ΑΡΘΡΑ

Η ΝΕΡΙΤ και οι μάσκες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης μετά την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει απευθείας την αρμοδιότητα διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.

Η EBU αναφέρει στην επιστολή της, την οποία δημοσίευσε η κυριακάτικη Αυγή, ότι η διάταξη του νόμου που προέβλεπε «δικλείδες ασφαλείας από αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή και οι κανόνες…

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για το μέλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης μετά την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση αναλαμβάνει απευθείας την αρμοδιότητα διορισμού του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ.

Η EBU αναφέρει στην επιστολή της, την οποία δημοσίευσε η κυριακάτικη Αυγή, ότι η διάταξη του νόμου που προέβλεπε «δικλείδες ασφαλείας από αδικαιολόγητη πολιτική επιρροή και οι κανόνες για τον διορισμό των μελών του Εποπτικού Συμβουλίου αποτελούσαν μέρος του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ», με την οποία είχε απορριφθεί η αίτηση ακύρωσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατάργηση της ΕΡΤ.

«Εκπλησσόμαστε και απογοητευόμαστε που αυτοί οι κανόνες έχουν αλλαχθεί εν μια νυκτί, χωρίς την κατάλληλη δημόσια διαβούλευση και συζήτηση και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η καλύτερη πρακτική στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις νομικές δικλείδες ασφαλείας για να εξασφαλιστεί μια ανεξάρτητη και πλουραλιστική σύνθεση των εποπτικών οργάνων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης», επισημαίνεται στην επιστολή της EBU προς τον πρωθυπουργό.

Η παρέμβαση της EBU εκθέτει την κυβέρνηση που καλείται να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις. Το λουκέτο στην ΕΡΤ, που τραυμάτισε τη διεθνή εικόνα της χώρας και το δημοκρατικό μας πολιτισμό, μπήκε και με το επιχείρημα ότι η Δημόσια Τηλεόραση δεν προσέφερε ποιοτική και ανεξάρτητη ενημέρωση, αλλά ήταν κομματικά χειραγωγούμενη.

Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε δικαίωμα ούτε υποχρέωση να διορίζει τους «επόπτες» της ΝΕΡΙΤ. Η σχετική τροπολογία δείχνει ότι η ΕΡΤ έκλεισε για να αντικατασταθεί από έναν ακόμη πιο ελεγχόμενο μηχανισμό προπαγάνδας και τακτοποίησης ημετέρων.

Πλέον δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα και οι μάσκες πέφτουν για να δείξουν ένα πρόσωπο που μας τρομάζει.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top