ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

“Η Σοσιαλδημοκρατία ζει..”

Μπορεί οι εποχές των ιδεολογιών να πέρασαν και αυτό συνέβη γιατί η εξάλειψη της φτώχειας σε μεγάλες ομάδες των πολιτών μείωσε τη διάθεση για αντιπαράθεση ή ακόμη για ακραίο φανατισμό, δογματισμό και βία. Ωστόσο, οι πολιτικές διαφορές στα πλαίσια της δημοκρατικής έκφρασης υπάρχουν και συζητούν για τη ποιότητα ζωής, για τον εκσυγχρονισμό της δημοκρατίας, για το δίκαιο και άδικο, για το τίμημα του να είσαι πολίτης.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του φιλελευθερισμού είναι η απλότητα του. Η αγορά καθορίζει τα πάντα και επομένως δεν υπάρχει λόγος για κρατική παρέμβαση, μιας και το κράτος είναι αναποτελεσματικό, είναι πηγή διαφθοράς και ο κρατικός λειτουργός είναι ʼδέσμιοςʼ της πολιτικής επιρροής. Πόλλα από τα επιχειρήματα των φιλελεύθερων έχουν βάση, με μία σημαντική διαφορά.. ότι η ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με την αγορά. Ενώ η αγορά λόγω της πίεσης είναι ικανή να παράγει πλούτο, να δημιουργεί ένα δυναμικό παραγωγικο ιστό, παράλληλα, αποτυγχάνει στη διανομή του πλούτου σύμφωνα με το έργο που παράγει ο κάθενας από εμάς. Επίσης, και η αγορά είναι πηγή διαφθοράς στο μέτρο που τα συμφέροντα μιας ομάδας αντίκεινται στα συμφέροντα μιας άλλης, ενώ η πολιτική επιρροή στην αγορά είναι εγγενής χαρακτηριστικό από τη δημιουργία της έννοιας ʼκράτοςʼ.

Η αγορά είναι ένας μηχανισμός παραγωγής πλούτου, ένας μηχανισμός που απελευθερώνει την ανθρώπινη ενέργεια με παραγωγικό, ίσως και δημιουργικό τρόπο. Ως εκεί.. Δεν υπάρχει δίκαιο και άδικο, δεν υπάρχει σωστό και λάθος..

Ο υπαρκτός σοσιαλισμός κατέρρευσε γιατί ήταν ένα αντιπαραγωγικό σύστημα, δεν υπήρχε παραγωγή πλούτου για αναδιανομή. Η σοσιαλδημοκρατία είναι η εξέλιξη της ευρωπαϊκής αριστεράς, είναι ο κρατικός παρεμβατισμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει μία και μόνο ερμηνεία για όλα αυτές τις έννοιες. Ο διάλογος είναι πάντα πιο έντονος όταν υπάρχουν οικονομικές δυσκολίες και στο κέντρο του διαλόγου είναι πάντα το κράτος, παρών μέσω της φορολογίας, της δικαιοσύνης, της δημόσιας παιδείας, υγείας και διοικησης.

Όσος πλούτος και αν παραχθεί, η σοσιαλδημοκρατία θα είναι παρών στις μελλοντικές οικονομικές κρίσεις, θα είναι παρών όχι γιατί είναι με το μέρος των φτωχών ή των αδύναμων, αλλά γιατί ʼενσαρκώνειʼ την αυτορύθμιση των φιλελεύθερων, είναι η ανασυγκρότηση και η αναδιάταξη της κοινής λογικής.. του μέτρου. Όσες φορές ακους να λέν ότι η ανάπτυξη θα λύσει τα θέματα της σχετικής ή απόλυτης φτώχειας, να απαντάς ʼΗ σοσιαλδημοκρατία ζειʼ!

O Αντώνης Βατούσιος είναι Εκπαιδευτικός

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top