ΑΡΘΡΑ

Η μάχη της καρέκλας

Η εικόνα πριν από κάθε ανασχηματισμό είναι λίγο-πολύ η ίδια: Μεταδίδονται πληροφορίες για σκληρά παζάρια στη βάση μικροκομματικών υπολογισμών και δημιουργείται η αίσθηση μιας πολιτικής ίντριγκας που δεν αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος αλλά στο κλείσιμο εσωκομματικών λογαριασμών και στην τακτοποίηση των εκλεκτών του αρχηγού.Ακόμη και αν υπάρχει μια δόση υπερβολής στην μιντιακή παρουσίαση των παρασκηνιακών διεργασιών, είναι γνωστή η θλιβερή πολιτική παράδοση που αναφέρεται στη νομή της εξουσίας και στη μάχη της καρέκλας.

Η εικόνα πριν από κάθε ανασχηματισμό είναι λίγο-πολύ η ίδια: Μεταδίδονται πληροφορίες για σκληρά παζάρια στη βάση μικροκομματικών υπολογισμών και δημιουργείται η αίσθηση μιας πολιτικής ίντριγκας που δεν αποσκοπεί στην καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος αλλά στο κλείσιμο εσωκομματικών λογαριασμών και στην τακτοποίηση των εκλεκτών του αρχηγού.

Ακόμη και αν υπάρχει μια δόση υπερβολής στην μιντιακή παρουσίαση των παρασκηνιακών διεργασιών, είναι γνωστή η θλιβερή πολιτική παράδοση που αναφέρεται στη νομή της εξουσίας και στη μάχη της καρέκλας. Τα κυβερνητικά σχήματα-μαμούθ, άλλωστε, οφείλουν την ύπαρξή τους ακριβώς στο άγχος να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ανεξαρτήτως του αν έχουν κάτι να προσφέρουν, κάποιες φορές ακόμη και αν δεν έχουν, ούτε τυπικά, αρμοδιότητες.

Θα ήταν πολύ ευχάριστο και ένα βήμα προόδου αν αυτή τη φορά γινόταν μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα που δεν θα αποπνέει καμαρίλα αλλά μεταρρυθμιστική ορμή και θα είναι προσανατολισμένη στην διαμόρφωση και εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου για την έξοδο από την κρίση.

Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση αρίστων, η οποία είναι απολύτως εφικτό να σχηματιστεί εφόσον υπάρξει η πολιτική βούληση. Εάν αυτό δεν συμβεί, προτιμότερο θα ήταν να μην αλλάξει τίποτα – να γλιτώσουμε και τη βαβούρα των ημερών.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top