ΑΡΘΡΑ

Η προοπτική της ανάκαμψης βάζει τέλος στις πολιτικές «φούσκες»

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αναστροφή της πορείας και η ανάκαμψη της χώρας θα είναι πιο γρήγορη από τις προβλέψεις. Πράγματι, πέρα από τη λεγόμενη ψήφο εμπιστοσύνης με την επανενεργοποίηση των δόσεων των δανείων από τους εταίρους μας, έχουμε μια εμφανή αλλαγή του κλίματος λόγω της άρσης της αβεβαιότητας ως προς την παραμονή μας στο ευρώ και της σταδιακής συρρίκνωσης του λεγόμενου country risk. Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s κατά 6 βαθμίδες, την κατακόρυφη πτώση των spreads (από τις 3.500 μονάδες το Μάρτιο, στις 1000 μονάδες τώρα),…

.

 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι η αναστροφή της πορείας και η ανάκαμψη της χώρας θα είναι πιο γρήγορη από τις προβλέψεις. Πράγματι, πέρα από τη λεγόμενη ψήφο εμπιστοσύνης με την επανενεργοποίηση των δόσεων των δανείων από τους εταίρους μας, έχουμε μια εμφανή αλλαγή του κλίματος λόγω της άρσης της αβεβαιότητας ως προς την παραμονή μας στο ευρώ και της σταδιακής συρρίκνωσης του λεγόμενου country risk.

.

Τα αποτελέσματα φαίνονται ήδη με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Standard & Poor’s κατά 6 βαθμίδες, την κατακόρυφη πτώση των spreads (από τις 3.500 μονάδες το Μάρτιο, στις 1000 μονάδες τώρα), την άνοδο του Χρηματιστηρίου, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, την κινητικότητα στο χώρο των επενδύσεων.

.

Φαίνεται επίσης, από τις εξελίξεις στους παραγωγικούς τομείς με την αύξηση των παραγγελιών στους βιομηχανικούς κλάδους, τις προβλέψεις για τον τουρισμό το 2013, την απογείωση και την εξωστρέφεια της αγροτικής παραγωγής, τις συμφωνίες για την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων, την υλοποίηση των συμβάσεων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, τη ροή πρόσθετων πόρων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, τις προοπτικές για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

.

Από την άλλη, τίποτα δεν είναι δεδομένο και υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις με βάση την πρόσφατη εμπειρία. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η συμπεριφορά και η αποτελεσματική λειτουργία της συμμαχικής κυβέρνησης, αφήνοντας πίσω τα όποια κατάλοιπα παλαιοκομματικών και λαϊκιστικών πρακτικών. Θα ήταν τραγικό και «θανατηφόρο», αν άρχιζαν πάλι τα τερτίπια και η αθέτηση των συμφωνιών αναβιώνοντας το Grexit. H εφαρμογή του ψηφισθέντος προϋπολογισμού, η ολοκλήρωση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων είναι μονόδρομος.

.

Μεγάλο εμπόδιο θα είναι σίγουρα η τυφλή μηδενιστική αντίδραση μιας αντιπολίτευσης που κινείται με άκρατο λαϊκισμό, χωρίς πρόγραμμα, σοβαρές προτάσεις και αναζητήσεις διεξόδου, όπως δείχνει και η χωρίς εθνικό στόχο, προοπτική και αποτελέσματα, περιοδεία-παρωδία Τσίπρα στη Νότια Αμερική.

.

Η καλύτερη απάντηση στην αντιπολίτευση αυτού του τύπου θα είναι τα θετικά αποτελέσματα των αναπτυξιακών και μεταρρυθμιστικών μέτρων και πολιτικών. Αυτό θα περιορίζει, όλο και περισσότερο, την εμβέλεια ετερόκλητων πολιτικών δυνάμεων με αναχρονιστικές και αδιέξοδες ακραίες θέσεις, δυνάμεων που δημιουργήθηκαν και «φούσκωσαν» συγκυριακά μέσα στην κρίση.

.

Τα στοιχεία, ιδιαίτερα τα ποιοτικά, των πρόσφατων δημοσκοπήσεων επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση. Ήδη έσκασε η «φούσκα» του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων που άρχισε να καταγράφει ποσοστά κάτω από το όριο του 3%.

.

«Φούσκα» αποδείχτηκε και το δήθεν κίνημα-«όχι σε όλα και με όλα τα μέσα» στα Πανεπιστήμια, όταν καταγράφτηκε με την ηλεκτρονική ψηφοφορία ο πραγματικός συσχετισμός δυνάμεων. Απομένουν βέβαια μερικά σημεία ανομίας και βίας από τραμπούκους και κουκουλοφόρους που η μεν αντιπολίτευση επιμένει να μην καταδικάζει σε αντίθεση με τα κόμματα της συμπολίτευσης, οι δε υπόλοιποι θεσμοί μιας ευνομούμενης δημοκρατικής πολιτείας οφείλουν να τα αντιμετωπίσουν οριστικά.

.

Στη νέα αυτή φάση είναι, πάνω από όλα, αναγκαία μια εθνική, πολιτική και κοινωνική συνεννόηση, μια μεγάλη συμμαχία των δυνάμεων της πραγματικής οικονομίας, της δημιουργικότητας, της εργασίας, της επιστήμης και της κοινωνίας. Η στάση της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και η κουλτούρα συνεργασίας που αποκτάται με την κυβερνητική συνεργασία δείχνουν ότι η συνεννόηση αυτή είναι εφικτή. Η ανανεωμένη και υπεύθυνη πολιτική τάξη καλείται να την υλοποιήσει.

.

Άντε καλές γιορτές και ευχές για μια καλύτερη νέα χρονιά.

.

.

*Ο Νίκος Διακουλάκης μετέχει στην κίνηση πολιτών «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β» και στη Συντακτική Επιτροπή της ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ.

.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top