ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η κατάρα της ΕΡΤ

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Μας πήρανε χαμπάρι. Κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να δουλέψουμε είναι να μας πιέζουν, να μας δίνουν τελεσίγραφα, να μας εκβιάζουν. Πρώτον, επειδή έτσι είναι το ριζικό μας. Δεύτερον, επειδή οι κυβερνώντες μπορούν με αυτόν τον τρόπο να ρίχνουν πάντα την ευθύνη στους άλλους, τους ανάλγητους ξένους.

Μας πήρανε χαμπάρι. Κατάλαβαν ότι ο μόνος τρόπος να δουλέψουμε είναι να μας πιέζουν, να μας δίνουν τελεσίγραφα, να μας εκβιάζουν. Πρώτον, επειδή έτσι είναι το ριζικό μας. Δεύτερον, επειδή οι κυβερνώντες μπορούν με αυτόν τον τρόπο να ρίχνουν πάντα την ευθύνη στους άλλους, τους ανάλγητους ξένους. «Εμείς δεν θέλουμε, αλλά μας αναγκάζουν οι δανειστές μας, θα αντισταθούμε βέβαια μέχρι τέλους». Ετσι έγινε με την τρόικα, το ζούμε εδώ και τέσσερα χρόνια. Ετσι φαίνεται πως έγινε και στην περίπτωση της δημόσιας τηλεόρασης.

«Επρεπε να τους ορίσουμε μια καταληκτική ημερομηνία, ένα deadline, αφού τίποτα δεν προχωρούσε. Δεν φαινόταν να υπάρχει πραγματική πολιτική βούληση για το ξεκίνημα ενός δημόσιου οπτικοακουστικού οργανισμού στην Ελλάδα, παρότι στην Ευρώπη πρόκειται για νομική υποχρέωση»: αυτά λέει η Ινγκριντ Ντελτάρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ραδιοτηλεοπτικής Ενωσης (EBU), σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε χθες στη «Μοντ». Η αψυχολόγητη απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, που σόκαρε όλη την Ευρώπη, ανακοινώθηκε στις 11 Ιουνίου 2013. Ο αρχικός στόχος ήταν ο νέος φορέας να είναι έτοιμος εγκαίρως, ώστε να καλύψει την ανάληψη της προεδρίας από τη χώρα μας. Αυτό δεν κατέστη εφικτό για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων η κατάληψη του ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής από τους απολυμένους. Οταν λύθηκε αυτό το πρόβλημα, άρχισαν τα γραφειοκρατικά. Διαγωνισμοί, κόντρα διαγωνισμοί, ενστάσεις, καβγάδες, κομματικές αντιδικίες. Κι έτσι πήρε τα πράγματα στα χέρια της η EBU και έθεσε ένα νέο χρονικό όριο, απαραβίαστο αυτή τη φορά, ιερό: τον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον. Εδώ δεν χωρούσαν καθυστερήσεις.

Πράγματι, η ΝΕΡΙΤ άρχισε επιτέλους να εκπέμπει την περασμένη Κυριακή. Και την επομένη – δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί στα παγκόσμια χρονικά – αποπέμφθηκε ο πρόεδρός της. Για ποιον λόγο; Κανείς δεν ξέρει. Φταίει ο χαρακτήρας του; Εκανε κάτι επιλήψιμο; Απέτυχε στην αποστολή του; Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου Θεόδωρος Φορτσάκης είπε στη «Μοντ» ότι «η επιτροπή που συγκρότησε ο Γιώργος Προκοπάκης για την αξιολόγηση και τον έλεγχο των υποψηφιοτήτων για τη ΝΕΡΙΤ μάς παρέδωσε μια περίεργη έκθεση». Δηλαδή; Είναι οικονομικό το πρόβλημα; Πολιτικό; Ψυχολογικό; Ολα μαζί; Δεν πρέπει τέλος πάντων να υπάρξει μια επίσημη ανακοίνωση;

Ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει μετανιώσει πλέον για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε από την αρχή αυτή την υπόθεση. Η κατάρα της ΕΡΤ εξακολουθεί να τον κυνηγά, το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο, ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία για να θυμίζει το ατόπημά του, μη διστάζοντας να διαβάλλει και τους εργαζομένους που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους επειδή πιστεύουν σʼ αυτήν. Μακάρι «η ελληνική τηλεόραση να αναγεννάται από τις στάχτες της», όπως τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ της η γαλλική εφημερίδα. Πρέπει να πειστούν όμως και οι τηλεθεατές.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top