ΑΡΘΡΑ

Η «πρόσκληση των 50» και η προοδευτική παράταξη!

Δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα το κείμενο-πρόσκληση 50 προοδευτικών ανθρώπων του τόπου, για τη συγκρότηση μιας μεγάλης «δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης».
Το κείμενο απηχεί προφανώς τις θέσεις και τις απόψεις τους για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση που βιώνει η χώρα και οι πολίτες της, για την ελπίδα της ανάκαμψης και τον δρόμο της ανάπτυξης που δικαιούται και πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα στη νέα, μετά την κρίση εποχή.

Εκφράζει την αγωνία τους για το σημερινό πολιτικό σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, για τους κινδύνους που εγκυμονεί ο νέος στείρος και συντηρητικός δικομματισμός καθώς και η πόλωση ανάμεσα στη δεξιά και τη νεοκομμουνιστική αριστερά.
Διατυπώνει – κυρίως – την έκκλησή τους για την ανάγκη συσπείρωσης όλων των δυνάμεων του κεντροαριστερού χώρου, που θα συμβάλλει στην πολιτική σταθερότητα και θα βάλει και τη σφραγίδα του στις επερχόμενες κρίσιμες εξελίξεις.

Μπορεί να κατανοήσει κανείς τις όποιες ενστάσεις, αντιρρήσεις ή και διαφωνίες με τις απόψεις αυτές η και πλευρές τους, αλλά και τη διαφορετική στάση που επιλέγει να κρατήσει καθένας απέναντι στη κυβερνητική πολιτική.

Μπορούμε, ωστόσο, να συμφωνήσουμε όλοι ότι αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής  σε προοδευτική κατεύθυνση απαιτεί αντίστοιχη αλλάγη του σημερινού συσχετισμού των δυνάμεων. Και αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων με τις δυνάμεις της σοδιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας κατακερματισμένες και ταμπουρωμένες πίσω από τις… αδιαπραγμάτευτες θέσεις της η κάθε μιά, δεν μπορεί να υπάρξει!

Ούτε βέβαια μπορούν να προκύψουν φρέσκιες, ριζοσπαστικές ιδέες ή και νέες ηγεσίες με χρησμούς και χρίσματα όσων επιμένουν να διατηρούν τον έλεγχο των εξελίξεων.

Χρειάζεται ένα νέο κίνημα που θα εμπνεύσει, θα συσπειρώσει, θα κινητοποιήσει, θα ξεσηκώσει κυριολεκτικά όλους τους δημοκράτες, τους προοδευτικούς, τους μεταρρυθμιστές αυτής της χώρας.

Μόνο ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να γεννήσει νέες ιδέες και νέους ηγέτες!
Ας ελπίσουμε ότι – αυτή τη φορά τουλάχιστον – οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, οι προσωπικές φιλοδοξίες, οι εγωισμοί και τα πείσματα θα δώσουν τη θέση τους σʼ ένα καλόπιστο και δημιουργικό διάλογο προς όφελος της συγκρότησης της προοδευτικής παράταξης.

Η «Μεταρρύθμιση» ταυτίστηκε από γεννησημιού της με την προσπάθεια για τη συγκρότηση μιας μεγάλης προοδευτικής κεντροαριστερής παράταξης. Στήριξε με συνέπεια κάθε κίνηση, κάθε ελπίδα προς αυτή την κατεύθυνση.

Δεν μπορεί παρά να κάνει το ίδιο και τώρα, σεβόμενη και αξιοποιώντας όλη τη δύναμη και τον πλούτο, όλο τον πλουραλισμό των απόψεων των ανθρώπων που την συγκροτούν, γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι και η κριτική στάση συμβάλλει θετικά, όταν γίνεται καλοπροαίρετα, με γνώμονα το συμφέρον της προοδευτικής παράταξης και το συμφέρον του τόπου.

Ας μην αφήσουμε τις τύχες της χώρας στα χέρια του νέου, επικίνδυνου δικομματισμού.

Ας ανοίξουμε, όλοι μαζί, το δρόμο για ένα καλύτερο, ελπιδοφόρο, προοδευτικό, ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top