ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η κύρωση της σύμβασης για τα άτομα με αναπηρία.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της η απερχόμενη βουλή κύρωσε την σύμβαση του Οργανισμού ηνωμένων εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η κύρωση της σύμβασης ασφαλώς συνιστά αφενός την συμμόρφωση της χώρας μας με μία διεθνή της υποχρέωση και αφετέρου ικανοποιεί ένα πάγιο και συνολικό αίτημα του κόσμου των ατόμων με αναπηρία.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών της η απερχόμενη βουλή κύρωσε την σύμβαση του Οργανισμού ηνωμένων εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Η κύρωση της σύμβασης ασφαλώς συνιστά αφενός την συμμόρφωση της χώρας μας με μία διεθνή της υποχρέωση και αφετέρου ικανοποιεί ένα πάγιο και συνολικό αίτημα του κόσμου των ατόμων με αναπηρία.

Ωστόσο, σε συνθήκες βαθειάς κρίσης και αποσύνθεσης της κοινωνίας και των κοινωνικών δομών αυτή η σύμβαση κινδυνεύει να καταστεί από ένα εργαλείο για τον ανασχεδιασμό της κοινωνικής πολιτικής για τα άτομα με αναπηρία, ένα γενικό ευχολόγιο θεωρητικών αναφορών αποστερημένο στην πράξη από συγκεκριμένες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες.

Και όμως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες μπορούν να γίνουν στην πράξη αναγκαίες παρεμβάσεις με κόστος χαμηλό έως ανύπαρκτο με κοινωνική και οικονομική διάσταση. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

Την πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στις τουριστικές εγκαταστάσεις και προορισμούς. Πρόκειται για έναν τομέα της οικονομίας που μπορεί να γίνει η ατμομηχανή στην μελλοντική ανάπτυξη.

Την πρόσβαση στο φυσικό και δομημένο περιβάλλον που θα συμβάλλει στην αναβάθμιση της καθημερινής ποιότητας ζωής. Τα πιο πάνω παραδείγματα συνιστούν μία έμπρακτη απόδειξη πως ακόμη και σε συνθήκες κρίσης μπορούν να λειφθούν συγκεκριμένα και ρεαλιστικά μέτρα.

Η σύμβαση Σε στρατηγικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο συμβάλλοντας στον ανασχεδιασμό ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους που θα αναδιανέμει τους πόρους τους στους πραγματικούς δικαιούχους μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό πρόσημο. Μία διαδικασία απαλλαγμένη από τις σχέσης πελατείας, διαφθοράς και διαπλοκής που θα βασίζεται στην σχέση κόστους – όφελους για την κάθε χρηματοδοτούμενη δράση σε συνθήκες διαφάνειας και μηχανισμών ελέγχου και αξιολόγησης. Τέλος είναι αρνητική εξέλιξη η απουσία κάθε αναφοράς της κύρωσης της σύμβασης από την προεκλογική ατζέντα των συζητήσεων.Προφανώς έχουμε συνηθίσει να προσεγγύζουμε τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία μέσα από ευχολόγια, γενικές και αόριστες επικλήσεις που υπηρετούν μια εικονική πραγματικότητα. Όμως το έλλειμμά των κοινωνικών δικαιωμάτων είναι εδώ και καθημερινά βιώνεται από τους πολίτες.

Ο Κώστας Θεοδωρόπουλος είναι μέλος της ΚΕ της Δημοκρατικής Αριστεράς, υποψήφιος Β περιφέρεια Αθήνας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top