ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΥΠΟ

Θα κερδίσει η Ρέντινγκ;

Το θυμάστε το παιχνίδι με τις καρέκλες, που στριφογυρίζαμε πέριξ τους ως τη στιγμή που έπεφτε το σύνθημα κι έπρεπε αμέσως να βρούμε μιαν άδεια καρέκλα να καθίσουμε, αποκλείοντας έναν σε κάθε βόλτα; Ε, αυτό το παιχνίδι «παίζουν» τώρα γύρω από τις υψηλές θέσεις της ΕΕ.

Κι επειδή ευρωεκλογές έρχονται, πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι, να σας τα συνοψίσω. Εμείς εδώ γνωρίζουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ονομάστηκε υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης είναι από καιρό γνωστό, ότι οι Σοσιαλιστές έχουν ορίσει τον υποψήφιό τους – που είναι ο Μάρτιν Σουλτς. Ποιοι θα είναι όμως οι υποψήφιοι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων, είναι το ερώτημα που έχει προκαλέσει σφοδρές καταιγίδες στις ευρωπαϊκές Ομάδες.

Το πρώτο κριτήριο θα έπρεπε να είναι η διεισδυτικότητα του υποψήφιού τους στις άλλες παρατάξεις, καθώς ο Πρόεδρος της Επιτροπής θα πρέπει να εκλεγεί καταρχάς από τους 28 ηγέτες με ειδική πλειοψηφία και στη συνέχεια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία. Στην πραγματικότητα όμως, το κριτήριο περιορίζεται στη συμβατότητα του προφίλ του κάθε υποψηφίου με τα εθνικά συμφέροντα ενός-εκάστου. Και αν θέλουμε να κυριολεκτήσουμε απολύτως, της Άνγκελα Μέρκελ…

Στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τηρούν αιδήμονα σιγή ως τη σύνοδο του Δουβλίνου τον Μάρτιο, ελπίζοντας ότι κάποιες υποψηφιότητες θα έχουν καεί πριν φτάσουμε στο νήμα. Διότι, μέχρι στιγμής πολλοί μνηστήρες έχουν εμφανιστεί – ο Ιρλανδός Έντνα Κένι θέλει εμφανώς να κεφαλαιοποιήσει τα κέρδη από το γεγονός, ότι η χώρα του είναι το μοναδικό απτό δείγμα της «επιτυχούς» ευρωπαϊκής διαχείρισης της κρίσης(!). Ο Μισέλ Μπαρνιέ, έχοντας διατελέσει 8 χρόνια επίτροπος, έχει δηλώσει την επιθυμία να ανεβεί το κρίσιμο σκαλί της ιεραρχίας. Ο Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ, μέχρι πρότινος εμφανιζόταν ως το γερό αουτσάιντερ, πλην όμως φαίνεται ότι το κλίμα άλλαξε και η υποψηφιότητα θα προέλθει μέσα από τη δεξαμενή των βετεράνων και όχι των «νέων αφίξεων» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Φινλανδός Γίρκι Κατάινεν και ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις, προσδοκούσαν ότι μπορεί να είχε έρθει η ώρα της «βόρειας διάστασης» και της μικρής χώρας, στην τελική πρόκριση. Και βέβαια, οι δυνατές υποψηφιότητες προέρχονται από την ίδια μικρή, κεντρο-ευρωπαϊκή χώρα – το Λουξεμβούργο. Η Βίβιαν Ρέντινγκ, ύστερα από μια 8ετή ευδόκιμη θητεία στο Κολέγιο των Επιτρόπων και μια επιτυχή αντιπροεδρία, δικαίως φιλοδοξεί να αναβαθμιστεί στην ωριμότητα της καριέρας της. Και ο Ζ.Κ. Γιούνκερ (μέλος της συνόδου Κορυφής αδιαλείπτως από το 1995 ως προχτές), παλιά «καραβάνα» της ευρωπαϊκής ιστορίας, δηλώνει «διαθεσιμότητα», ενώ όπως σχολιάστηκε στη «Monde», η υποψηφιότητά του έχει το μοναδικό πλεονέκτημα να μπορεί να μετατοπιστεί προς τη διαδοχή του βαν Ρομπέι, τον Νοέμβριο 2014. Διότι αν στη νέα σύνθεση της Ευρωβουλής η πλειοψηφία γείρει προς τους σοσιαλιστές, η υποψηφιότητα Γιούνκερ (ακριβώς επειδή παίζει σε πολλά ταμπλό) μπορεί να μετακυλιστεί στη διαδοχή του βαν Ρομπέι, πριμοδοτώντας κατά έναν τρόπο την εκλογή Σουλτς.

Στην Πράσινη οικογένεια, τα πάντα είχαν ανασταλεί ως τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης και δεδομένου ότι στις «δεξαμενές» τους δεν φαίνεται να έχουν κάποια λαμπερή προσωπικότητα, η σχετική επιλογή δεν έχει συγκεντρώσει ακόμη το ενδιαφέρον.

Σε τρικυμία όμως βρίσκεται η Ομάδα των Φιλελευθέρων, όπου κονταροχτυπιούνται οι υποψηφιότητες του Όλι Ρεν και του Γκι Φέρχοφσταντ. Ο Φινλανδός επίτροπος έχει ήδη συγκεντρώσει δηλώσεις υποστήριξης από 14 μέλη (σε σύνολο 32 που συγκροτούν την Ομάδα του), ενώ ο Βέλγος Πρώην πρωθυπουργός διεισδύει και σε ευρωβουλευτές με επιρροή από τις αντιπροσωπείες, που έχουν ήδη δηλώσει τη στήριξή τους στον Ρεν…

(Καταλήγοντας να σας πω μια προσωπική μου σκέψη. Από την οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναμφισβήτητη προσωπικότητα είναι ο Γιούνκερ – που έχει πείρα, ακτινοβολία, διεισδυτικότητα. Όμως, δεν μπορεί με τίποτα να παραμεριστεί και το γεγονός, ότι για άλλη μια φορά σύσσωμη η ηγεσία της ΕΕ θα φορά κοστούμια. Πρόεδρος της ΕΚΤ, της Ευρωβουλής, του Εurogroup, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα είναι όλοι τους γένους αρσενικού. Ως εκ τούτου πιστεύω, ότι τελικά, η Βιβιάν Ρέντινγκ έχει πολλές-πολλές πιθανότητες).

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top