ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Η πρόσκληση των 58 και οι διαφαινόμενες προοπτικές

Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα, στο οποίο αβίαστα μπορεί να οδηγηθεί κανείς τρείς εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης των 58 είναι ότι αυτή δημιούργησε μείζον πολιτικό γεγονός

Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα, στο οποίο αβίαστα μπορεί να οδηγηθεί κανείς τρείς εβδομάδες μετά την δημοσιοποίηση της πρόσκλησης των 58 είναι ότι αυτή δημιούργησε μείζον πολιτικό γεγονός. Συζητήθηκε ευρύτατα, προκάλεσε αντιδράσεις, άλλοτε ευμενείς, άλλοτε κριτικές, άλλοτε απλά λασπολογικές, αναζωπύρωσε διαλόγους και αντιπαραθέσεις μέσα σε κόμματα, συνάντησε ήδη τα πρώτα ελπιδοφόρα δημοσκοπικά δεδομένα, αποτέλεσε εν ολίγοις ένα βότσαλο μέσα στη λίμνη της κεντροαριστερής αφασίας και της εμφυλιοπολεμικής καρικατούρας δικομματισμού που κυριαρχεί στη χώρα.

Ο πρώτος στόχος λοιπόν επετεύχθη. Το ζήτημα είναι πως προχωράμε από εδώ και στο εξής. Πρώτα από όλα, οφείλουμε να λύσουμε μια θεμελιώδη παρεξήγηση που έχει δημιουργηθεί ακόμα και μέσα στους κόλπους των ανθρώπων που στηρίζουν την πρωτοβουλία των 58. Η παρεξήγηση εδράζεται στο ότι έχουμε πέσει όλοι πάνω στους 58 και στο κείμενό τους καταλογίζοντάς τους ότι δεν μιλάνε για τη ΝΔ, δεν μιλάνε για την οικονομία, δεν μιλάνε για την ανεργία, δεν μιλάνε για το χ, ψ, ω.

Οφείλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι οι 58 δεν φιλοδοξούν να γίνουν η κεντρική επιτροπή κάποιου κόμματος, ούτε τα ηγετικά πολιτικά του στελέχη. Το δε κείμενό τους δεν είναι ιδεολογικό μανιφέστο, ούτε πολιτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Οι 58 είναι άνθρωποι που συμφώνησαν σε ένα κείμενο πρόσκληση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και του φιλελεύθερου κέντρου ακριβώς για να εκπονήσουν αυτές ένα κοινό προγραμματικό πλαίσιο συνεργασίας και να δώσουν απαντήσεις στα φλέγοντα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Δεν είναι δουλειά των 58 να υλοποιήσουν αυτά για το οποία παρακινούν και προσκαλούν. Τουλάχιστον δεν είναι μόνο ή κυρίως δουλειά των 58.

Από εκεί και έπειτα έχουμε πολλή και σοβαρή δουλειά να φέρουμε σε πέρας τόσο σε οργανωτικό όσο και σε προγραμματικό επίπεδο. Η δημιουργία επιτροπών πρωτοβουλίας ει δυνατόν σε κάθε πρωτεύουσα νομού είναι απαραίτητη. Η επιρροή της πρωτοβουλίας δεν θα πρέπει να είναι αστικοκεντρική. Οφείλει να εξαπλωθεί στην περιφέρεια, να έρθει σε επαφή με κόμματα, με κοινωνικούς φορείς και οργανώσεις, να δημιουργήσει εκδηλώσεις και κινητικότητα σε όλη τη χώρα. Να αποτινάξει από πάνω της το στίγμα του ελιτισμού που επιχειρούν ορισμένοι να της προσδώσουν με προφανή απαξιωτικά κίνητρα.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους χρειάζονται νέα και άφθαρτα πρόσωπα. Όχι στη λογική του οδοστρωτήρα του παρελθόντος που είναι άδικη μιας και υπάρχουν άνθρωποι με πείρα και ιστορία πίσω τους που μπορούν να προσφέρουν πολλά, ούτε στη λογική του ηλικιακού ρατσισμού. Νέα και άφθαρτα πρόσωπα με πολιτική συγκρότηση, με καθαρή πορεία που μπορούν να σηματοδοτήσουν μια υγιή και παραγωγική ανανέωση σε επίπεδο πρακτικών και νοοτροπιών. Μόνο έτσι η πρωτοβουλία θα αποκτήσει δυναμική και το μήνυμά της θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στη μεγάλη μάζα του πολιτικά και κομματικά ανεκπροσώπητου κόσμου.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι να γίνει μια συγκόληση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Το ζήτημα είναι να πάμε με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ πέρα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, όπως θα έλεγε και ο καθηγητής Βούλγαρης. Ουδείς βεβαίως τρέφει την ψευδαίσθηση ότι πρόκειται για κάτι απλό και εύκολο. Θα χρειαστεί να υπερνικηθούν κομματικοί και προσωπικοί εγωισμοί, καχυποψίες, υστεροβουλίες και προσωπικές στρατηγικές. Κι επειδή όλα αυτα τα σοβαρά εμπόδια είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν σε επίπεδο κομματικών ηγεσιών, η μόνη ελπίδα είναι η δραστηριοποίηση της κοινωνίας. Μόνο εάν η υπόθεση των 58 ανθρώπων γίνει υπόθεση 58.000 ανθρώπων και αργότερα 580.000 ανθρώπων θα σαρωθούν οι τακτικισμοί της κορυφής και θα μπορέσει η ίδια η κοινωνία να γίνει ο καταλύτης των εξελίξεων, αποδεικνυόμενη ωριμότερη από τις κομματικές ηγεσίες.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top