ΑΡΘΡΑ

Η επίσκεψη Γιούνκερ

Σημαίνει από μόνο του πολλά ότι το πρώτο ταξίδι του Ζ.Κ.Γιούνκερ με την ιδιότητα του προέδρου της Κομισιόν θα είναι τη Δευτέρα στην Αθήνα. Το ελληνικό ζήτημα θα ανοίξει το φθινόπωρο και οι αποφάσεις που κυοφορούνται είναι προς τη θετική κατεύθυνση: Διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών για τα επόμενα δύο χρόνια χωρίς νέο μνημόνιο, αλλαγή της διαδικασίας ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος, αναπτυξιακή στήριξη. Εταίροι και πιστωτές δείχνουν διάθεση να διανύσουν την απόσταση που τους αναλογεί…

Σημαίνει από μόνο του πολλά ότι το πρώτο ταξίδι του Ζ.Κ.Γιούνκερ με την ιδιότητα του προέδρου της Κομισιόν θα είναι τη Δευτέρα στην Αθήνα. Το ελληνικό ζήτημα θα ανοίξει το φθινόπωρο και οι αποφάσεις που κυοφορούνται είναι προς τη θετική κατεύθυνση: Διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών για τα επόμενα δύο χρόνια χωρίς νέο μνημόνιο, αλλαγή της διαδικασίας ελέγχου της εφαρμογής του προγράμματος, αναπτυξιακή στήριξη.

Εταίροι και πιστωτές δείχνουν διάθεση να διανύσουν την απόσταση που τους αναλογεί αναγνωρίζοντας εμπράκτως ότι η ελληνική κοινωνία, στη μεγάλη πλειοψηφία της, περνάει μια φοβερή δοκιμασία η αιτία της οποίας βρίσκεται στο πολιτικό έλλειμμα της ευρωζώνης, στην ανικανότητα των ηγεσιών να πάρουν μεγάλες αποφάσεις γρήγορα, στην κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων δυνάμεων, αλλά επίσης στα λάθη, την απληστία και την απρονοησία των ελληνικών ελίτ.

Το ευνοϊκό ευρωπαϊκό περιβάλλον που σταδιακά διαμορφώνεται προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να διεκδικήσει τις καλύτερες δυνατές λύσεις για το ελληνικό πρόβλημα. Αναγκαία προϋπόθεση γι αυτό είναι να επιδειχθεί μεταρρυθμιστική διάθεση, όχι για επικοινωνιακούς αλλά για ουσιαστικούς λόγους.

Γιατί ένα αντιπαραγωγικό Δημόσιο που μικραίνει επειδή παράγει μαζικά συνταξιούχους ετών 52 έτσι κι αλλιώς εμποδίζει την ανάκαμψη. Είτε ο Γιούνκερ πει ναι σε όλα, είτε σιωπήσει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top