ΑΡΘΡΑ

Η πρόσκληση των 50 και οι Οικολόγοι Πράσινοι

Την τελευταία πενταετία οι Οικολόγοι Πράσινοι (ΟΠ) αποσυρθήκαμε σταδιακά από το πολιτικό προσκήνιο. Αντί να αξιοποιήσουμε την κρίση για να προβάλλουμε τις δικές μας λύσεις στην οικολογική, οικονομική και κοινωνική κρίση πουσαρώνει την πατρίδα μας, απορροφηθήκαμε σταδιακά στο «αντιμνημονιακό» στρατόπεδο. Στο όνομα της υπεράσπισης των πληττόμενων από τα μνημόνια, συμπορευθήκαμε άκριτα με τον αντιμνημονιακό συρφετό -συμπεριλαμβανομένων των προνομιούχων του ancien régime και της σοβινιστικής ακροδεξιάς. Η θεματολογία μας -η κλιματική αλλαγή, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η μη βία, η πρόκριση των δημοσίων αγαθών επί της ατομικής κατανάλωσης υπεστάλη, στο όνομα μιας κενής «αγωνιστικότητας».

.

Η πολιτική αυτή έχει συνέπειες: σήμερα οι ΟΠ είναι ανυπεράσπιστοι απέναντι στην πελώρια ελκτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ. Απορροφώνται στο συνασπισμό της παραδοσιακής αριστεράς και των εκδιωγμένων προνομιούχων του πασοκικού παραδείσου. Εντάσσονται σε ένα στείρο αφήγημα που εξωραΐζει το παρελθόν, διεκτραγωδεί το παρόν και ούτε καν ψελλίζει κάτι θετικό για το μέλλον. Επιβιβάζονται σε μια περιπέτεια αδιέξοδη, που η -εγγεγραμμένη στο DNA της- αποτυχία της κινδυνεύει να συμπαρασύρει όχι μόνο ό,τι εποικοδομητικό στην κοινωνία, αλλά συνολικά την ίδια τη χώρα.

.

Την ίδια στιγμή, στο χώρο που συμβατικά μπορεί να ονομαστεί «μεταρρυθμιστικός», «κεντρώος» ή «προοδευτικός», η κρίσηπαράγει ριζικό αναστοχασμό, αίσθημα ευθύνης και επώδυνες αναθεωρήσεις. Η παράταξη των μεσαίων τάξεων και όλων όσοι προσδοκούν να ενταχθούν σε αυτές, επανιδρύεται. Είναι προφανές πως αυτή είναι η φυσιολογική ενδοχώρα για τους ΟΠ -όχι η σύμφυση νεοκομμουνιστικής αριστεράς, εκπεσούσας πασοκικής νομενκλατούρας και κόμματος της δραχμής.·

.

Ασφαλώς κι έχουμε διαφορές από τον «μεταρρυθμιστικό» χώρο: εμείς είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας –εκείνοι είναι απλά «ευρωπαϊστές»· εμείς θέλουμε θεσμική, νομική και δικαστική εκκαθάριση του μεταπολιτευτικού καθεστώτος –εκείνοι απλά «ομαλότητα»· εμείς πρεσβεύουμε τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας –εκείνοι την «ανάπτυξη», χωρίς οικολογικό πρόσημο.

.

Όμως, αυτές οι διαφορές είναι η δύναμή μας. Παρά τις σημερινές αναιμικές του εκλογικές καταγραφές, ο πολιτικός χώρος που γεωγραφικά βρίσκεται ανάμεσα στη λαϊκή δεξιά και την άκρα αριστερά παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής μας συγκρότησης. Ο λόγος μας μπορεί να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μια ρευστοποιημένη, υπό επαναδιαμόρφωση κεντρική παράταξη, παρά στους εμπεδωμένους μηχανισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που επελαύνουν τυφλά προς την εξουσία. Θα είμαστε πιο χρήσιμοι ως αυτοτελής παράγοντας εξισορρόπησης του πολιτικού συστήματος, παρά ως απορροφημένες προσωπικότητες στα ψηφοδέλτια της παραδοσιακής αριστεράς.

.

.

Τα ακροατήριά μας του 2009 αναμένουν από εμάς να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί τους. Θέλουν Πράσινους πολιτικά υπεύθυνουςφορείς εποικοδομητικών λύσεων, Ευρωπαίους χωρίς αστερίσκους, αυθεντικούς πρεσβευτές μιας κουλτούρας διαλόγου. Αγωνιστές στις δικές τους επάλξεις -όπως στον αγώνα κατά των εξορύξεων- και όχι σε θολά μέτωπα νοσταλγίας και ιδιοτέλειας. Η πρόσκληση των «50», πρόταση διαλόγου -όχι απορρόφησης, απευθύνεται και σε μας. Αν την πετάξουμε στα σκουπίδια, θα έχουμε πετάξει μαζί και την ψυχή μας.

.

Ο Νίκος Ράπτης είναι διαχειριστής της ppol.gr, στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων, εκ των συνυπογραφόντων τη «διακήρυξη των 50»

.

 

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top