ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η παρουσίαση του βιβλίου της κ. Κοππά

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω το περιεχόμενο του βιβλίου της Κας Κοππά και πιθανό να το αδικήσω με όσα θα πω. Από τότε όμως που ανακοινώθηκε η παρουσίασή του από τους κκ. Παπανδρέου και Κουβέλη, σε όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα δεν υπάρχει ούτε καν ο τίτλος του βιβλίου και φυσικά ούτε λέξη για το περιεχόμενό του. Όλα και όλοι επικεντρώνονται στους δύο παρουσιαστές και στα μηνύματα που θέλουν να στείλουν.

Ομολογώ ότι δεν γνωρίζω το περιεχόμενο του βιβλίου της Κας Κοππά και πιθανό να το αδικήσω με όσα θα πω. Από τότε όμως που ανακοινώθηκε η παρουσίασή του από τους κκ. Παπανδρέου και Κουβέλη, σε όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα δεν υπάρχει ούτε καν ο τίτλος του βιβλίου και φυσικά ούτε λέξη για το περιεχόμενό του. Όλα και όλοι επικεντρώνονται στους δύο παρουσιαστές και στα μηνύματα που θέλουν να στείλουν.

Τούτο είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο. Τόσο οι θέσεις, δηλωμένες ή άρρητες, των δύο παρουσιαστών, όσο και η πολιτική συγκυρία που επιλέγεται για την παρουσίαση, δεν μπορεί να είναι τυχαίες. Η ίδια η Κα Κοππά αποτελεί «παιδί» του πρώην πρωθυπουργού, μόνο χάρη σ’αυτόν μπήκε στην Ευρωβουλή, ανεξαρτοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και προσχώρησε στη ΔΗΜΑΡ, με την οποία κατεβαίνει πάλι στις ευρωεκλογές. Ο Φ. Κουβέλης αποχώρησε από την κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θήτευσε επί ένα χρόνο, κατήγγειλε τη συμπόρευση με τη ΝΔ και αρνήθηκε τη δημιουργία τρίτου πόλου μαζί με το ΠΑΣΟΚ και την πρωτοβουλία των 58. Αντίθετα, επιδιώκει τη δημιουργία του πόλου αυτού μαζί με πρώην παπανδρεϊκούς υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας καθαρά να εννοηθεί ότι μία συνεργασία με κάποιον πλειοψηφικό ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι καλύτερη λύση για τη χώρα. Ο τέως πρωθυπουργός τέλος, αφού διεμήνυσε ότι λεφτά υπάρχουν και αφού έβαλε τη χώρα στο μνημόνιο όταν διαπίστωσε ότι τα ταμεία ήταν απελπιστικά άδεια και επέκειτο η άτακτη πτώχευσή της, ανακάλυψε οψίμως ότι η συνεργασία με τη ΝΔ δεν ταιριάζει στη σοσιαλιστική του συνείδηση, σαμποτάρισε τη δημιουργία της «Ελιάς» και παρότρυνε τα στελέχη του κύκλου του να στηρίξουν το αντίστοιχο εγχείρημα της ΔΗΜΑΡ.

Και εκεί που πίστευα, όπως κάθε ορθοφρονών πολιτικά σκεπτόμενος πολίτης, ότι η συνεύρεση Παπανδρέου/Κουβέλη στην αιχμή προεκλογικής περιόδου σηματοδοτεί πιθανότατα ότι ο πολύφερνος τρίτος πόλος θα προκύψει από τη συνεργασία της ΔΗΜΑΡ με το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ, ήρθε η Κα Κοππά να μας διαβεβαιώσει ότι αυτά συνιστούν αφελείς εικασίες και ότι η ίδια κάλεσε απλά να παρουσιάσουν το βιβλίο της ο πολιτικός της μέντορας και ο τωρινός της πολιτικός συνοδοιπόρος.

Εν πάση περιπτώσει, ό,τι κι αν έχουν στο μυαλό τους η Κα Κοππά και οι κκ. Κουβέλης και Παπανδρέου, η ανασύνθεση της κεντροαριστεράς δεν θα κριθεί από τους ευσεβείς πόθους του καθενός, αλλά –εν πολλοίς- από το εκλογικό αποτέλεσμα, όπου προβάλλει εσχάτως δυναμικά ένας τρίτος παίκτης, «Το Ποτάμι», που δεν αποκλείεται καθόλου να είναι αυτός ο καταλύτης των σχετικών εξελίξεων.

Τελικά, ένα είναι βέβαιο για την ώρα: όσοι θα πήγαν στην παρουσίαση –και πήγαν πολλοί, ιδίως δημοσιογράφοι- ουδόλως θα ενδιαφέρθηκαν για το βιβλίο της Κας Κοππά, αλλά για τα λεγόμενα, υπονοούμενα και μη, των δύο παρουσιαστών. Κρίμα και για το βιβλίο και για τους παρουσιαστές του.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top