ΑΡΘΡΑ

Από τον Σπάιντερμαν στον Τζων Ρωλς

Το 1670 ο Μολιέρος μας έμαθε να γελάμε με την αγωνιώδη προσπάθεια του άξεστου νεόπλουτου να αυτοπαρουσιασθεί ως όν ευγενικής καταγωγής.                                                                                      Ο «Αρχοντοχωριάτης» του, μαθαίνει ξιφασκία, χορεύει μενουέτα και… διαβάζει φιλοσοφία!

Αν ο Μολιέρος ζούσε σήμερα είναι βέβαιο ότι στη θέση του Γιορδάνη θα διάλεγε τον Τσίπρα.

«Αλλά αυτός δεν φοράει καν γραβάτα» θα αντιτείνει κάποιος.

Σωστά! Αλλά και ο Μολιέρος αν ζούσε σήμερα θα διακωμωδούσε την προσπάθεια άξεστων και αδιάβαστων πολιτικών να παρουσιασθούν ως «διαβασμένοι» και ο Τσίπρας είναι το αντιπροσωπευτικότερο δείγμα σε όλη την Ευρώπη.

Πριν από λίγο καιρό στις ομιλίες του υπέφεραν στίχοι του Καβάφη, του Σεφέρη και του Ελύτη ως πλίνθοι ατάκτως ερριμμένοι.

Όταν θεώρησε ότι το πόπολο εντυπωσιάσθηκε αρκετά από την ευγενική του εξοικείωση με την ποίηση πέρασε στη φιλοσοφία.

Πρώτο θύμα του ο Σερζ Λατούς με την «Ολιγαρκή Αφθονία».

Μέσα στην άγνοιά τους ούτε ο Τσίπρας ούτε και ο λογογράφος του γνωρίζουν, ότι η φιλοσοφική θέση του Λατούς είναι ένας Σταλινισμός πολυτελείας για τεμπέληδες μαρξιστές ακαδημαϊκούς και μπουρζουάδες των ακριβών Παρισινών προαστίων.

Ο Λατούς δεν είναι παρά ένα ακόμα ασήμαντο παράρτημα της θεμελιώδους ολοκληρωτικής ιδέας του Μάρξ ότι επειδή υπάρχουν κάποιοι που γνωρίζουν το τέλος της Ιστορίας πρέπει οι υπόλοιποι να εφαρμόσουν το δικό τους σχέδιο και συνεπώς αν η ανθρώπινη φύση είναι αντίθετη με την ολιγαρκή αφθονία του Λατούς, τότε η ανθρώπινη φύση πρέπει να αλλάξει!

Βέβαια, εδώ δεν είναι ούτε κατάλληλο βήμα ούτε κατάλληλη ώρα για φιλοσοφική/πολιτική αντιπαράθεση σχετικά με τις ιδέες περιθωριακών νεοσταλινικών Γάλλων φιλοσόφων.

Εδώ το ζήτημα είναι ότι ενώ ο Τσίπρας ποτέ του δεν έχει καν δει φιλοσοφικό βιβλίο του οποιουδήποτε, επιχειρεί ως πολιτικός αρχοντοχωριάτης να κρύψει την άγνοιά του, ξιφουλκώντας δημοσίως κατά του ταξικού εχθρού(!) Κυριάκου Μητσοτάκη που διαβάζει μόνο Χάγιεκ και Φρήντμαν ο νεοφιλελές!

Αλλά όσο αρχοντοχωριάτικα ακούστηκαν από το στόμα του οι στίχοι του Καβάφη, τόσο άτσαλη και χυδαία φάνηκε η προσπάθειά του να αυτοπαρουσιασθεί ως «φιλοσοφημένος».

Και όπως ο ήρωας του Μολιέρου, έτσι και ο Τσίπρας είναι απολύτως ανίκανος να διανοηθεί ότι οι προσπάθειές του γίνονται αντικείμενο γέλωτος και χλεύης, όχι μόνο στον χώρο της διανόησης αλλά και στις αμέτρητες χιλιάδες απλούς Έλληνες πολίτες, που πολύ πιθανόν δεν είναι διαβασμένοι, αλλά είναι όσο χρειάζεται ηθικοί και αξιοπρεπείς ώστε να μην υποτιμούν τη νοημοσύνη των υπολοίπων, όπως συνεχώς κάνει ο Τσίπρας.

Ένα μίγμα ογκώδους άγνοιας, κτηνώδους κυνισμού και ολικής ανηθικότητας, εμποδίζει τον δικό μας πολιτικό αρχοντοχωριάτη να καταλάβει ότι οι χύδην ποιητικές και φιλοσοφικές του αναφορές έχουν τελικά το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα στην κοινή γνώμη.                                                                                                                                                         Στην «ενήλικη κοινή γνώμη», που βλέποντας και ακούγοντάς τον καταλαβαίνει ότι από διαβάσματα το πολύ να έχει πάει μέχρι Σπάιντερμαν και γιαυτό δεν θα ήθελε να του μοιάσουν τα παιδιά της στην ρηχή υποκρισία που τον διακρίνει.

Όσο για την αναφορά στον Ρώλς αρκεί να θυμίσουμε ότι ήταν καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ όπου ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης σπούδασε, ο δε Τσίπρας προσέλαβε ως σύμβουλό του τον Θανάση Καρτερό που την 1η Ιουλίου του 2016 έγραψε στην Αυγή άρθρο με τίτλο «Σας γαμώ τα Χάρβαρντ»!

Και καλά να την πλήρωνε μόνο το Χάρβαρντ.

Αλλά εδώ, δυστυχώς, την πλήρωσε όλο το σύστημα της εκπαίδευσης από τον Γαλλοτραφή Αλτουσεριανό Γαβρόγλου κατ εντολή του Έλληνα αρχοντοχωριάτη πρωθυπουργού μας.

Αυτά ζούμε.

Σχολιασμός

Σχόλια

Ιδιοκτησία
e-Μεταρρύθμιση

Εκδότης
Γιάννης Μεϊμάρογλου

Διεθυντής Σύνταξης
Μιχάλης Κυριακίδης
mkyriak@gmail.com

Επικοινωνία
info@metarithmisi.gr

H «Μεταρρύθμιση» είναι ηλεκτρονικός κόμβος ο οποίος λειτουργεί με αυτήν τη μορφή από τον Μάρτιο του 2012. Από το 2005 κυκλοφορούσε ως έντυπο και στη συνέχεια ως ηλεκτρονικό περιοδικό.

Ξεκίνησε από μια ομάδα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγωνία για τη συγκρότηση ενός μεγάλου μεταρρυθμιστικού ρεύματος στην ελληνική κοινωνία. Πρόθεσή μας είναι η ενθάρρυνση των διαδικασιών για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη και η ανάδειξη της ανάγκης να εκφρασθεί σε όλα τα επίπεδα – πολιτικό, κοινωνικό, πολιτιστικό – η οπτική μιας σύγχρονης κοινωνίας, απαλλαγμένης από τις παθογένειές της.

Αναφέρεται στο χώρο της μεταρρυθμιστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού κέντρου, του κοινωνικού και πολιτικού φιλελευθερισμού και επιδιώκει τον διάλογο ανάμεσα στις δημοκρατικές - προοδευτικές δυνάμεις της χώρας.

Copyright © www.metarithmisi.gr.

To Top