ΑΡΘΡΑ

Η ώρα της επανεκίνησης

Είμαστε σήμερα εδώ για μερικούς σημαντικούς για μας λόγους που θα ήθελα να σας τους παρουσιάσω.

Πρώτα από όλα, είμαστε σήμερα εδώ για να χαιρετίσουμε και να επικυρώσουμε μαζί σας, το πρώτο μεγάλο μας βήμα στο δρόμο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς της ευθύνης.

Φίλες και φίλοι

Είμαστε σήμερα εδώ για μερικούς σημαντικούς για μας λόγους που θα ήθελα να σας τους παρουσιάσω.

Πρώτα από όλα, είμαστε σήμερα εδώ για να χαιρετίσουμε και να επικυρώσουμε μαζί σας, το πρώτο μεγάλο μας βήμα στο δρόμο για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς της ευθύνης.

Και ασφαλώς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε το νέο κοινό μας σπίτι, την Ελιά, στο ξεκίνημα της για το σήμερα και το αύριο. Για τη συνέχιση της προσπάθειας προς τον τελικό στόχο που δεν είναι άλλος, από τη μεγάλη Ελιά που θα τους αγκαλιάσει όλους.

Γιατί κάποιοι λείπουν σήμερα. Δεν είναι εδώ η ΔΗΜΑΡ. Δεν ήρθε στο ραντεβού, όπως δεν είχε έρθει και στο τελικό ραντεβού για το Φόρουμ Διαλόγου που είχαμε ξεκινήσει, πριν από πολλούς μήνες, ως ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ Β μαζί με άλλες κινήσεις πολιτών και είχαμε από κοινού όλοι μαζί αποφασίσει στο Γκάζι, κόμματα και κινήσεις, με την κοινή διακηρυγμένη θέληση όλων για ενότητα και ανανέωση, για ένα νέο σχέδιο της κεντροαριστεράς και όλων των δυνάμεων της προόδου.

Και αυτό μας θλίβει, και ιδιαίτερα όσους από εμάς έχουμε ιστορικούς δεσμούς με τη ανανεωτική αριστερά της ευθύνης, των διαρθρωτικών αλλαγών, του δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό, της καθημερινής πάλης για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων στον αγώνα για τους στόχους του έθνους. Θα επιμείνουμε.

Eίμαστε λοιπόν σήμερα εδώ γιατί το ποτάμι δεν ξεκινάει τώρα. Παρά τις δυσκολίες, τρέχει εδώ και κάποιους μήνες και έχει αποτελέσματα σε όλη την Ελλάδα, με τις Επιτροπές Πρωτοβουλίας για την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, με τους δημάρχους, τις κεντροαριστερές συνδικαλιστικές παρατάξεις στους μεγάλους επαγγελματικούς φορείς, όπου η αποδοχή και τα ποσοστά μας είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά των δημοσκοπήσεων. Γιατί, όσοι έχουμε δουλέψει στους μαζικούς χώρους, ξέρουμε ότι εκεί θα κριθεί η επόμενη φάση της προσπάθειας μας. Εκεί θα σφυρηλατηθεί η ενότητα και η ανανέωση. Εκεί θα χτιστεί η νέα εκπροσώπηση των πολιτών, των εργαζομένων, των κοινωνικών ομάδων, των νέων συλλογικοτήτων.

Eίμαστε σήμερα εδώ γιατί τώρα είναι ευνοϊκές οι συνθήκες για επανεκκίνηση, μέσα στη μεγάλη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα είναι η πρώτη δύναμη στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Και δεν μπορεί το ελληνικό παρακλάδι του να συνεχίσει να εμφανίζεται πολυδιασπασμένο και αποδυναμωμένο.

Eίμαστε όμως σήμερα εδώ και για την ουσία της πολιτικής. Γιατί καλούμαστε να διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε το ευρωπαϊκό μοντέλο, με νέες απαντήσεις στις νέες συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης, απέναντι στις νεοφιλελεύθερες σειρήνες που υποσκάπτουν τις κατακτήσεις.

Γιατί οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές είναι οι εγγυητές της μεγάλης συμμαχίας της οικονομίας, της οικολογίας και της κοινωνίας που συγκροτούν τους τρείς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και αποτελούν πλέον, ως ενιαία στρατηγική, ένα ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Και δικό μας

Εγγυητές λοιπόν οι ευρωπαίοι σοσιαλιστές γιατί έχουν τις πολιτικές και την εμπειρία. Γιατί ήταν οι πρωταγωνιστές στην δημιουργία της μεταπολεμικής Ευρώπης της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ευημερίας, με το πιο ισχυρό κοινωνικό κράτος και την πιο φιλοπεριβαλλοντική πολιτική στον κόσμο.

Είμαστε εμείς, που μπορούμε να μιλάμε αξιόπιστα για περισσότερη Ευρώπη και να στηρίξουμε καλύτερα τους στόχους της Ευρώπης του 2020, εφαρμόζοντας στην πράξη την αρχή ότι δεν υπάρχει οικονομική αποτελεσματικότητα και βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς κοινωνικές πολιτικές και περιβαλλοντική προστασία. Γιατί δεν μας ενδιαφέρει μόνο η αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, αλλά και η κατανομή των εισοδημάτων και των βαρών.

Γιατί πιστεύουμε ότι ο δρόμος για να ξαναβρούμε τη χαμένη ανταγωνιστικότητα και την έξοδο από την κρίση είναι η ανάπτυξη βασισμένη στη γνώση και στην καινοτομία, στην ορθολογική και έξυπνη διαχείριση των πόρων, με περισσότερους πόρους για επενδύσεις σε ένα νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες κάθε είδους, με κοινωνική αλληλεγγύη, με περιφερειακή σύγκλιση και με νέες ευκαιρίες παραγωγικής απασχόλησης για όλους.

Εμείς όμως ως έλληνες έχουμε και επιπλέον λόγους να είμαστε εδώ σήμερα. Γιατί επείγει να χτίσουμε μια άλλη σχέση κράτους και κοινωνίας, πολιτικής και πολιτών στην Ελλάδα. Για να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να κλείσουμε οριστικά το δρόμο στο λαϊκισμό και στη διαπλοκή και να αποκτήσουμε και εμείς ένα κανονικό και αποτελεσματικό κράτος που

– θα αποβάλλει θεσμικά τις πελατειακές σχέσεις, την αναξιοκρατία, την έλλειψη κινήτρων, τη γραφειοκρατία, την υπερτοφικότητα, την αδιαφάνεια τη διαφθορά, με συστήματα ελέγχου, αξιολόγησης και λογοδοσίας,

– θα επενδύει συνεχώς σε υποδομές στην παιδεία, υγεία, πρόνοια, πολιτική προστασία, ασφάλεια βελτιώνοντας την ποιότητα και επάρκεια των δημόσιων αγαθών και τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες,

– θα ευνοεί τον υγιή, καινοτόμο, εξωστρεφή, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, υπεύθυνο ιδιωτικό τομέα στο να επενδύει και να δημιουργεί βιώσιμες θέσεις απασχόλησης.

Για όλους αυτούς του λόγους, είμαστε εδώ σήμερα για να δυναμώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις της ευθύνης απέναντι στον νεόκοπο δικομματισμό του αριστερού και δεξιού λαϊκισμού και της δημαγωγίας, της συντηρητικής παλινωδίας και της καταστροφολογίας ανάμεσα στα καλά και κακά μνημόνια που τα «σκίζουμε» κατά το δοκούν, ξέροντας που μας οδηγούν τέτοιες λογικές. Για παράδειγμα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το απίστευτο ρεκόρ των 24 δις ευρώ πρωτογενούς έλλειμματος του 2009 που μια μόνο χρησιμότητα είχε στην τραγικότητα των συνεπειών του. Απέδειξε ότι η οικονομία των δανεικών, και του «ρίξτε όπως-όπως χρήμα στην αγορά και στη ζήτηση», όχι μόνο δεν έφερε ανάπτυξη, αλλά οδήγησε μέσα στην ίδια εκείνη χρονιά σε ύφεση -3,3%.

Eίμαστε εδώ σήμερα για να προβάλουμε τη δική μας σταθερότητα στην ευθύνη σε όλες τις δύσκολες φάσεις που περάσαμε μέχρι και σήμερα, πριν αλλά και μέσα στην κρίση, παρά τα λάθη. Να αξιοποιήσουμε τη θετική εμπειρία μας και τα αποτελέσματα της, θυμίζοντας το ποιος προώθησε το στόχο και καθοδήγησε την εθνική προσπάθεια για να μπούμε στο ευρώ που σήμερα είναι η σταθερή επιλογή του 75% του ελληνικού λαού σε όλα γκάλοπ. Το ποιος έβαλε τη σφραγίδα του στο να αποκτήσει η χώρα σύγχρονες υποδομές, να εισάγει θεσμούς από το ΑΣΕΠ και τα ΚΕΠ μέχρι τον Καλλικράτη, τη διαύγεια, τον οικονομικό έλεγχο, την αλλαγή στα Πανεπιστήμια. Για να συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο.

Έχουμε λοιπόν τα ιδεολογικά εφόδια και την εμπειρία και είμαστε εδώ σήμερα στο νέο ξεκίνημα για να οργανώσουμε όλοι μαζί τις μάχες μας, ξεπερνώντας τα προβλήματα και την εσωστρέφεια μας. Να βγούμε έξω στην ταλαιπωρημένη κοινωνία με το πρόγραμμα και τις θέσεις μας, με το «ενιαίο, ενωτικό, ανανεωμένο, συναινετικό, αξιοκρατικό, αντιπροσωπευτικό μας ευρωψηφοδέλτιο».

Να συνεργαστούμε με όλες τις δυνάμεις του δημοκρατικού τόξου, στο μέτωπο για τη θωράκιση της δημοκρατίας.

Με όλες τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, στο μέτωπο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και της ανάπτυξης ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Μαζί με το δημιουργικό, τον ενημερωμένο, τον υπεύθυνο πολίτη στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, ως παραγωγού, επαγγελματία, καταναλωτή. Μαζί στη νέα πορεία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top