ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η κρισιμότητα των ευρωεκλογών

Russian destroyer Smetlivy leaves the harbour at the Crimean port of Sevastopol

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τόσο το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Cameron όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Hollande έρχονται τρίτα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Όμως, ουδείς ζητά παραίτησή τους ή απαιτεί διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη Βρετανία ή στη Γαλλία. Κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα ανέμενε το ίδιο και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί μετά την εξάχρονη κρίση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τόσο το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Cameron όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του προέδρου Hollande έρχονται τρίτα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Όμως, ουδείς ζητά παραίτησή τους ή απαιτεί διεξαγωγή εθνικών εκλογών στη Βρετανία ή στη Γαλλία. Κάθε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος θα ανέμενε το ίδιο και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί μετά την εξάχρονη κρίση.

Τα θετικά σημάδια, που πιστοποιήθηκαν από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το πρωτογενές πλεόνασμα, η ισοσκέλιση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η μείωση της δημόσιας και ιδιωτικής κατανάλωσης είναι εκείνα που οι πολίτες και η κυβέρνηση πέτυχαν, ενώ οι μεγαλύτερες επενδύσεις σε παραγωγικές επιχειρήσεις εξαγωγικού χαρακτήρα αποτελούν τα διακυβεύματα για την επόμενη διετία, προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να μειωθεί δραστικά η ανεργία. Ας θυμηθούμε ότι έως το 2009 η χώρα χρειαζόταν να δανείζεται ετησίως περίπου 25 δισεκατομμύρια μόνο για την κάλυψη του πρωτογενούς ελλείμματος και άλλα 20 δισεκατομμύρια για την κάλυψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών. Προεξάρχουσα θέση, επίσης, κατέχει η συμφωνία μεταξύ των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου για τα άρθρα του Συντάγματος, που θα αναθεωρηθούν από την επομένη Βουλή. Όμως, η πορεία εξόδου από την κρίση πρέπει να συνεχισθεί, να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και η πάταξη της διαφθοράς και να συνταχθεί οδικός χάρτης ανάπτυξης, προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων σε καινοτόμο τεχνολογία, αύξησης των εξαγωγών και της απασχόλησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παρουσιάσει πρόγραμμα εξόδου από την κρίση, ενώ οι θεμελιώδεις διαφωνίες μεταξύ στελεχών του για την παραμονή ή την έξοδο από την ευρωζώνη εντείνονται, καθιστώντας τον αφερέγγυα εναλλακτική λύση. Μόλις προχθές ο Α. Τσίπρας δήλωσε στην ιταλική έκδοση της Huffington Post ότι η πρώτη πράξη μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η κατάργηση του Μνημονίου και όλων των νόμων που απορρέουν από αυτό. Συγχρόνως, τάζει δωρεάν ρεύμα σε 410.000 οικογένειες, αυξήσεις, προσλήψεις και λαγούς με πετραχήλια. Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, μία εκ του ασφαλούς ανεξέλεγκτη χρεοκοπία, έλλειψη αγαθών και πρώτων υλών και εκτύπωση εθνικού νομίσματος. Ο νέος Μαυρογιαλούρος εν όψει. Η χώρα απευθύνθηκε προσφάτως με επιτυχία στις αγορές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την Κυβέρνηση γιατί δεν δανείστηκε (μέσω ενός ακόμη Μνημονίου φυσικά) από τις Ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ με 0,82%, αλλά δανείστηκε από τις αγορές (χωρίς νέο Μνημόνιο) με 4,75%. Τραγελαφικό μεν χαρακτηριστικό δε της ασυναρτησίας και του συντηρητισμού, που χαρακτηρίζουν αυτό το κόμμα.

Οι επικείμενες ευρωεκλογές θα αποτυπώσουν περισσότερο συναισθήματα για τους πολιτικούς και λιγότερο μηνύματα για την πολιτική, η οποία ως σοβαρή εναλλακτική πρόταση, απλώς δεν υπάρχει. Αυτήν απαιτούν οι πολίτες τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Αντιπολίτευση. Κατά συνέπεια, στις επόμενες ημέρες τα διακυβεύματα για τους σκεπτόμενους προοδευτικούς πολίτες, που επιμένουν ευρωπαϊκά, είναι: Η εκλογή των αξιότερων στο Ευρωκοινοβούλιο, η εκλογή τοπικών αρχόντων και η άμεση συγκρότηση της ενιαίας Κεντροαριστεράς. Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές θα εκλέξουμε τοπικούς άρχοντες με νέες ιδέες απαλλαγμένους από τους κομματικούς μηχανισμούς του χθες, ενώ με τις δεύτερες πρέπει να στείλουμε στο Ευρωκοινοβούλιο τους αξιότερους εκπροσώπους της χώρας, που πιστεύουν σε μία Ευρώπη δημοσιονομικά ενοποιημένη και με κοινωνικό πρόσωπο.

Όσον αφορά στον στόχο της κυβερνητικής σταθερότητας, αυτός δεν διακυβεύεται. Οι πολίτες ψήφισαν τον Ιούνιο 2012 και η Βουλή με θητεία έως το 2016 στηρίζει κυβέρνηση. Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών θα στείλουν άλλο μήνυμα. Το μήνυμα για την Ευρώπη που επιθυμούμε.

Την επομένη, όμως, των ευρωεκλογών, ασχέτως των αποτελεσμάτων, θα πρέπει οι μάχιμοι πολιτικοί, που σήμερα ευρίσκονται εκτός κομματικών σχηματισμών καθώς και εκείνοι των τριών κομμάτων, που τοποθετούνται μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, να προετοιμάσουν την νέα, μεγάλη και ικανή να εμπνεύσει και να προσελκύσει τους πολίτες Φιλελεύθερη Κεντροαριστερά με σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό. Την Κεντροαριστερά των πολιτών, απαλλαγμένη από τους κομματικούς μηχανισμούς και δομημένη πρωτίστως σε ένα κράμα νέας γενιάς και εμπείρων, ηθικών και ικανών πολιτικών, που θα μεταλαμπαδεύσουν την εμπειρία τους σταδιακά στους πρώτους.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top