ΑΡΘΡΑ

Η ισχυρότερη των συντεχνιών

Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνουν οι δικαστές στην κυβέρνηση εφόσον δεν εφαρμόσει άμεσα την απόφαση του Μισθοδικείου για καταβολή των αναδρομικών τους –περίπου 100 εκατ. ευρώ– έως τον Δεκέμβριο. Την ανακοίνωση, την οποία γνωστοποίησαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, υπογράφουν όλες οι δικαστικές ενώσεις της χώρας.

Οι δικαστές είναι οι πλέον προνομιούχοι κρατικοί λειτουργοί αφού, άλλωστε, έχουν τη δυνατότητα να αποφασίζουν μόνοι τους για τις αποδοχές τους αλλά και για το ποιες κατηγορίες εργαζομένων ανήκουν στο σκληρό πυρήνα του Δημοσίου (λ.χ οι ένστολοι αλλά όχι οι εκπαιδευτικοί). Πρόσφατα, επέβαλαν την μισθολογική τους αποκαταστάση με την αναπλήρωση των περικοπών που υπέστησαν μετά την υπαγωγή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης.

Οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, προσπαθούν να τα πάνε καλά μαζί τους, για τους προφανείς λόγους, και αποφεύγουν συγκρούσεις με τον συγκεκριμένο κλάδο, που, τελικά, συνήθως, επιτυγχάνει την ικανοποίηση των διεκδικήσεών του, ακόμη και στο παρά 1΄μιας καταστροφής, όπως συνέβη το 2008.

Επειδή πρόκειται για θεσμό μεγάλης σημασίας, επειδή η έννοια της Δικαιοσύνης είναι καθοριστική για την ποιότητα της δημοκρατίας, επειδή η αίσθηση ότι υπάρχουν πολίτες με διαφορετικά δικαιώματα είναι διαλυτική για την κοινωνική συνοχή, είναι σημαντικό το πολιτικό σύστημα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου να πάρει ξεκάθαρη θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τι πιστεύουν ότι πρέπει να γίνει με τις αποφάσεις που οι δικαστικοί παίρνουν για τον εαυτό τους;

Η σιωπή σημαίνει υπεκφυγή και ισοδυναμεί με ανοχή.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top