ΑΡΘΡΑ

Η καλή η συμφωνία απ’ το πρωΐ φαίνεται!​

«Ποιος αναστήλωσε τόσα μνημεία στη Μακεδονία; Εμείς”!                                                                                               Ταγίπ Ερντογάν

 «…η βούληση των «Μακεδόνων» ψηφοφόρων αγνοήθηκε»!  

Βλαντιμίρ Πούτιν

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την κυκλοφορία των διαβατηρίων της σκέτης Μακεδονίας  και Πούτιν, Ερντογάν και δεν ξέρουμε ακόμα ποιοι άλλοι κατάλαβαν ότι μπορούσαν να ανεβούνε και στο κρεββάτι του ζεύγους Τσίπρα-Καμένου.

Δεν θα μπω στην ουσία της συμφωνίας που την θεωρώ ούτως η άλλως επιζήμια και επικίνδυνη για τη χώρα μας, ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό του λαού που την αποδοκιμάζει.

Ο τρόπος που η χώρα μας εγκλωβίστηκε σ’ αυτήν έχει ιδιαίτερη αξία για να κατανοήσουμε το είδος της κυβέρνησης που έχει η χώρα μας.

Κάθε λογικός άνθρωπος με στοιχειώδες πολιτικό μυαλό καταλαβαίνει ότι ποτέ Τσίπρας-Καμένος δεν θα άνοιγαν μόνοι τους το θέμα που η Αριστερά ανέκαθεν ονόμαζε «Μακεδονικό» και όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις μαζί με τους Έλληνες πολίτες «Σκοπιανό», ότι αυτό άνοιξε με πρωτοβουλία και πίεση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, πίεση που πολύ πιθανόν δεν θα υπήρχε, αν στο καταστατικό του ΝΑΤΟ δεν προβλεπόταν ομοφωνία (δηλαδή δικαίωμα βέτο) για την πρόσκληση και εν συνεχεία ένταξη νέων μελών στη συμμαχία.

Εύλογα το ΝΑΤΟ θέλει να εντάξει την γειτονική χώρα στον στρατιωτικοπολιτικό του σχεδιασμό αφού είναι φαεινότερον Ηλίου ότι η επιθετικότητα του δικτάτορα Πούτιν  εκδηλώνεται με μεθόδους υπονόμευσης της πολιτικής σταθερότητας των Βαλκανικών κρατών, κρατών που εξαιρουμένης της Ελλάδας είναι φυσικό ο πρώην ΚαΓκεΜπίτης να θεωρεί, μετά από πενήντα συναπτά έτη σοσιαλισμού, αλώνι που μπορεί να αλωνίζει κι αλεστικά να μην πληρώνει.

Η βιασύνη του ΝΑΤΟ είναι δικαιολογημένη επειδή έχει γίνει απρόβλεπτος ο Ερντογάν και η πολιτική του απέναντι στη συμμαχία καθώς εξελίσσεται η επιχείρηση προσέγγισης Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας στο πλαίσιο ενός «άξονα του κακού» στο πεδίο της  εξωτερικής πολιτικής για τα μακροπρόθεσμα κοινά συμφέροντά τους.

Το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αυτό θέλουν και καλά κάνουν.

Και συμφωνούμε μαζί τους όσοι συνεχίζουμε να είμαστε υπέρ του δυτικού τρόπου ζωής και της ανάγκης υπεράσπισής του όταν και όπου χρειάζεται.

Αλλά το ΝΑΤΟ και η ΕΕ ήθελαν απλά να γίνει γρήγορα η πρόσκληση των Σκοπίων χωρίς η Ελλάδα να προβάλλει βέτο, δεν είχαν προφανώς προτιμήσεις στο όνομα, στη γλώσσα και στην εθνικότητα του υπό ένταξη μέλους.                                                                      

Γνωρίζοντας εδώ και δεκαετίες τις κόκκινες γραμμές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων τόσο η ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ συνεκτιμώντας την μέχρι τώρα αχόρταγη πείνα Τσίπρα-Καμένου για εξουσία και την απομόνωση στην οποία τους οδηγεί η ανάγκη τους να δημιουργούν γύρω τους εχθρούς (που να είναι και εχθροί του Λαού βέβαια) ότι ήταν η καταλληλότερη περίοδος να μετατοπιστούν οι Ελληνικές κόκκινες γραμμές τόσο ώστε με ανάλογη πίεση στην άλλη πλευρά να υπάρξει λύση για το όνομα.

ΕΕ και ΝΑΤΟ εκτίμησαν σωστά και ένα άλλον κρίσιμο παράγοντα:

Ότι η ενδοτικότητα Τσίπρα-Καμένου που είχε μεγαλώσει λόγω του νέου δημοσιονομικού αδιεξόδου που έχουν οδηγήσει τη χώρα και ο πανικός τους μπρος στην διαφαινόμενη εκλογική συντριβή τους, θα μπορούσε με τα κατάλληλα ανταλλάγματα να φέρει αποτελέσματα.

Είχαν δίκιο!

Οι πολιτική αξονική τομογραφία Τσίπρα-Καμένου είχαν από νωρίς δείξει ότι τα πειστικότερα ανταλλάγματα ήταν τέτοια που θα τους έδιναν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την ακατάσχετη δημαγωγική μοιρασιά επιδομάτων εκλογικής πελατειακής λογικής. Και ποιος δεν έβλεπε ότι στα τριάμισι χρόνια συγκυβέρνησης το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν η παραμονή τους στην κυβέρνηση.

Οι μαχαλομαγκίτικες ατάκες του Τσίπρα και τα εθνικιστικά καραγκιοζιλίκια του Καμένου έπειθαν ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι η διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό θα ήταν πια ευκολότερη, αφού ο μόνος που θα είχε κάτι να χάσει σε αυτήν ήταν πρόθυμος να το χάσει με κατάλληλα ανταλλάγματα.

Έτσι προέκυψε η παραχώρηση από την ΕΕ της μή περικοπής των συντάξεων κατά παρέκκλιση της μνημονιακής υποχρέωσης δημιουργίας βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος, ιδιαίτερα όταν μία ακραία τυπολατρική απόφαση του ΣτΕ το 2015 έχει ήδη μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο διαρκές μισθοδικείο ανατροπής της πραγματικής δυνατότητας του Κράτους να αποδίδει συντάξεις, ανατροπή τέτοιας έκτασης που «το τέταρτο μνημόνιο θα είναι δικαστικό». https://www.protagon.gr/apopseis/to-tetarto-mnimonio-tha-einai-dikastiko-44341758562

Στα ανταλλάγματα ήταν και η ανοχή της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας στην αποπληρωμής των τόκων του κρατικού χρέους μέσω υπερπλεονασμάτων από εξοντωτική φορολόγηση και όχι από ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, μείωση κόστους αναπαραγωγής του Κράτους και αύξηση του ΑΕΠ.

Στα ανταλλάγματα ήταν και τα συχαρίκια και οι ευγνωμοσύνες της καγκελαρίου Μέρκελ προχθές και οι μόνιμες πλέον αβρότητες από τον ανεκδιήγητο σοσιαλδημοκράτη Μοσκοβισί.

Έτσι φτάσαμε στις Πρέσπες!

Καμία άλλη κυβέρνηση εκτός από την συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου δεν θα τολμούσε να μετατρέψει ένα ευαίσθητο εθνικό θέμα σε τέτοιας χυδαιότητας διχαστικό  colpo grosso εναντίον των πολιτικών της αντιπάλων.

Μόνο Τσίπρας και Καμένος θα μπορούσαν με τέτοιο κυνισμό να μετατρέψουν την διαπραγμάτευση σε αρένα εξόντωσης (α λα NOVARTIS) κάθε αντίθεσης στα αδιαπέραστα παραβάν που είχε απλώσει ο γκαουλάιτερ του σταλινισμού μέχρι να υπογράψει τις Πρέσπες με το στυλό του Καμένου που από την άλλη το έπαιζε μεγαλέξαντρος!

Μόνο Τσίπρας και Καμένος ήταν παντελώς ανίκανοι να καταλάβουν ότι μετατρέποντας την διαπραγμάτευση σε εσωτερική αντιπαράθεση, αδυνάτιζαν την διαπραγματευτική τους δυνατότητα σε βάρος της ίδιας της χώρας τους.

Την πρώτη φορά ο τυχοδιωκτισμός τους μας οδήγησε σε τρίτο επαχθέστερο και κυρίως αχρείαστο μνημόνιο που έκανε το λεγόμενο mail Χαρδούβελη να μοιάζει παιδική χαρά.

Την δεύτερη φορά, μας οδηγεί σε εθνική ήττα οι συνέπειες της οποίας θα φαίνονται αργά, σε βάθος χρόνου και θα προκαλούνται από δυνατούς παίχτες της διεθνούς σκακιέρας, ικανούς να προμηθεύουν με καύσιμα τα πολλά αλυτρωτικά βαλκανικά οχήματα και να τα οδηγούν στους δρόμους των συμφερόντων τους.

Ας δούμε από αυτή την οπτική όσα τραγελαφικά συνέβησαν μέχρι σήμερα με την διαπραγμάτευση, για να αξιολογήσουμε όπως τους αξίζει τους πρόθυμους να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία και αυτή την κυβέρνηση.

Το ντροπιαστικό αλισβερίσι έχει αριστερό πρόσημο.

Και με τη Μακεδονία δεν είναι η πρώτη τους φορά.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top