ΑΡΘΡΑ

Η Νίκη Μακρόν Νίκη και στοίχημα για την ΕΕ

Η μεγάλη νίκη του Μακρόν, δίνει ελπίδα στην Γαλλία και την ΕΕ.

Όμως, μου προκαλεί μελαγχολία το γεγονός, ότι, τόσο ο Τσιπρας, όσο και ο Μητσοτάκης, εμφανίζονται δικαιωμένοι, παρ’ ότι ο πρώτος υποστήριξε τον Μελανσόν και ο δεύτερος τον Φιγιόν.

Οι σημερινές εκλογές της Γαλλίας, ήταν οι πιό σημαντικές, μετά τις πρώτες της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας, γιατί η Γαλλία, η Ευρώπη και όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος, είναι σε οριακή εποχή.

Μετά το BREXIT και την εκλογή Τραμπ, είναι η πρώτη ανάσχεση της συντηρητικής αναδίπλωσης.

Οι εκλογές της Γερμανίας, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, είναι σημαντικές γιατί θα διαμορφώσουν τους οριστικούς συσχετισμούς, στην ΕΕ.

Οι εκλογές της Γαλλίας όμως, είναι πιο σημαντικές, γιατί στην Γερμανία οι δύο κυρίαρχοι υποψήφιοι, παρά τις διαφορές τους, είναι Ευρωπαιστές.

Για να μπορέσει όμως η Γαλλία, να επηρεάσει τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις και να δημιουργήσει με την Γερμανία, ένα δημιουργικό άξονα για την ΕΕ, πρέπει να δώσει γρήγορα δυναμισμό και εξωστρέφεια, στην Γαλλική οικονομία, διαφορετικά θα βουλιάξει, όπως ο Σαρκοζί και ο Ολάντ και η Γερμανική ηγεμονία θα ισχυροποιηθεί.

Αυτό θα είναι κακό για την ΕΕ και την ίδια την Γερμανία, πολύ περισσότερο, για την Ελλάδα.

Ο Μακρόν, πρέπει να το πετύχει, το πολύ σε ένα χρόνο, διαφορετικά θα βυθιστεί, όπως και οι πτοκάτοχοί του.

Στοίχημα πολύ δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top