ΑΡΘΡΑ

Η ευθύνη της Δημοκρατικής Αριστεράς για τη διακυβέρνηση

Σε πρόσφατο κείμενο επισήμαινα ότι η απώλεια της σοβαρής και μετριοπαθούς εικόνας που είχε η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ), κινδυνεύει να σημάνει μια δύσκολη μάχη εισόδου στη Βουλή.

Σε πρόσφατο κείμενο επισήμαινα ότι η απώλεια της σοβαρής και μετριοπαθούς εικόνας που είχε η Δημοκρατική Αριστερά (ΔΑ), κινδυνεύει να σημάνει μια δύσκολη μάχη εισόδου στη Βουλή. Δυστυχώς, η απαισιόδοξη αυτή εκτίμηση προσεγγίζεται σταδιακά, με τη συνεχή πτωτική πορεία της ΔΑ στις δημοσκοπήσεις. Επίσης, στη μικροκλίμακα του άμεσου περιβάλλοντος, διαπιστώνουμε ότι πλήθος σκεπτόμενων πολιτών που δήλωναν φιλικοί προς την ΔΑ, στρέφονται πλέον προς άλλες λύσεις, οι οποίες, κατά τη γνώμη τους, ανταποκρίνονται περισσότερο προς την εικόνα ενός κόμματος με συγκεκριμένες θέσεις στα σοβαρά ζητήματα.

Το κρισιμότερο στοιχείο για τη διατήρηση των αρχικών θετικών εντυπώσεων που είχε δημιουργήσει η ΔΑ στην ελληνική κοινωνία, είναι νομίζω η διατύπωση μιας ξεκάθαρης θέσης σχετικά με τις μετεκλογικές συνεργασίες. Ορθώς αυτοπροσδιορίζεται ως κυβερνώσα αριστερά, καθότι αν ήταν μόνο κόμμα διαμαρτυρίας, δεν θα είχε νόημα η ύπαρξή της. Είναι προφανές εξάλλου ότι οφείλει να αποκλείσει την κυβερνητική συνεργασία με τα άκρα, διότι σαφώς διεκδικεί έναν αριστερό ευρωπαϊσμό, ενώ η πολιτική και των δύο άκρων απομακρύνει, άμεσα ή έμμεσα, τη χώρα από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Απομένει λοιπόν το ενδεχόμενο συνεργασιών με κοινοβουλευτικές ομάδες που έχουν μετριοπαθές, κεντρώο, φιλοευρωπαϊκό προφίλ, δηλαδή ανήκουν στην κεντροαριστερά ή στην κεντροδεξιά. Η αποσαφήνιση αυτού του ενδεχομένου, θα μπορούσε να γίνει με τη δήλωση ότι η ΔΑ θα προτείνει έναν κατάλογο συγκεκριμένων προοδευτικών θέσεων, τις οποίες θα διαπραγματευτεί με τα άλλα κόμματα, θα συμμετάσχει δε στην κυβερνητική συνεργασία αν ικανό μέρος των προτάσεών της γίνει αποδεκτό. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμβιβαστική συμφωνία με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες και η χώρα απειλείται από ακυβερνησία, η ΔΑ, συμβάλλοντας εποικοδομητικά, δηλώνει ότι θα θέσει λίγους απαράβατους όρους για να δώσει ψήφο ανοχής, χωρίς να συμμετάσχει στην κυβέρνηση. Μια τέτοια σοβαρή στάση ευθύνης, θα προβλημάτιζε θετικά το σκεπτόμενο εκλογικό σώμα.

Μέχρι τώρα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος, αλλά ακόμη δεν είναι αργά. Αντί για τις απόλυτες αρνήσεις συνεργασιών με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που έχουν ακουστεί, οι μετριοπαθέστερες διατυπώσεις του προέδρου Φ. Κουβέλη: «Όχι σε μετεκλογική κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με τις σημερινές του θέσεις και πολιτική», δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για μια σαφή δήλωση σχετικά με τη μετεκλογική στάση της ΔΑ. Οι αμέσως προσεχείς μέρες δίνουν χρονικά περιθώρια για μια πρωτοβουλία που θα καθησύχαζε τους προβληματισμένους και ανησυχούντες πολίτες.

Ο Κίμων Χατζημπίρος είναι καθηγητής στο ΕΜΠ

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top