ΑΡΘΡΑ

Η τιμή της ΕΛ.ΑΣ

Σχεδόν μετά από κάθε ειδεχθές έγκλημα – πόσο μάλλον όταν το θύμα ήταν συνάδελφός τους – πληροφορούμασταν από τον τύπο ότι η εξιχνίαση του εγκλήματος ήταν «θέμα τιμής» για την αστυνομία. Όποτε διαβάζαμε τη συγκεκριμένη διαρροή από ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας, ξέραμε ότι όλοι θα έπεφταν με τα μούτρα στην υπόθεση και όπως έδειξε η εμπειρία, συνήθως υπήρχαν θεαματικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα με αυτήν τη μέθοδο κατηγοριοποίησης των εγκλημάτων, είναι ότι εναπόκειται στην κρίση της αστυνομία…

* Σχεδόν μετά από κάθε ειδεχθές έγκλημα – πόσο μάλλον όταν το θύμα ήταν συνάδελφός τους – πληροφορούμασταν από τον τύπο ότι η εξιχνίαση του εγκλήματος ήταν «θέμα τιμής» για την αστυνομία. Όποτε διαβάζαμε τη συγκεκριμένη διαρροή από ανώτατο στέλεχος της Αστυνομίας, ξέραμε ότι όλοι θα έπεφταν με τα μούτρα στην υπόθεση και όπως έδειξε η εμπειρία, συνήθως υπήρχαν θεαματικά αποτελέσματα. Το πρόβλημα με αυτήν τη μέθοδο κατηγοριοποίησης των εγκλημάτων, είναι ότι εναπόκειται στην κρίση της αστυνομίας ποια εγκλήματα θίγουν υπερβολικά την τιμή της ΕΛ.ΑΣ. και κατά συνέπεια παίρνουν προτεραιότητα και ποια μένουν λίγο πίσω, ή μένουν ανεξιχνίαστα. Προσωπικά, προτιμώ τον ψυχρό επαγγελματισμό της Scotland Yard, αλλά δεν είναι αυτό σήμερα το θέμα μας.

Περιμένω μαζί με πολλούς άλλους να δω πότε η ΕΛ.ΑΣ θα θεωρήσει θέμα τιμής να εξιχνιάσει τη σωρεία των ρατσιστικών επιθέσεων κατά αλλοδαπών, που παραμένοντας ατιμώρητες, αναπόφευκτα κλιμακώθηκαν από τον ξυλοδαρμό, στον τραυματισμό και κορυφώθηκαν με τη δολοφονία του νεαρού Ιρακινού. Αν διάβασα καλά πίσω από τις γραμμές της ανακοίνωσης του κ. Δένδια, την ίδια προσμονή ανάμεικτη με οργή εκφράζει και αυτός, απευθυνόμενος στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Η διαφορά είναι ότι ο κ. Δένδιας είναι πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ, άρα θα έχει και την πολιτική ευθύνη για την απραξία της.

Ας ελπίσουμε ότι κάποιο φως θα αρχίσει να πέφτει σε αυτή τη δυσώδη υπόθεση. Γιατί αν μείνει και αυτή στο σκοτάδι, τότε ο κ. Δένδιας, εκτός από σωστές επισημάνσεις, πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε αναγκαίες ενέργειες. Πολλοί σκεπτόμενοι, δημοκρατικοί πολίτες, συνδέουν την έλλειψη αποτελεσματικότητας της αστυνομίας στην αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων, σε εκλεκτικές συγγένειες μελών της αστυνομίας με τον ακροδεξιό χώρο και τη φασιστική ιδεολογία. Εκεί αποδίδουν τη χαρακτηριστική και εντοπισμένη ανικανότητά της στην αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων. Στο ότι κόρακας δεν βγάζει κοράκου μάτι. Εγώ δεν είμαι αστυνομικός, αλλά αν μου έλεγαν ότι οι δολοφόνοι ήταν μοτοσικλετιστές ντυμένοι ομοιόμορφα στα μαύρα, θα ήξερα από πού να ξεκινήσω την έρευνα. Τo ίδιο αν μου έλεγαν ότι επιτέθηκαν σε πρόχειρο τζαμί ( αλήθεια, τι θα γίνει με το τζαμί που έχει υποσχεθεί και αποφασίσει να χτίσει η ελληνική Πολιτεία;) κάποιοι μπρατσωμένοι και μαυροντυμένοι νεαροί. Και ζητώντας από τη ΝΕΤ μια κασέτα πρωινής εκπομπής, θα έβρισκα ποιοι δημόσια και αδιάντροπα ενθαρρύνουν εμμέσως πλην σαφώς την εγκληματική δράση. Όλα αυτά βέβαια δεν αποτελούν αποδείξεις, αλλά έχω τη βεβαιότητα ότι αποτελούν τόσο ισχυρές ενδείξεις, ώστε με λίγη δουλειά από μέρους των διωκτικών αρχών οι ένοχοι θα ήσαν ήδη πίσω από τα σίδερα.

Στις 4-7-2012, σε άρθρο μου στο Protagon με τίτλο: «Τι γίνεται κύριε Δένδια», μεταξύ άλλων, έγραφα:

«Αν λοιπόν συναντηθούν το φασιστικό μίσος με το αφειδώς προπαγανδιζόμενο ταξικό μίσος και όλα αυτά στην πλάτη των μεταναστών, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι αιματηρό. Χωρίς να μπορεί κανείς να αποκλείσει και φαινόμενα αυτοάμυνας από μετανάστες, αν συνεχιστούν χωρίς αντίδραση από την πολιτεία οι δολοφονικές επιθέσεις και τα μαχαιρώματα από τους γνωστούς άγνωστους μελανοχίτωνες».

Ήδη το αίμα ρέει. Ο νεαρός Ιρακινός δολοφονήθηκε από τους πολύ γνωστούς που παραμένουν άγνωστοι, επίθεση εξαγριωμένων ακροδεξιών σε αυτοσχέδιο τζαμί αποκρούστηκε από επίσης εξαγριωμένους νεαρούς μουσουλμάνους και χτες έγινε εμπρηστική επίθεση στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο Παγκράτι. Θα επιτρέψουμε στους ναζιστές και σε ορισμένους χρήσιμους ηλίθιους να μετατρέψουν την κοινωνία μας σε ζούγκλα; Ή το δημοκρατικό κράτος θα κάνει αισθητή την παρουσία του παντού και θα τσακίσει το χέρι όποιου προσπαθεί να το υποκαταστήσει; Για να γίνει αυτό, πρέπει να «ανεβάσει» ευαισθησία και να αποκτήσει πολιτική αχρωματοψία η ΕΛ.ΑΣ.

Να ανεβάσει δηλαδή και να κατανείμει ομοιόμορφα την «τιμή» της. Και αν αυτό είναι πάνω από τις δυνάμεις συγκεκριμένων λειτουργών, ας αναζητήσει η πολιτεία άλλους που και να θέλουν και να μπορούν.

.

* Δημοσιεύτηκε στο Protagon στις 14/8/2012

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top