ΑΡΘΡΑ

Η τρόικα, οι… Τρώες και ο Δούρειος ίππος

Η τρόικα ξανάρχεται!

Δεν γνωρίζω αν θα την υποδεχτεί στο αεροδρόμιο… η μπάντα του ΟΣΕ, για να αποδώσει τιμές, υποψιάζομαι όμως ότι την περιμένει μια Ελλάδα, λίγο-πολύ όπως την άφησε πριν από 3 μήνες, αν δεν έγιναν και κάποια βήματα προς τα πίσω.
Μπορούμε να φανταστούμε και τον πρώτο της διάλογο με την κυβέρνηση:
– Γεια σας, τι νέα;
– Έχουμε πολύ καλά νέα. Έχουμε καινούργια κυβέρνηση συνεργασίας, αποφασισμένη να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη…

Η τρόικα ξανάρχεται!

Δεν γνωρίζω αν θα την υποδεχτεί στο αεροδρόμιο… η μπάντα του ΟΣΕ, για να αποδώσει τιμές, υποψιάζομαι όμως ότι την περιμένει μια Ελλάδα, λίγο-πολύ όπως την άφησε πριν από 3 μήνες, αν δεν έγιναν και κάποια βήματα προς τα πίσω.

Μπορούμε να φανταστούμε και τον πρώτο της διάλογο με την κυβέρνηση:

– Γεια σας, τι νέα;

– Έχουμε πολύ καλά νέα. Έχουμε καινούργια κυβέρνηση συνεργασίας, αποφασισμένη να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη, με βάση ένα κοινά συμφωνημένο πρόγραμμα που επεξεργάστηκε.

– Ωραία. Και τι λέει το πρόγραμμα;

– Σε χοντρές γραμμές λέει ότι θέλουμε να αναδιαπραγματευτούμε μερικούς όρους του μνημονίου, γιατί η οικονομία και κοινωνία μας δεν μπορούν να αντέξουν άλλες περικοπές. Θέλουμε μια παράταση για την αποπληρωμή του χρέους, θέλουμε ένα αναπτυξιακό πακέτο, θέλουμε να ισχύσουν και για τις δικές μας τράπεζες οι ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν για τις ισπανικές και τις ιταλικές, θέλουμε…

– Κι από μεταρρυθμίσεις τι κάνατε;

– Ξέρετε, είχαμε εκλογές δύο φορές και είναι δύσκολο να γίνουν μεταρρυθμίσεις, όταν δεν υπάρχει σταθερή κυβέρνηση…

– Και τώρα, ποιες μεταρρυθμίσεις από τις συμφωνημένες μαζί μας, έχετε αποφασίσει να πραγματοποιήσετε;

Εδώ ακριβώς θα κριθεί η συγκεκριμένη -αλλά και όσες ακολουθήσουν- διαπραγμάτευση.

Γιατί, αν ξανακούσουν -και μαζί με τους τροικανούς και εμείς στις προγραμματικές δηλώσεις- ότι «θα αυξηθούν τα έσοδα από το χτύπημα της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής» και ότι «θα εξοικονομήσουμε πόρους από τη μείωση της σπατάλης του δημοσίου», κ.λπ., τότε καλύτερα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια παραμονής στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα!

Είναι ανάγκη, αυτή τη φορά, παρά τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν, να παρουσιαστεί συγκεκριμένο σχέδιο άμεσων μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιηθούν κατά προτεραιότητα σε κάθε τομέα.

Αυτά θα κάνει το υπουργείο οικονομικών για τη φορολογία, αυτά θα κάνει για τις διοικητικές αλλαγές στο δημόσιο, το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης, αυτά το υπουργείο ανάπτυξης για την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις, αυτά το υπουργείο δικαιοσύνης για να μην εκδίδονται οι αποφάσεις… με καθυστέρηση 10ετίας!

Και όλες αυτές οι αλλαγές, πρέπει να περιλαμβάνονται σε συγκεκριμένο και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα.

Ας μη γελιόμαστε. Τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά, όσο νομίζουμε. Είναι σοβαρότερα!

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για να ξεφύγουμε από την ύφεση και να πάμε μπροστά, δεν προχώρησαν μέχρι σήμερα γιατί δεν υπήρξε ούτε η πολιτική βούληση των κυβερνήσεων -σταθερών και μη- ούτε και η απαιτούμενη λαϊκή υποστήριξη.

Σκόνταψαν στο λαϊκισμό και στο φόβο του πολιτικού κόστους, που, έτσι κι αλλιώς, πληρώθηκε στην κάλπη.

Ακόμα και όσες μεταρρυθμίσεις προωθήθηκαν και ψηφίστηκαν -και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία- όπως ο νόμος για την παιδεία, κινδυνεύουν σήμερα να ακυρωθούν!

Στον τομέα των διεκδικήσεων, ωστόσο, δεν υπάρχουν αντίστοιχοι… δισταγμοί. Απαιτούμε ελάφρυνση των -πράγματι- δυσβάσταχτων όρων του μνημονίου, ζητάμε συνεχώς μείωση του χρέους, ευνοϊκές αλλαγές και ρυθμίσεις, χωρίς από την πλευρά μας να δείχνουμε διάθεση για την παραμικρή εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Ζητάμε να ισχύσει και για την Ελλάδα η ανακεφαλαίωση των τραπεζών μας εκτός δημοσίου χρέους -και υπό προϋποθέσεις μπορούμε ίσως να το πετύχουμε- αλλά να μην ξεχνάμε πόσο επώδυνα μέτρα εφάρμοσαν για τη δημοσιονομική τους πειθαρχία η Ισπανία και η Ιταλία τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχουν προσφύγει καν στο μηχανισμό στήριξης!

Η αλήθεια είναι ότι η τύχη των διεκδικήσεών μας βρίσκεται, πριν απ’ όλα, στα δικά μας χέρια.

Τα υπόλοιπα είναι… Σύριζα!

Δεν ξέρω πόση ανοχή μπορεί να δείξει η τρόικα στα σοβαρά κυβερνητικά προβλήματα -μεταξύ των οποίων τα της υγείας είναι μάλλον τα… μικρότερα.

Δεν φαντάζομαι να έχει και μεγάλη αγωνία για την ανάγκη (;) επανασύστασης του ΠΑΣΟΚ από μηδενική βάση, ή για τη φιλοδοξία της ΔΗΜΑΡ να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στην πολιτική μας ζωή.

Και, μάλλον, παραμένει παγερά αδιάφορη στο ενδεχόμενο να υποδυθούν τον Αλέξη Τσίπρα, στο ομώνυμο έργο που ετοιμάζεται να γυρίσει η κόρη της Ιωάννας και του Παντελη -τι αχαριστία… για τον Αλέκο Αλαβάνο- ο… Μπραντ Πιτ ή ο Λεονάρντο ντι Κάπριο!

Αν κάποιοι… πολυμήχανοι συμπατριώτες μας πιστεύουν ότι θα ξεγελάσουμε την τρόικα χρησιμοποιώντας ξανά ένα Δούρειο Ίππο, το πιο πιθανό είναι ότι οι «Τρώες» δεν θα… ξανατσιμπήσουν!

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top