ΑΡΘΡΑ

Η μεγάλη αρπαχτή

«Στο κόκκινο η φοροδιαφυγή στα νησιά», «οργιάζει η φοροδιαφυγή στους τουριστικούς προορισμούς», «ποιοι είναι οι πρωταθλητές στη φοροδιαφυγή». Σταχυολογούμε μερικούς τίτλους από ρεπορτάζ του περσινού Σεπτεμβρίου, με βάση τα τελικά στοιχεία από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ. Το σύνηθες σύμπτωμα είναι είτε να μην κόβονται αποδείξεις, είτε να λειτουργούν παράνομες ταμειακές μηχανές.

Οι ελληνικές αρχές έχουν σαφή εικόνα του τι συμβαίνει, όπως επίσης έχουν έρθει αντιμέτωπες με συλλογικές αντιδράσεις, όταν, για παράδειγμα όλοι οι μαγαζάτορες μιας περιοχής εξεγείρονται επειδή επιβλήθηκε πρόστιμο σε κάποιον συνάδελφό τους, επειδή δηλαδή εφαρμόστηκε ο νόμος.

Το φετινό καλοκαίρι θα είναι ένα χρυσό καλοκαίρι για τον τουρισμό και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί και στα έσοδα του κράτους, από την είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις είναι αποθαρρυντικές, καθώς αυτό που καταγράφεται είναι έντονη διάθεση κερδοσκοπίας.

Τα αρμόδια υπουργεία γνωρίζουν σε βάθος το πρόβλημα, ξέρουν πώς ακριβώς γίνεται η διακίνηση του μαύρου χρήματος, και προφανώς δεν αρκεί να σχολιάζουν την κατάσταση ή να διεκτραγωδούν τα προβλήματα λειτουργίας των ελεγκτικών μηχανισμών. Πρέπει να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό. Η λογική της αρπαχτής και τού αδήλωτου πλουτισμού πρέπει να ηττηθεί οριστικά – ηθικά αλλά και θεσμικά. Ακόμη και αν χρειάζεται να προηγηθεί το δεύτερο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top