ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η κυβέρνηση χάνει με αυτογκόλ

Ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Βενιζέλος απέκρυψαν ποτέ ότι προσβλέπουν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης προκειμένου να αποδυναμωθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη.

Ούτε ο Σαμαράς ούτε ο Βενιζέλος απέκρυψαν ποτέ ότι προσβλέπουν στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης προκειμένου να αποδυναμωθεί η επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινή γνώμη. Το διακηρύσσουν, άλλωστε, με κάθε ευκαιρία και προσδιορίζουν και ως καθοριστικές παραμέτρους της εξέλιξης αυτής την απαλλαγή από τον ασφυκτικό κλοιό της τρόικας και τη δρομολόγηση φορολογικών ελαφρύνσεων. Αυτά σε συνδυασμό με την είσοδο σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος θα έδιναν στη συγκυβέρνηση την πρωτοβουλία των εξελίξεων.

Αλλά αυτά αν η κυβέρνηση είχε μοναδικό αντίπαλο τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συνθηματολογία του. Αλλά δυστυχώς γιʼ αυτήν υπάρχει κι ένας άλλος, που έως τώρα δείχνει ακαταμάχητος μια και της έχει προκαλέσει τρεις σοβαρές ήττες. Η πρώτη προκλήθηκε εξαιτίας της υπόθεσης Μπαλτάκου. Η αποκάλυψη των διαλόγων του κορυφαίου συνεργάτη του πρωθυπουργού με τον Κασιδιάρη αποτέλεσε ένα προσωπικό πολιτικό πλήγμα για τον ίδιο τον Σαμαρά. Την ώρα που διεκδικούσε δάφνες για τη δίωξη της νεοναζιστικής συμμορίας βγήκαν στον αέρα οι «ερωτοτροπίες» του ακροδεξιού Μπαλτάκου.

Η δεύτερη ήττα ήρθε με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η επιλογή του Σαμαρά να στηρίξει τις εκ των προτέρων καταδικασμένες υποψηφιότητες του Α. Σπηλιωτόπουλου στην Αθήνα και του Γ. Κουμουτσάκου στην περιφέρεια Αττικής είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί η ΝΔ εκτός δεύτερου γύρου και στις δύο περιπτώσεις. Και σε συνδυασμό (στην περίπτωση της περιφέρειας) με την επίμονη και πολύμηνη επίθεση του τότε υπουργού Μιχελάκη σε βάρος του Σγουρού, διαμορφώθηκαν και οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ και της Δούρου.

Και τρίτη ήττα ο ΕΝΦΙΑ. Που είναι και η χειρότερη γιατί ήρθε και σε ακατάλληλη ώρα. Πάνω που η κυβέρνηση θα ξεδίπλωνε την πολιτική της και θα ξεκινούσε την προσπάθειά της να πείσει την κοινή γνώμη ότι κάνουμε τα πρώτα βήματα για την έξοδο από την κρίση. Κι επίσης επειδή εδώ δεν πρόκειται απλώς και μόνο για εντυπώσεις αλλά για επιπολαιότητες με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις για τους πολίτες.

Αρα, πέρα από τις όποιες πρωτοβουλίες της, καλά θα κάνουν η κυβέρνηση και προσωπικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εξουδετερώσουν τον σοβαρότερο αντίπαλό τους που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τους τον εαυτό. Ας το καταλάβουν έστω και καθυστερημένα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top