ΑΡΘΡΑ

Η Συνδιάσκεψη της Ελπίδας

Αυτό το Σαββατοκύριακο,8 και 9 Μαρτίου, χαράζει η ελπίδα. 
Δημιουργείται η ελληνική ΕΛΙΑ, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, μέσα από την συνδιάσκεψη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η μάχη αρχίζει. Για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενοποίηση οικονομική, τραπεζική, πολιτική. Για ενδυνάμωση του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της Ευρώπης, ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων κοινοτικών οργάνων. Για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, που θα αποκτήσει μηχανισμούς άρσης των ανισοτήτων Βορά και Νότου.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, 8 και 9 Μαρτίου, χαράζει η ελπίδα. Δημιουργείται η ελληνική ΕΛΙΑ, η προοδευτική δημοκρατική παράταξη, μέσα από τη συνδιάσκεψη υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η μάχη αρχίζει.

.

Για περισσότερη ευρωπαϊκή ενοποίηση, ενοποίηση οικονομική, τραπεζική, πολιτική.
Για ενδυνάμωση του ομοσπονδιακού χαρακτήρα της Ευρώπης, ενίσχυση των εξουσιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των άλλων κοινοτικών οργάνων.
Για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης, που θα αποκτήσει μηχανισμούς άρσης των ανισοτήτων Βορά και Νότου.
Για τη δημιουργία θεσμών μερικής αμοιβαιοποίησης του χρέους των χωρών.
Για τη μετατροπή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πραγματική κεντρική τράπεζα, στο πρότυπο της FED, για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, για την ύπαρξη θεσμών άμεσης αντιμετώπισης των κρίσεων στην ευρωζώνη και τις επιμέρους χώρες.
Για τη μάχη της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον.
Για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, για μια Ευρώπη της αναδιανομής προς όφελος των ασθενέστερων κοινωνικών τάξεων.
Για μια Ευρώπη της οικολογικής ισορροπίας, μια Ευρώπη των Δικαιωμάτων, του σεβασμού της φυλετικής, εθνωτικής, θρησκευτικής και σεξουαλικής διαφορετικότητας.
Για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την κρίση.
Για την επεξεργασία ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης για την μεταμνημονιακη εποχή.
Για την ισορροπία ανάμεσα στην δημοσιονομική σταθερότητα, την παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Για την πραγματική μέριμνα για τις ασθενέστερες κοινωνικές τάξεις.

Για μια λογική και φιλειρηνική εξωτερική πολιτική.
Για την κατάκτηση από την Ελλάδα μιας ισότιμης θέσης στην ΕΕ και την αποφασιστική συμμέτοχη της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Για βαθιές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, στο πολίτικο σύστημα, την παιδεία, την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, την δικαιοσύνη.
Για προσπάθεια για βαρύτητα στον πολιτισμό, την επιστήμη, τις τέχνες.

.

Οι στόχοι είναι δύσκολοι. Και η εποχή κουβαλάει πολλή σκοτεινιά. Γιʼ αυτό απαιτείται η συσπείρωση όλων των μεταρρυθμιστικών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας. Αλλά απαιτείται κι ένα αρραγές μέτωπο των σοσιαλδημοκρατικών και δημοκρατικών δυνάμεων της Ευρώπης. Οι ευρωεκλογές είναι η μεγάλη πρόκληση για μάχη. Αλλά αυτή μπορεί να ενισχυθεί και στο τοπικό επίπεδο με μεταρρυθμιστικές συσπειρώσεις στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η μάχη αρχίζει λοιπόν. Και θα είναι νικηφόρα.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top