ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η Τουρκία μετά τις 30 Μαρτίου

Τι θα γίνει στις 30 Μαρτίου; Μπορεί αυτή η ημερομηνία να αλλάξει το ρου των πραγμάτων στην Τουρκία; Οι δημοτικές εκλογές δείχνουν να είναι ως οι πιο πολωτικές στη τελευταία δεκαετία. Οι αναφορές σε σκάνδαλα στις 17 Δεκεμβρίου 2013 πέρασαν σε πιο πολύπλοκη φάση όταν έγινε αναφορά σε κασέτες σχετικές με συνομιλίες του Τ. Ερτογάν με τον γιο του Μπιλάλ. Ο Ερτογάν τις χαρακτήρισε προϊόν μοντάζ και έδειξε προς την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ –χώρο διαμονής του ισλαμιστή «δασκάλου» Α. Γκιουλέν- σχετικά με τον εμπνευστή αυτής της κατάστασης.

Έκτοτε η τουρκικη κυβέρνηση κατέφυγε σε πρακτικές περισσότερου ελέγχου σε μια σειρά από ζητήματα με στόχο να «αναπροσαρμόσει» το δικαστικό σύστημα και να περιορίσει τη χρήση του internet σε πτυχές που θεωρεί η ίδια ως ενέχουσες κινδύνους για την τουρκική κοινωνία. Κυρίως η κυβέρνηση Ερτογάν με εντυπωσιακή ταχύτητα άλλαξε τη «βάση» πάνω στην οποία οδηγήθηκαν στη φυλακή δεκάδες αξιωματικοί του στρατού σχετικά με την υπόθεση Ερκένεκον και έτσι αποδίδει τις καταδίκες στον παραδικαστικό μηχανισμό που δημιούργησε και έλεγχε ο Α. Γκιουλέν. Με αυτό τον τρόπο το ΑΚΠ επιχειρεί κτίσει κάποιες γέφυρες με τους αξιωματικούς του στρατού και σε αυτό κατέτεινε η κίνηση Ερτογάν να τηλεφωνήσει προσωπικά στο στρατηγό Ι. Μπασμπούγ, πρώην αρχηγό του στρατιωτικό επιτελείου, όταν βγήκε από τη φυλακή εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Τι θα βγει από το συνολικό παζλ είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Αν τα στοιχεία έδειχναν σχετική φθορά του Ερτογάν αλλά πάντως με διατήρηση της βασικής του επιρροής, ο θάνατος του 15χρονου Μπερκίν Ελβάν που τραυματίστηκε στα γεγονότα στο Πάρκο Γκενζι καθώς και ο κάκιστος χειρισμός του θέματος από την πλευρά του ΑΚΠ, δεν βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των εξελίξεων. Στη συνέχεια η απαγόρευση της χρήσης του twitter με το σκεπτικό ότι «αυτό αποφάσισε το δικαστήριο», ή ότι «δεν με ενδιαφέρει τι θα πει η διεθνής κοινότητα» (Τ. Ερτογάν, ομιλία στην Προύσα, 20/3) χαρακτηρίζει πρακτικές μιας ολοένα και πιο εσωστρεφούς κατεύθυνσης, γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για τις πολιτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Παρά τα πιο πάνω, η αντιπολίτευση δεν κερδίζει και η κυριαρχία του ΑΚΠ διατηρείται. Το ερώτημα είναι σε ποιο βαθμό. Μπορεί το ΑΚΠ να διατηρήσει ένα ποσοστό της τάξης του 41 με 42% ώστε να διατηρήσει τον έλεγχο των εξελίξεων; Μπορεί αυτό το ποσοστό να δώσει νεύμα στον Ερτογάν για να πάει στην προεδρία της Τουρκίας; Αν τα ποσοστά είναι πιο κάτω όπως λ.χ. 38 με 39 % μπορεί να δώσουν στον Γκιουλ μια νέα θητεία στην προεδρία;

Σε κάθε περίπτωση αυτές οι δημοτικές εκλογές συνιστούν το πιο δύσκολο κομματικό παζλ στην εποχή της δεκαετούς κυριαρχίας του ΑΚΠ. Μπορεί να αλλάξουν τον ρου πραγμάτων, μπορεί να διατηρήσουν παγιωμένες πρακτικές, μπορεί να οδηγήσουν σε μερική αναθεώρηση σχετικά με ότι θεωρούνται προσωπικοί και κομματικοί υπολογισμοί.

Βέβαιο στοιχείο είναι πως ο Ερτογάν έχει τραυματιστεί αλλά δεν έχει ηττηθεί. Παραμένει παίκτης. Βέβαιο είναι πως ο Α. Γκιουλ, αν και παραμένει δημοφιλέστερος του Ερτογάν, στις δύσκολες περιπτώσεις στήριξε τον Ερτογάν και το ΑΚΠ, χρησημοπιώντας ηπιότερη ρητορική.

Οι τελευταίες εκλογικές ημέρες δείχνουν ότι η εκλογική μάχη δεν συνδέεται με τα τοπικά ή αυτοδιοκητικά προβλήματα της χώρας αλλά με την κεντρική πολιτική σκηνή. Στις 30 Μαρτίου η Τουρκία θα έχει πολλά να συζητήσει και να αποφασίσει!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top