορολόγηση των μικρομεσαίων και ελεύθερων επαγγελματιών είναι καθαρή πολιτική επιλογή και έχει συγκεκριμένο στόχο. Αποβλέπει στην απαξίωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της πολιτικής και ιδεολογικής κυριαρχίας της κρατικίστικης αντίληψης και της συνδικαλιστικής και πελατειακής επικράτησης! Όμως οι εποχές αυτές έχουν παρέλθει και έχουν πληρωθεί με πάρα πολύ βαρύ τίμημα, τόσο για τη χώρα, όσο και για τους πολίτες της.

Είναι φανερό ότι η οικονομία δε μπορεί να κινηθεί σε αυτό το πλαίσιο, που το πολιτικό σύστημα συντηρεί. Οι υγιείς δυνάμεις, που βρίσκονται –είτε φανερές είτε αφανείς-σε αρκετούς τομείς της οικονομίας μας, πρέπει να προωθηθούν και να στηριχθούν. Είναι οι μόνες που μπορούν να μας βγάλουν από την κρίση, να δώσουν θέσεις απασχόλησης, εισοδήματα και να μετριάσουν την φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top