ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η Κεντροαριστερά επέστρεψε…..

Χτες γεννήθηκε η νέα κεντροαριστερά, σοσιαλδημοκρατία. Χτες η Ελλάδα απέκτησε ξανά προοπτική. Απέκτησε την ελπίδα ότι μπορεί να αποφύγει τα καταστρεπτικά σενάρια να περιέλθει πλήρως στην κατηγορία του «αποτυχημένου κράτους» (failed state) στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδειξε ότι θέλει να είναι μια κανονική δημοκρατία, ανοιχτή κοινωνία, Ευρωπαική χώρα.   Με την (αναπάντεχα ομολογουμένως) μαζική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία ένα πράγμα είναι βέβαιο, ανεξάρτητα από ποιά/ποιός θα είναι τελικά ο νέος ηγέτης :. ο νέος ενιαίος φορέας της  κεντροαριστεράς, σοσιαλδημοκρατίας, ο φορέας της λογικής  είναι γεγονός. Η κοινωνία των πολιτών έδειξε με αποφασιστικότητα ότι τον θέλει, τον στηρίζει ενεργά, προσβλέπει σ’ αυτόν για να γυρίσει η Ελλάδα σελίδα, για να υπάρξει μια άλλη πολιτική, ένα νέο ήθος, μια νέα αισθητική, μια νέα προοπτική, ένα καλύτερο μέλλον. Με την  ανασυγκρότηση της προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης που διαχρονικά υπήρξε ο σταθερός συντελεστής δημοκρατίας, μεταρρυθμίσεων, προοδευτικών αλλαγών στη χώρα αυτή.

Η μαζική συμμετοχή συνιστά την εγγύηση για την παραπέρα πορεία προς το ιδρυτικό συνέδριο για τη θεσμική συγκρότηση του ενιαίου φορέα – κόμματος. Κανένας δεν μπορεί, δεν δικαιούται, δεν θα τολμήσει να αμφισβητήσει την κατηγορηματιική ετυμηγορία των πολιτών. Δεν θα προβάλει προσκόμματα που θα ανακόψουν την ισχυρή δυναμική που έχει δημιουργηθεί για την επανασυγρότηση,  ανανέωση, ενότητα, ισχυροποίηση της παράταξης. Από χτες οι πολιτικοί συσχετισμοί στη χώρα ήδη ανατρέπονται. Η πολιτική διαδικασία απελευθερώνεται από αναχρονιστικά διλήμματα. Η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται θα διαμορφώσει οπωσδήποτε μια εντελώς νέα εκλογική γεωγραφία. Ο νέος, ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς μπορεί να διεκδικήσει αυτό που μόλις μέχρι προχθές φάνταζε ως τελείως ουτοπικό.

Αλλά ενώ η μαζική συμμετοχή αποτελεί εκδήλωση μεγάλων προσδοκιών, συνιστά ταυτόχρονα και ξέσπασμα βαθειάς οργής για τα όσα συμβαίνουν στη χώρα με την ευθύνη του κυβενητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.  Ένα ισχυρό ράπισμα σε μια αμοραλιστική διακυβέρνηση.  Κοινωνική αφύπνιση μετά από χρόνια προπαγάνδας για τη διαμόρφωση μιας ψευδούς εικονικής πραγματικότητας και μιας αξιακής εκπτωσιολογίας..

Ωστόσο η τόσο ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη της μαζικής λαϊκής συμμετοχής δεν επιτρέπεται να οδηγήσει και σε οποιαδήποτε άγνοια των κινδύνων ή και προβλημάτων που αναπόφευκτα θα εκδηλωθούν στην πορεία συγκρότησης του νέου φορέα. Κάποιος θα έλεγε ότι «τα δύσκολα αρχίζουν τώρα».  Μπορεί όντως να αρχίζουν αλλά σ’ ένα πολιτικό πλαίσιο που οι βασικές του παράμετροι έχουν οριοθετηθεί από τη μαζικότητα της ψήφου. Ακύρωση, πολύ περισσότερο προδοσία της ελπίδας που γεννήθηκε δεν μπορεί να υπάρξει.

Ως μέλος της Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία που εργαστήκαμε επίμονα για την προώθηση του στόχου της ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς – σοσιαλδημοκρατίας αισθάνομαι βαθειά συγκίνηση για το χτεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Δικαιώνει την προσπάθειά μας (που ορισμένες φορές φαινόταν χαμένη).  Ωστόσο θα πρέπει να αναγνωρισθεί ότι χωρίς την πρωτοβουλία της Φ. Γεννηματά να ανοίξει την εκλογική διαδικασία και τη σύμπραξη σ’ αυτή προσωπικοτήτων όπως του Γ. Καμίτη, Στ. Θεοδωράκη κ.ά. δεν θα είχαμε φθάσει εδώ.  Αλλά πάνω απ’ όλα δεν θα είχαμε φθάσει εάν ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος (με την Επιτροπή του) δεν είχε επενδύσει το κύρος, τους  κόπους και ενέργειες τους τελευταίους τέσσερεις μήνες.

Νίκο σε ευχαριστουμε…

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top