ΑΡΘΡΑ

Η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης

H δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτεί η συμφωνία με την τρόικα υπηρετείται από τον κυβερνητικό συνασπισμό με μία εκδοχή οικονομικής πολιτικής που θέτει ως προτεραιότητα τη δημοσιονομική ισορροπία.

Το γεγονός οδηγεί αναπόφευκτα σε αύξηση των φόρων και στον περιορισμό των δαπανών. Από την άλλη, προτεραιότητα είναι η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας, που αναπόφευκτα οδηγεί στην ανάγκη περιορισμού του μισθολογικού κόστους. Και οι δύο αυτές προτεραιότητες οικονομικής πολιτικής ενέχουν και ένα ποιοτικό μέρος που βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα μέσω της παραγωγικότητας και αποκαθιστά τη δημοσιονομική ισορροπία μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της αποτελεσματικής λειτουργίας του δημόσιου τομέα.

Ομως ο επηρεασμός των εξελίξεων από την ποιοτική διάσταση των πραγμάτων είναι συνάρτηση της αποφασιστικότητας του πολιτικού συστήματος να επιφέρει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίζουν την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του κράτους, ενώ θα διευκολύνουν στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας με αλλαγές στην παιδεία και την τεχνολογία.

Κάπου εκεί υπεισέρχεται και ο ρόλος ενός νέου χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα εξασφαλίζει φθηνό και προσβάσιμο χρήμα σε επιχειρήσεις και πολίτες. Μέχρι τότε η μόνη λύση για τη δημοσιονομική ισορροπία και την ανταγωνιστικότητα θα είναι αποκλειστικά η υπερφορολόγηση και ο άμεσος περιορισμός των εισοδημάτων των μεσαίων στρωμάτων που επιφέρουν την εισοδηματική τους εξουθένωση.

Είναι αυτή η εξουθένωση και ο μαρασμός της μεσαίας τάξης που αντισταθμίζει την ανικανότητα του πελατειακού πολιτικού συστήματος να ανασχεδιάσει τον τρόπο λειτουργίας του όσο και ευρύτερα της ίδιας της οικονομίας και της πολιτείας. Ομως έτσι τίθενται σε κίνδυνο και η δημοκρατία και η σταθερότητα του οικονομικού συστήματος.

Το πολιτικό σύστημα τίθεται σε κίνδυνο από την κοινωνική και τη συνακόλουθη πολιτική πόλωση, ενώ το οικονομικό σύστημα από τον εγκλωβισμό στην κακέκτυπη ανάπτυξη που επιφέρει η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης και της επιχειρηματικής κινητικότητας και καινοτομίας του μεσαίου χώρου. Η ανικανότητα του πολιτικού συστήματος να αρνηθεί τον πελατειακό του χαρακτήρα οδηγεί στην εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, που εντέλει διακυβεύει τη βιωσιμότητα της δημοκρατίας και καταδικάζει την οικονομία σε ένα τριτοκοσμικό διπολικό πρότυπο εξαρτημένης και κακέκτυπης ανάπτυξης.

*Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης είναι επίκουρος καθηγητής της Διεθνούς Οικονομικής στο Παν/μιο του Αιγαίου. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο «Έθνος» 30.1.2013

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top