ΑΡΘΡΑ

Η Θάνου και ο Ερντογάν

Η κατάσταση που ζει η Ελλάδα είναι μια «μπαμπούσκα» από κρίσεις. Η μια κρίση μέσα στην άλλη, και όλο κάτι καινούργιο κακό απρόσμενα βγαίνει. Η λέξη μπαμπούσκα είναι η «γιαγιά», η «μεγάλη γυναίκα» στα ρώσικα, εξ ου και η οικεία εικόνα της μιας κούκλας μέσα στην άλλη, στη γνωστή ρωσική χειροτεχνία.
Η τελευταία «μπαμπούσκα» που μας εμφανίστηκε στις δύσκολες μέρες που διάγει η χώρα, μετά το μνημόνιο, το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και το αγροτικό είναι η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κ. Θάνου. Η περί ης μήνυσε τον συνταγματολόγο Στ. Τσακυράκη, διότι την είπε «πολιτικάντη», για εξύβριση και δυσφήμιση. Έτσι λοιπόν η τελευταία μπαμπούσκα μας θύμισε ότι στην Ελλάδα πέραν των αδιεξόδων του παρόντος υπάρχουν και οι ανοιχτοί λογαριασμοί του παρελθόντος ενός αυταρχικού κράτους. Υπάρχει η κληρονομιά του αδικήματος της «εξύβρισης αρχής», υπάρχει ένα βαθύ κράτος (και) δικαστικών που αδυνατεί να διαχειριστεί την εξουσία με σύνεση και ευθύνη, αλλά εξοργίζεται όταν του ασκείται κριτική και αντιδρά επιθετικά, απερίσκεπτα και με τρόπο επικίνδυνο για το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Τέλος, υπάρχει κι η γειτονιά μας, η Τουρκία: πριν από λίγες μέρες, μιλούσα σε ένα πάνελ για το προσφυγικό και ένας δημοσιογράφος αποκάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας “nasty guy” (κακό τύπο). Μόλις τελειώσαμε, νεαρός διπλωμάτης από την Τουρκία που παρακολουθούσε την εκδήλωση, είπε στον δημοσιογράφο περιπαικτικά και αυτοσαρκαστικά: «μην ξαναπείτε τον πρόεδρο μου «nasty guy» διότι θα σας βάλει φυλακή». Στο βάθος της, η κυρία Θάνου, δεν είναι τόσο μόνη της, όσο νομίζει. Ο πρόεδρος της Τουρκίας και λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων της γειτονιάς (και όχι μόνο) της συμπαρίσταται.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top