ΑΡΘΡΑ

Η κεντροαριστερά θα προχωρήσει ενωμένη

Η απόφαση της κυβέρνησης να γίνουν και οι ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης προκάλεσε αμηχανία η και αντιδράσεις σε περιορισμένα τμήματα της κεντροαριστεράς που μετέχουν στις διεργασίες για την Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη.

Κατά την γνώμη μου όλα αυτά είναι αδικαιολόγητα.

Η απόφαση της κυβέρνησης να γίνουν και οι ευρωεκλογές με σταυρό προτίμησης προκάλεσε αμηχανία η και αντιδράσεις σε περιορισμένα τμήματα της κεντροαριστεράς που μετέχουν στις διεργασίες για την Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη.

Κατά την γνώμη μου όλα αυτά είναι αδικαιολόγητα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Για καιρό τώρα μιλάμε για την κοινωνία, και ιδίως αυτή που δεν παρασύρθηκε από τις σειρήνες του λαϊκισμού, ότι πλέον αναζήτα το νέο, δεν παρασύρεται από μηχανισμούς, δεν ακολουθεί τυφλά τις κομματικές γραμμές, αντιμετωπίζει κριτικά και με επιφύλαξη γνωστά πρόσωπα με πολυετή παρουσία στην πολιτική ζωή.

Δεν μπορούμε λοιπόν ξαφνικά να την θεωρούμε ανώριμη να βγάλει τους εκπροσώπους της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Δεν μπορούμε να λέμε ότι θα παρασυρθεί από όλα αυτά που στις αναλύσεις μας θεωρούσαμε ότι τα έχει ξεπεράσει.

Οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν την ζήτηση για μια νέα κεντροαριστερά πρέπει να μας έχουν πείσει ότι το παιχνίδι είναι ανοικτό και ότι όποιος έχει φρέσκιες προτάσεις και τρέξει να τις μεταδώσει στον κόσμο έχει πιθανότητες να εκλεγεί.

Και δεν είναι τιμητικό να περιμένουν κάποιοι τον διορισμό από τον Βενιζέλο, για τον όποιο δεν έχουν και την καλλίτερη άποψη.

Το ΠΑΣΟΚ είναι ισότιμος εταίρος της συνεργασίας που θα οδηγήσει στην προοδευτική δημοκρατική παράταξη.

Είναι το ισχυρότερο δημοσκοπικά, μετέχει στην κυβέρνηση και την Βουλή, έχει επωμιστεί, παρά προηγούμενα λάθη του, την ευθύνη να κρατήσει την χωρά όρθια και να την οδηγήσει στην μεταμνημονιακη εποχή.

Δεν μπορεί να το αντιμετωπίζουν κάποιοι σαν τον αμαρτωλό που πρέπει να κρυφθεί, και που ο μονός του ρόλος ενε να ψηφίσει το ψηφοδέλτιο που θα φτιάξουν κάποιοι εκλεκτοί.

Όλα τα κόμματα και οι κινήσεις, οι πρωτοβουλίες, τα πρόσωπα θα μετάσχουν ισότιμα στο ψηφοδέλτιο.

Και για πρώτη φορά η κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί αφήνει ανοιχτό το ποιος θα εκλεγεί.

Βεβαίως τα ΜΜΕ σε όλες τις εκλογές παίζουν τον ρόλο τους.

Αλλά αυτό είναι μια παθογένεια που θα την αντιμετωπίσουμε και στις εθνικές εκλογές και τώρα στις περιφερειακές και δημοτικές.

Δεν είναι λόγος ειδικά στις ευρωπαϊκές εκλογές να στερήσουμε την κοινωνία από το δικαίωμα επιλογής.

Και είμαι σίγουρος ότι δεν θα στηρίξουν μόνο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από αλλά κόμματα ή κινήσεις ή ανεξάρτητες προσωπικότητες.

Και βέβαια δεν πρεπει να παραγνωρίσουμε τον συνεχως αυξανομενο ρόλο του ιντερνετ και και των ηλεκτρονικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η συγκρότηση της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αναλισκόμαστε σε μικρολογίες.

Αν δεν υπάρξει ισχυρός πόλος μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οι προοπτικές είναι σκοτεινές για την χώρα.

Ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των προσώπων, κομμάτων, κινήσεων που μετέχουν σε αυτό το εγχείρημα το έχει καταλάβει.

Στις ευρωεκλογές θα κατεβεί μια ενωμένη πλουραλιστική κεντροαριστερά, που θα αποτελέσει την έκπληξη των εκλογών.

Και σε πείσμα των απαισιόδοξων και γκρινιάρηδων και προγραμματική ανανέωση θα γίνει και νέα πρόσωπα θα εκλεγούν.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top