ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η τόλμη είναι γένους θηλυκού;

Σε σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός παιδείας κ. Λοβέρδος είπε ότι «δεν υπάρχει χρόνος για μεγαλόπνοα σχέδια», αλλά θα παρέμβει στα θέματα που αφορούν το χώρο της πολιτικής του ευθύνης μόνο διορθωτικά όπου και όσο προκύψει».

.

Επειδή θεωρητικά απομένουν δύο χρόνια θητείας αυτής της Κυβέρνησης, αναμένω από τον υπουργό να αναθεωρήσει αυτή την άποψη, δεδομένου ότι η χώρα έχει ανάγκη ραγδαίων μεταρρυθμίσεων και τολμηρών βημάτων.

.

Ελπίζοντας ότι ο κ. Λοβέρδος, ως ένας εκ των υποστηρικτών του νόμου 4009/2011, θα έδραττε της ευκαιρίας αφ’ ενός μεν να επαναφέρει ορισμένες από τις ματαιωθείσες διατάξεις από τον προκάτοχό του αφ’ ετέρου δε να υλοποιήσει κεφαλαιώδη σημεία του, απέστειλα επιστολή στις 18/6/2014, την οποία παραθέτω.

.

Προς

.

Τον Υπουργό Παιδείας

.

κ. Ανδρέα Λοβέρδο                                   18/6/2014

.

 

.

Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

.

Κατ’ αρχάς, σας εύχομαι καλή δύναμη και τόλμη στον κρίσιμο ρόλο, που αναλαμβάνετε σε μία κρίσιμη καμπή για τη χώρα.

.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να εκφράσω τις απόψεις μου επί των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τις αλλοιώσεις (ν. 4076/2012), που επέφερε ο προκάτοχός σας στον νόμο 4009/2011, αλλά και στην μη αξιοποίηση της δυνατότητας χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ (σχέδιο ΑΘΗΝΑ), που έδινε ο ίδιος νόμος. Σημειωτέον, ότι ήμουν στη ομάδα, που βοήθησε την κα Α. Διαμαντοπούλου στη σύνταξη του νόμου, ενώ αντέδρασα δημοσίως στις καταστροφικές αλλοιώσεις, που επέφερε ο νόμος 4076/2012. Λόγω της έντονης αντίδρασης με την επιστολή που απέστειλα σε όλους τους βουλευτές της τότε συμπολίτευσης, ο προκάτοχός σας μου ζήτησε να επισημάνω εκείνα τα σημεία των αλλαγών του που έπρεπε να απαλειφθούν με πενιχρό όμως αποτέλεσμα.

.

Ελπίζω και προσβλέπω στην παρέμβασή σας για επαναφορά των σημαντικών σημείων του νόμου 4009 και, κυρίως, για την ουσιαστική πλέον εφαρμογή της παρ. 6, άρθρο 7, ν. 4009/2011 (χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ). Το τελευταίο αποτελεί ενέργεια εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να δημιουργηθούν ιδρύματα ανωτάτης εκπαίδευσης με κρίσιμες μάζες, με σχολές και τμήματα που θεραπεύουν γνωστικά αντικείμενα απαραίτητα για την οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανάταξη της χώρας.

.

Στην επισυναπτόμενη έκθεση αναφέρονται τόσο οι αβελτηρίες του συστήματος ανωτάτης εκπαίδευσης όσο και προτάσεις. Η εν λόγω έκθεση αποτελεί περίληψη μιας εκτενούς μελέτης για την αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, διεξήχθη το 2009 και δημοσιοποιήθηκε με προτροπή της τότε υπουργού Α. Διαμαντοπούλου τον Φεβρουάριο 2010. Ως αναμέναμε, η εν λόγω μελέτη προκάλεσε την αντίδραση πρυτάνεων των «μικρών» και διάσπαρτων πανεπιστημίων. Επίσης, το 2011 κατετέθη έκθεση επιτροπής του ΟΟΣΑ για το εν λόγω θέμα. Η έκθεση αυτή ζητήθηκε από την τότε υπουργό και θα αποτελούσε το έναυσμα για την εφαρμογή του άρθρου 7 του ν. 4009.

.

 

.

Επειδή αντιλαμβάνομαι το μέγεθος της εργασίας, που θα πρέπει να διεκπεραιώσετε εντός του θέρους, είμαι στη διάθεσή σας οποιαδήποτε χρονική στιγμή για περαιτέρω λεπτομέρειες και προτάσεις. Η υπόθεση Ανώτατη Εκπαίδευση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παραγωγική διαδικασία, την καταπολέμηση της ανεργίας και την απασχόληση των νέων και, κατά συνέπεια, με το επιθυμητό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Κατά την εκτίμησή μου με την οποία είμαι βέβαιος ότι συμφωνείτε, θα πρέπει να είναι ραγδαία η μείωση των εισακτέων στα πανεπιστήμια και η ώθηση της μεγάλης πλειονότητας των νέων στα Κέντρα Μεταλυκειακής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Επίσης, θα πρέπει άμεσα να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και αυτό να είναι υπόθεση των ίδιων των ιδρυμάτων. Ο προκάτοχός σας, αντί να μειώσει τον αριθμό εισακτέων, τον αύξησε στο 88% των απολυομένων από τα Λύκεια της χώρας. Τραγικό και εγκληματικό!

.

Τέλος, αναφέρομαι σε ένα θέμα αρχής και συνέπειας, που προσωπικά αναμένω από έναν συνάδελφο (πανεπιστημιακό) και έναν πολιτικό της Κεντροαριστεράς. Πληροφορήθηκα από τα ΜΜΕ ότι είπατε πως δεν είστε υποχρεωμένος να εκτελέσετε τον Προϋπολογισμό 2014, αφού δεν τον ψηφίσατε. Είμαι βέβαιος ότι τα ΜΜΕ παραποίησαν τα λεγόμενά σας, αφού ως έμπειρος πολιτικός γνωρίζετε ότι η εκτελεστική εξουσία (Κυβέρνηση) υποχρεούται να εκτελεί τους νόμους της νομοθετικής εξουσίας (Βουλή). Ελπίζω να το διαψεύσετε άμεσα για τους αυτονόητους λόγους.

.

Με εκτίμηση

.

Ιωακείμ Γρυσπολάκης

.

Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top