ΑΡΘΡΑ

Η Ευρώπη μέσα μας

Ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Σμιτ, μιλώντας για την κρίση στην Ουκρανία, παραλλήλισε τη σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα με αυτή που προηγήθηκε του πρώτου παγκοσμίου πολέμου.

«Ο κίνδυνος να επιδεινωθεί η κατάσταση, όπως τον Αύγουστο του 1914, μεγαλώνει μέρα με τη μέρα. Η κατάσταση μου φαίνεται όλο και πιο συγκρίσιμη» είπε και συνέκρινε τη συμπεριφορά των ηγεσιών με εκείνη που περιγράφει ο συγγραφέας Κρίστοφερ Κλαρκ στο βιβλίο του «Οι υπνοβάτες».

Υπάρχει λύση; Την είχε σκιαγραφήσει λίγες μέρες νωρίτερα ο Γερμανός πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ καλώντας τους Ευρωπαίους πολιτικούς να βοηθήσουν τους πολίτες να αναπτύξουν συναισθηματικούς δεσμούς με την Ευρώπη.

Ο 84χρονος συντηρητικός πολιτικός, ο οποίος υπήρξε και «αρχιτέκτονας» της επανένωσης της Γερμανίας, προσδιόρισε ως εξής την «ύψιστη προτεραιότητα» για τον νέο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Θα πρέπει να κάνει την Ευρώπη ένα ζήτημα καρδιάς για όλους τους Ευρωπαίους».

Ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα των ευρωεκλογών είναι ότι αν η ευρωπαϊκή ιδέα δεν γοητεύσει ξανά τους Ευρωπαίους πολίτες, αν δηλαδή δεν επανεφευρεθεί το όραμα, θα τελειώσουν όλα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα υπάρξει ξανά μέσα μας ή δεν θα υπάρχει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top