ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η ενίσχυση της Ελιάς

Η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, με τους 30 βουλευτές τους, αποτελούν χωρίς αμφιβολία κύριο παράγοντα σταθερότητας της χώρας. Αποτελούν επίσης εκείνη την πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί με πιο σίγουρα βήματα και καλύτερους πολιτικούς όρους, την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του χώρου της κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές.

Η Ελιά, το ΠΑΣΟΚ, με τους 30 βουλευτές τους, αποτελούν χωρίς αμφιβολία κύριο παράγοντα σταθερότητας της χώρας. Αποτελούν επίσης εκείνη την πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί με πιο σίγουρα βήματα και καλύτερους πολιτικούς όρους, την ανασυγκρότηση και την ανανέωση του χώρου της κεντροαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές. Είναι σήμερα η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας και μπορεί αν στηριχθεί την Κυριακή να παραμείνει τρίτη και πιο ενισχυμένη και ανανεωμένη με διψήφια ποσοστά στις ευρωεκλογές. Είναι η Ελιά με κορμό το ΠΑΣΟΚ, που και σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές καταγράφηκε ως μια μεγάλη δύναμη της κεντροαριστεράς στο χώρο της αυτοδιοίκησης, που οι πολίτες εμπιστεύθηκαν και πάλι τους ανθρώπους της σε ανεξάρτητα – μη κομματικά αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια…

Η κρίση έχει οδηγήσει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, σε σχέση με τον ιστορικό χρόνο, στην κατάρρευση των δυνάμεων του πολιτικού κέντρου και κυρίως των δυνάμεων της κεντροαριστεράς.

Η «τύχη» το έφερε την ώρα που ξέσπασε κρίση δανεισμού και η ουσιαστική χρεοκοπία του κράτους αυτές να βρίσκονται στην διακυβέρνηση της χώρας και να έχουν στην ηγεσία μιαν ηγετική πολιτική ομάδα που έδειξε να μην έχει πλήρη συνείδηση του ιστορικού φορτίου που επωμιζόταν. Πήρε επάνω της όλο το βάρος των δραματικών αποφάσεων, τις οποίες όμως σε σύντομο χρονικό διάστημα αποδείχθηκε πως αδυνατούσε να σηκώσει!… Που δεν είχε δυστυχώς το στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης για την ίδια αλλά κυρίως για την μεγάλη παράταξη που εκπροσωπούσε και για το καλό της χώρας, να ζητήσει αμέσως κυβέρνηση εθνικής ενότητας, διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία 180 ψήφων στη Βουλή για τις δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν ή να πάει σε πρόωρες εκλογές αμέσως τότε με αυτή την πολιτική ατζέντα, αυτό το αίτημα και αυτό το πολιτικό διακύβευμα! Άφησε έτσι την κεντροδεξιά να κυριαρχηθεί από την λαϊκίστικη την εποχή εκείνη ρητορεία του Σαμαρά και της ακροδεξιάς πολιτικής ομάδας που τον πλαισιώνει ακόμη και σήμερα και μια αριστερά να «αλωνίζει» πάνω στους μύθους τις ψευδαισθήσεις και τα υπερκαταναλωτικά μικροαστικά πρότυπα και συνήθειες, που κυριάρχησαν στην Ελληνική κοινωνία τις προηγούμενες δεκαετίες της ευημερίας.

Έτσι η δημοκρατική παράταξη στην πολιτική της έκφραση συρρικνώθηκε δραματικά, ηττήθηκε ιδεολογικά από τον απίστευτο λαϊκισμό των τυχοδιωκτικών πολιτικών άκρων, ηθικά λοιδορήθηκε και έχασε το ηθικό πλεονέκτημα που επί δεκαετίες διατηρούσε έναντι της δεξιάς. Κατηγορήθηκε στο σύνολό της ισοπεδωτικά και γι’ αυτό άδικα, για τις ατιμίες επιφανών πρώην ηγετικών στελεχών της, καταχραστών του κρατικού χρήματος και της εμπιστοσύνης όσων πίστεψαν και σωστά, πως αυτή η παράταξη μάχεται για το δίκιο και την αλήθεια!

Όμως χωρίς ισχυρές τις δυνάμεις του πολιτικού κέντρου – της κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να υπάρξει εύκολα πολιτική σταθερότητα στη χώρα και όποτε συνέβη αυτό στο παρελθόν τότε μπήκαμε σε μεγάλες εθνικές περιπέτειες.

Σήμερα ενώπιον μιας πολύ κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης και με βάση τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών που κατέγραψαν τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ελιάς με τα εκατοντάδες άξια και με πολύ μεγάλο έργο αυτοδιοικητικά στελέχη του, ως μια πολύ ισχυρή δύναμη της δημοκρατικής παράταξης, είναι νομίζω προφανές καθώς αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά, πως η ιστορική αυτή παράταξη είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική κοινωνία με ακατάλυτους δεσμούς. Είχαν προηγηθεί βέβαια και οι μεγάλες επιτυχίες και ισχυρές καταγραφές, στις εκλογές συνδικάτων, επιμελητηρίων και επιστημονικών συλλόγων. Αυτή είναι η βάση κατά πως φαίνεται, πάνω στην οποία μπορεί να στηριχθεί η ανασυγκρότηση και αναγέννηση της κεντροαριστεράς με σύγχρονους όρους, με νέα πρόσωπα και με τη σύμπραξη όλων των διάσπαρτων σήμερα πολιτικών εκφράσεων του δημοκρατικού, σοσιαλδημοκρατικού – σοσιαλιστικού χώρου. Η Ελιά πρέπει να ενισχυθεί αυτή την Κυριακή όχι μόνο γιατί αποτελεί τον κορμό και τον κύριο όγκο αυτών των δυνάμεων αλλά και γιατί είναι η πρώτη πολιτική συμπαράταξη που επιχείρησε και επιχειρεί το εγχείρημα της ενότητας, η μόνη που χωρίς ηγεμονισμούς και αποκλεισμούς παλεύει γι΄ αυτή σήμερα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top