ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η καταφυγή στην ιστορία

Με αφορμή τα πραγματικά συγκλονιστικά γεγονότα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, ακούμε και διαβάζουμε πολλές «παραπομπές» στην ιστορία. Η αναδρομή στα γεγονότα του παρελθόντος χαρακτηρίζει όλες τις κοινωνίες. Δεν είναι κακό από πρώτη ματιά. Η ιστορία έχει πάντα μια χρησιμότητα. «Αντλούμε διδάγματα», ακούω ακόμη τους καθηγητές μας να λένε. Η χρησιμότητα είναι όμως μικρότερη απ’ ό,τι φαίνεται. Γιατί η προσκόλληση στην ιστορία είναι μια παγίδα. Αφού η μοναδικότητα του παρόντος δεν είναι, ούτε θα βρει ποτέ επανάληψη

Με αφορμή τα πραγματικά συγκλονιστικά γεγονότα που συνδέονται με τη Χρυσή Αυγή, ακούμε και διαβάζουμε πολλές «παραπομπές» στην ιστορία. Η αναδρομή στα γεγονότα του παρελθόντος χαρακτηρίζει όλες τις κοινωνίες. Δεν είναι κακό από πρώτη ματιά. Η ιστορία έχει πάντα μια χρησιμότητα. «Αντλούμε διδάγματα», ακούω ακόμη τους καθηγητές μας να λένε. Η χρησιμότητα είναι όμως μικρότερη απ’ ό,τι φαίνεται. Γιατί η προσκόλληση στην ιστορία είναι μια παγίδα. Αφού η μοναδικότητα του παρόντος δεν είναι, ούτε θα βρει ποτέ επανάληψη.

Συχνά, η αναφορά στην ιστορία είναι επιστροφή στην ιστορία. Και αυτή η επιστροφή, κρύβει μέσα της μια αποστροφή. Μια αποστροφή κατά του παρόντος. Του παρόντος και των δυσκολιών που το συγκροτούν. Έτσι, η αναζήτηση της ιστορικής παραλληλίας είναι μια καταφυγή. Καταφεύγουμε στην ιστορία, αναζητώντας καταφύγιο από τις συνθήκες της πραγματικής ζωής. Η ιστορία γίνεται ακόμη και παραμυθία, με την επίκληση των ηρωικών στιγμών της.

Η απώθηση της εποχής, γίνεται συχνά πολιτική. Πολιτική και πολιτική διακήρυξη. Η άρνηση του συγκεκριμένου και η άρνηση αναμέτρησης μαζί του, διαμορφώνει ένα φαντασιακό πεδίο σύγκρουσης, που αγνοεί τους πραγματικούς ανθρώπους και τις ανάγκες τους. Αυτές οι ανάγκες συνδέονται με το παρόν, έχουν σχέση με τις συνθήκες της εποχής, υπόκεινται στις μικρές ή μεγάλες αλλαγές που συντελούνται και δεν έχουν παρά πολύ μικρή σχέση με τα γεγονότα του παρελθόντος. Προέχει το παρόν λοιπόν και το πολιτικό μέτωπο του παρόντος. Με προσανατολισμό στο μέλλον. Εξάλλου αν για κάτι μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, είναι το μέλλον που θα δημιουργήσουμε. Το παρελθόν διαρκώς αναπλάθεται

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top