ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Η τύχη του πρόσφυγα στη Γερμανία

«Η Γερμανία έχει πολύ πράσινο και καθαρό αέρα». Αυτές οι απλές, σχεδόν παιδικές κουβέντες, ήταν η περιγραφή που έκανε ο Αμπντελκάρ, πρόσφυγας απ΄ τη Συρία που έφτασε στη Γερμανία με τη γυναίκα του και τα έξι παιδιά του, το ένα απ΄ αυτά ανάπηρο. Στη Γερμανία ήρθαν απ΄ τη Βηρυτό όπου είχαν αποδράσει, μένοντας εννιά μήνες σε έναν καταυλισμό χωρίς ηλεκτρικό και τρεχούμενο νερό. «Εδώ θα δουν οι γιατροί τον Μοχάμεντ και τα άλλα μου παιδιά θα πάνε σχολείο» συμπλήρωσε και κατέληξε: «είμαστε ελεύθεροι κι αυτό είναι, που έχει σημασία»…

Πολλές φορές έχω αναρωτηθεί: αν ήταν πατρίδα μου η Συρία και ζούσα, έξι χρόνια τώρα, σε συνθήκες πολέμου (όχι μόνο οικονομικού, αλλά και πραγματικού, με βόλια και χημικά όπλα), τι θα έκανα; Αναμφίβολα θα ζητούσα την τύχη μου στο εξωτερικό, Ευρώπη ή Αμερική. Φαντάζομαι ότι ανάλογη θα είναι και η απάντηση που δώσατε ενδόμυχα και οι περισσότεροι από όσους με διαβάζετε αυτή τη στιγμή.

Πάμε παρακάτω, λοιπόν: κι όταν θα έφτανα με τον σάκο μου στην ξένη χώρα, τι θα θεωρούσα λογικό, έντιμο και αξιοπρεπές να αντιμετωπίσω; Διαβάστε λοιπόν τι προβλέπουν οι Γερμανοί για τον καταυλισμό προσφύγων Φρίντλαντ – ο οποίος δημιουργήθηκε (κοντά στο Γκέτινγκεν) από τους Βρετανούς το ΄45 για να φιλοξενήσει τους εκπατρισμένους Γερμανούς και τους αιχμαλώτους πολέμου που επέστρεφαν απ΄ την ανατολική Γερμανία και ο οποίος έχει προσφέρει στέγη και τροφή σε 820.000 πρόσφυγες την τελευταία 20ετία.

Εκεί, προβλέπεται να μένουν οι πρόσφυγες για δύο βδομάδες και τους προσφέρουν στέγη, ζεστό φαγητό και 20 ευρώ στον καθένα στην αναχώρησή τους. Τη δεύτερη μέρα της άφιξής τους, τους χωρίζουν σε ομάδες των 15 ατόμων και τους κάνουν μαθήματα εξοικείωσής τους με τη Γερμανία. «Πρόκειται για βασικές πληροφορίες που αναφέρονται στη χώρα που τους φιλοξενεί» αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα του «Spiegel» και πρακτικές συμβουλές – «του τύπου, πού θα πρέπει να απευθυνθούν αν αρρωστήσουν, πώς θα επικοινωνήσουν με τις τοπικές αρχές και πώς θα βρουν δουλειά, όταν είναι έτοιμοι γι΄ αυτό» – δεδομένου ότι πρόκειται για πρόσφυγες και άρα έχουν ήδη άδεια εργασίας.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης, ότι η Γερμανία ανταποκρινόμενη σε ένα πρόγραμμα του ΟΗΕ θα φιλοξενήσει άμεσα 5.000 πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους θα κατανείμει στα 16 κρατίδια. Η επιλογή γίνεται στη βάση των αιτήσεων που οι Σύριοι έχουν υποβάλει στη Διεθνή Οργάνωση Μετανάστευσης που εδρεύει στη Βηρυτό και στη βάση τριών κριτηρίων: επιλέγονται «για ανθρωπιστικούς λόγους» όσοι έχουν κακοποιηθεί από το καθεστώς ή χρήζουν ιδιαίτερης ιατρικής φροντίδας. Επιλέγονται επίσης όσοι έχουν κάποιον δεσμό με τη Γερμανία – γνωρίζουν γερμανικά ή έχουν συγγενείς στη Γερμανία. Και τέλος επιλέγονται όσοι έχουν τις αναγκαίες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της Συρίας αργότερα, όταν θα έχει λήξει ο εμφύλιος πόλεμος – «και αυτοί δεν είναι μόνο γιατροί ή μηχανικοί, είναι επίσης διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί» σημειώνεται.

Τα διάβασα όλα αυτά, λίγες μέρες μετά από τη Λαμπεντούζα Νο1 και Νο2, του μηνός Οκτωβρίου 2013. Οι βάρκες-νεκροκρέβατα που ναυάγησαν στα ανοιχτά της Σικελίας, μετέφεραν ανθρώπους σε απόγνωση, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν θα ήξεραν καν την έννοια της «αίτησης». Ήταν απλοί μετανάστες, που προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη απ΄ την πίσω πόρτα. Διότι, αυτούς τους ξένους δεν τους θέλουμε – αντίθετα, τους άλλους, αυτούς που αγοράζουν «άδεια παραμονής» σε πακέτο μαζί με το ακίνητο, στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Κύπρο, τους καλωσορίζουμε, με την «απαράμιλλη φιλοξενία» μας. Άδικος που είναι ο κόσμος.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top