ΑΡΘΡΑ

Η κληρονομιά του Τ. Μπαλτάκου

Την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όσα θα ακουστούν εκεί θα έχουν εξαιρετική σημασία γιατί θα καταδείξουν το βαθμό δημοκρατικής ωριμότητας βουλευτών και κομμάτων.

Το πρώτο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2013 και δεν προωθήθηκε ποτέ προς συζήτηση μετά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος. Ο κ. Μπαλτάκος έχασε το αξίωμά του με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο και κυκλοφορούν σενάρια για το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής του δεξιά της ΝΔ.

Την επόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς συζήτηση στο θερινό τμήμα της Βουλής το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο και όσα θα ακουστούν εκεί θα έχουν εξαιρετική σημασία γιατί θα καταδείξουν το βαθμό δημοκρατικής ωριμότητας βουλευτών και κομμάτων.

Το πρώτο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είχε κατατεθεί στη Βουλή τον Νοέμβριο του 2013 και δεν προωθήθηκε ποτέ προς συζήτηση μετά τις ενστάσεις που είχε διατυπώσει ο τότε γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος.

Ο κ. Μπαλτάκος έχασε το αξίωμά του με τον γνωστό επεισοδιακό τρόπο και κυκλοφορούν σενάρια για το ενδεχόμενο δραστηριοποίησής του δεξιά της ΝΔ. Είτε έχουν είτε δεν έχουν βάση αυτά τα σενάρια, γεγονός είναι πως η νοοτροπία του και οι απόψεις του έχουν πάντα απήχηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Αλλοι για ψηφοθηρικούς λόγους, άλλοι για να διεκδικήσουν κάτι, κάποιοι επειδή γοητεύονται από την ακροδεξιά ατζέντα ή είναι επιρρεπείς στον εθνικισμό, υποβαθμίζουν τη σημασία της καταπολέμησης του ρατσισμού και του ναζισμού επιχειρώντας συμψηφισμούς.

Το θέμα δεν είναι να μετρηθούν οι γενοκτονίες αλλά να αποδείξει το δημοκρατικό πολιτικό σύστημα ότι έχει τη βούληση να απομονώσει τους νεοφασίστες που αξιοποιούν την κρίση για να υπονομεύσουν το πολίτευμα.

Οποιοι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν για τι ακριβώς πρόκειται διευκολύνουν αυτούς που πραγματικά θίγονται από μια σύγχρονη ευρωπαϊκή αντιρατσιστική νομοθεσία. Και βοηθώντας τους, ταυτίζονται.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top