ΑΡΘΡΑ

Η συντεχνία των δικαστών

Οι δικαστές αποφάσισαν ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα προ των περικοπών του 2012. Ηταν τυφλή η Δικαιοσύνη στη συγκεκριμένη περίπτωση ή είχε μισάνοιχτο το μάτι;

Η κυβέρνηση έσπευσε να προσαρμοστεί στη δικαστική απόφαση καταθέτοντας σχετική τροπολογία στη Βουλή ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό κόστος που θα έχει η μισθολογική αποκατάσταση των δικαστικών και ανεξάρτητα από την αδικία στους κατώτερου Θεού μισθωτούς που έχουν υποστεί μείωση εισοδημάτων αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν την επιστροφή των χρημάτων που έχασαν.

Δεν είναι οι πρώτη φορά που οι δικαστές παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για τον κλάδο τους, αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία εγείρονται πολύ σοβαρά ερωτήματα: Ποιος θα πληρώσει το κόστος της δικαίωσής τους όπως και εκείνης των ενστόλων ή άλλων ειδικών μισθολογίων που θα ακολουθήσουν; Μήπως οι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι του κάτω ορόφου θα αναλάβουν το βάρος της διευκόλυνσης του πάνω ορόφου;

Οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν φόρα και ζητούν μαζί με την αποκατάσταση των δικαστικών να γίνει και εκείνη των ενστόλων είναι παιδιά της θεωρίας ότι η ελληνική κρίση τελείωσε και τώρα θα δοθεί η μάχη για το πώς θα μοιραστούν τα λεφτά. Αλλά ποια λεφτά;

Κατασκευάζεται η εντύπωση ότι η λιτότητα μπορεί να καταπολεμηθεί με διάφορες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες. Ομως, δεν είναι έτσι. Η υπέρβαση του μνημονίου προϋποθέτει δημοσιονομική ισορροπία, αναπτυξιακή δυναμική και σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η οικονομική πραγματικότητα είναι αμείλικτη και δεν φτιάχνεται ούτε με δικαστικές αποφάσεις ούτε με εξάρσεις λαϊκισμού.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top