ΑΡΘΡΑ

Η σκοτεινή πλευρά του κυπριακού ποδοσφαίρου

Έγινε και αυτό στα πλαίσια της παρουσίασης της πραγματικής εικόνας της Κύπρου στην ευρύτερη διεθνή κοινότητα μετά το «κούρεμα» του Μαρτίου. Η Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» κάλεσε τους επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί πριν υπογράψουν συμβόλαιο σε νέα ομάδα, ενώ δίνει ειδικές δυμβουλές σε όσους θέλουν να παίξουν ποδόσφαιρο στην Κύπρο.

Γράφει τα εξής: «Οι ομάδες κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να κερδίσουν έναν παίκτη, προσφέροντας υψηλές απολαβές, πολυτελή σπίτια, φιλόδοξα πλάνα, μπόνους υπογραφής και ποσοστό από μελλοντική μεταγραφή. Δυστυχώς η FIFPro έχει διακρίνει ότι πολλές ομάδες δεν τηρούν αυτές τις υποσχέσεις. Έτσι μετά από μήνες οι σύλλογοι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα και οι παίκτες πρέπει να περιμένουν μήνες για να πληρωθούν, ενώ πολλές φορές δεν παίρνουν ποτέ τα χρήματά τους. Κάποιοι παίκτες υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, γιατί ο σύλλογος δεν μπορεί ή δεν θέλει να συνεχίσει να πληρώνει το ενοίκιο», προσθέτει Οι παίκτες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσφύγουν στη FIFA για να διασφαλίσουν αυτό που δικαιούνται. Αυτό συχνά αποδεικνύεται αδύνατο, γιατί η ομάδα στο μεταξύ μπορεί να έχει πτωχεύσει. Η FIFPro συμβουλεύει τους παίκτες, πριν υπογράψουν συμβόλαιο, ότι θα πρέπει να μαζεύουν πληροφορίες από την ένωση των παικτών κάθε χώρας για την ομάδα και τη χώρα. Η FIFPro εφιστά την προσοχή των παικτών και των ενώσεων για τη συμπεριφορά των συλλόγων στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία. Η Κύπρος εδώ και χρόνια έχει την πρώτη θέση, με διαφορά, μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες υποθέσεις στη FIFA, ενώ Ελλάδα και Τουρκία μάχονται για τη δεύτερη θέση. Στις τρεις αυτές χώρες ο αριθμός τέτοιων υποθέσεων αυξάνεται κάθε χρόνο. Εξαίρεση αποτελούν οι σύλλογοι που παίζουν στην Ευρώπη, γιατί αποδέχονται το σύστημα αδειοδότησης της UEFA, κάτι που μειώνει το ρίσκο».

Ασφαλώς ισοσυναμεί με γελοιοποίηση του κυπριακού συστήματος η φράση «η Κύπρος εδώ και χρόνια έχει την πρώτη θέση, με διαφορά, μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες υποθέσεις στη FIFA». Πώς η Κύπρος που διαθέτει ένα καλό κύκλο παραγόντων που ταξιδεύουν, που μαθαίνουν, και συζητούν με τον Πλατινί ή τον Μπλάτερ δεν είδαν και δεν προειδοποίησαν για την κυπριακή πρωτιά; Πολύ συχνά οι εφημερίδες δημοσιεύουν προσφυγές ξένων ποδοσφαιριστών κατά κυπριακών συλλόγων σε ευρωπαϊκά διαιτητικά σώματα, αλλά προφανώς κανένας δεν έκανε την πρόσθεση -μήπως την έκαναν άλλοι, ακόμα πιο ειδικοί, στην Τράπεζα Κύπρου, στη Λαϊκή ή στον Συνεργατισμό;

Σε κάθε περίπτωση αυτό που μένει είναι πως η εικόνα που διαθέτει το κυπριακό ποδόσφαιρο στο διεθνές πεδίο είναι μια θέση πρωταγωνιστή στην παραβίαση συμβολαίων, δηλαδή συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την επαγγελματική βάση του κυπριακού ποδοσφαίρου. Πώς θα μπορούσε να ήταν αλλιώς όταν η ΚΟΠ (Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) σιωπά όταν δύο ομάδες Α κατηγορίας χρησιμοποιούν προπονητές που δεν διαθέτουν το σχετικό δίπλωμα; Πώς θα ήταν αλλιώς όταν η πλειοψηφία των ποδοσφαιρικών γηπέδων δεν καλύπτει τα ευρωπαϊκά επίπεδα στο ζήτημα της ασφάλειας και δεν τρέχει τίποτα; Πώς θα ήταν αλλιώς όταν κάθε φορά που γίνονται συμπλοκές φιλάθλων στα γήπεδα, η συνήθης απάντηση είναι να κάνουμε μια… σύσκεψη; Πώς θα ήταν αλλιώς όταν ορισμένες σωστές αλλαγές (π.χ. οι ομάδες να περνούν τα κριτήρια της UEFA) γίνονται επειδή υπάρχει εξωτερικός έλεγχος και δεν προέκυψε από δική μας πρωτοβουλία;

Η απλή εξίσωση «ξοδεύω ότι έχω ως οικονομική βάση» άργησε πολύ να εμφανιστεί στην Κύπρο καθώς ήδη πολλές ποδοσφαιρικές ομάδες βρίσκονται εκτός τροχιάς και διαθέτουν απίστευτης έκτασης χρέη σε Τράπεζες και Συνεργατικά Ιδρύματα. Πρόεδροι ποδοσφαιρικών ομάδων παραιτούνται, ΔΣ ομάδων αναζητούν καθημερινά χορηγίες κάνοντας εκκλήσεις στα οπαδικά συναισθήματα, αλλά τα χρέη παραμένουν στα ύψη και η έρευνα που συνδέει την χρεοκοπία της οικονομίας με τα Συνεργατικά Ιδρύματα, ίσως να καταδείξει και νέες σελίδες ασύνετης διαχείρισης της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας. Η υπόθεση της εξυγίανσης της οικονομίας είναι πιο πολύπλευρη διαδικασία καθώς ο χρόνος αποκαλύπτει νέες τρύπες και νέες παγκόσμιες πρωτιές. Δεν ξέρω αν η ανακοίνωση της FIFPro πιέσει τα πράγματα ώστε στο χώρο του ποδοφαίρου η σελίδα να γυρίσει στον πραγματισμό και τη λογική. Αυτό που είναι βέβαιο πως η ΚΟΠ έχει το λόγο!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top