ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η συμπόρευση

Κατανοώ απόλυτα την πίεση που αισθάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Το λέγαμε και προχθές ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος τους. Το ξέρουν καλά. Αν επιβεβαιωθεί ο «οδικός χάρτης» τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Κατανοώ απόλυτα την πίεση που αισθάνονται στον ΣΥΡΙΖΑ. Το λέγαμε και προχθές ότι ο χρόνος δουλεύει σε βάρος τους. Το ξέρουν καλά. Αν επιβεβαιωθεί ο «οδικός χάρτης» τον οποίο επικαλείται η κυβέρνηση, η θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθίσταται ολοένα και δυσχερέστερη. Η επιχειρηματολογία του θα αποδυναμώνεται, η απήχησή του στο εκλογικό σώμα θα συρρικνώνεται, οι προοπτικές εξουσίας θα ακυρώνονται. Γιʼ αυτό και σε αυτές τις εκλογές κάτι πρέπει να γίνει, κάτι πρέπει να επιτύχουν.

Η πίεση, όπως κι ο πανικός, είναι κακός σύμβουλος. Και επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται ψήφους και, ως γνωστόν, μία από τις μεγάλες αδυναμίες του είναι η έλλειψη συγγενικών δυνάμεων, από τις οποίες θα μπορούσε να αντλήσει. Οι ΑΝΕΛ δεν φθάνουν. Ή υπάρχουν ή δεν υπάρχουν το ίδιο είναι. Γιʼ αυτό και το άνοιγμα στους ψηφοφόρους της νεοναζιστικής συμμορίας. Είναι η μοναδική δεξαμενή στην οποία θεωρούν ότι μπορούν να προσβλέπουν. Και το απέδειξαν ανερυθρίαστα και ο Σακελλαρίδης και η Δούρου. Ψήφοι να ʼναι κι απʼ όπου να ʼναι. Και από κοντά κι ο Τσίπρας.

Θα ήθελα να ήξερα τι λέει για το εγχείρημα «επαναφοράς στον δημοκρατικό δρόμο των παραστρατημένων ψηφοφόρων» ο λαλίστατος σε περιπτώσεις παραβίασης της δημοκρατικής τάξης Μανώλης Γλέζος. Συμφωνεί, επιδοκιμάζει, επικροτεί, συμμετέχει; Εως τη στιγμή που πληκτρολογώ αυτές τις λέξεις το μόνο που υπάρχει είναι η σιωπή του. Που αν συνεχιστεί θα ισοδυναμεί με συμπόρευσή του στον δρόμο που έχουν πάρει ο Τσίπρας και οι υποψήφιοί του. Και που όσο κι αν προσπαθήσουν, εκείνο που αποκλείεται να καταφέρουν είναι να πείσουν ότι αγωνιούν και πασχίζουν για όσους «περιστασιακά» βρέθηκαν στην κάλπη της νεοναζιστικής σπείρας.

Δεν ξέρω αν και πόσους θα «σώσουν». Εκείνο που ξέρω είναι ότι έκαναν μια επιλογή που -είτε τους αρέσει είτε όχι- θα τους συνοδεύει και τη Δευτέρα. Κι όχι επειδή η κομματική προπαγάνδα της ΝΔ είναι -και σε μερικές περιπτώσεις πραγματικά είναι- αδίστακτη και υπερβολική, αλλά επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, διά του ίδιου του αρχηγού του, επέλεξε αντί να σταθεί απέναντι στους χρυσαυγίτες ψηφοφόρους, να τους καλέσει σε «κοινό αγώνα».

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top